Idaho Falls, Idaho

Idaho Falls Idaho Falls is de grootste stad in het oosten van Idaho. Je kunt hier prachtige wandelingen en fietstochten maken, kajakken of avontuurlijk raften. Idaho Falls is vernoemd naar de door de mens gemaakte waterval die over een dam door het stadscentrum stroomt. Vanwege de nabijheid van natuurparken als Grand Teton en Yellowstone en de vele mogelijke buitenactiviteiten stond Idaho in 2009 op de lijst van '100 Best Adventure Towns', opgesteld door National Geographic.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Downtown Idaho Falls

Verwacht in de binnenstad van Idaho geen bruisend nachtleven, maar wel gezellige straten, restaurants en cafeetjes. Een bezoekje waard is de Idaho Falls Idaho Temple, een mormoonse tempel met een vloeroppervlak van 8.500 vierkante meter en gebouwd op een stuk grond van 2,8 hectare.

Idaho Falls bezienswaardigheden

Greenbelt

Door het centrum van Idaho Falls stroomt de Snake River. Langs de oevers van de rivier ligt de acht kilometer lange Greenbelt: een groene strook met stadsparken en mooie uitzichten op de rivier. Langs de route vind je picknickplaatsen en restaurantjes. Aan de westelijke oever van de rivier vind je de Idaho Falls; de door de mens gemaakte waterval waar het stadje zijn naam aan ontleent. De Idaho Falls stroomt over een rotsachtige dam.

Idaho Falls bezienswaardigheden

Museum of Idaho

Naast de permanente tentoonstellingen over de geschiedenis en natuur, zijn er een aantal tijdelijke tentoonstellingen. Kinderen kunnen hier door beverdammen en in tipi's kijken. Je leert er bovendien van alles over ontdekkingsreizigers Lewis en Clark, die het noordwesten van Amerika in kaart brachten.

Idaho Falls bezienswaardigheden

Restaurantjes

Een leuke plek om te eten in Idaho Falls is D'Railed. Een eenvoudig eettentje aan het spoor. Zodra de trein voorbij dendert, krijg je een drankje voor de helft van de prijs. Voor hamburgers kun je terecht bij Snake Bite; steaks eet je bij Jakers.

Idaho Falls bezienswaardigheden

Omgeving

Craters of the Moon National Monument

Op anderhalf uur rijden ten westen van Idaho Falls ligt een vulkanisch landschap, dat bestaat uit voormalige lavastromen en andere vulkanische elementen zoals lavagrotten en kegelvormen. In het zwarte lavaveld zijn verschillende paden aangelegd. De hoofdweg is ongeveer tien kilometer lang en aan deze weg vind je verschillende vertakkingen naar bezienswaardigheden. Anders dan je misschien zou verwachten zijn er dieren en planten die zich aan dit harde, verlaten maanlandschap hebben aangepast. Het mooiste en tevens hoogste uitzichtpunt is Inferno Cone. De klim er naartoe is stijl, maar eenmaal boven aangekomen heb je een uitzicht over het hele monument.

Craters of the Moon

Teton Scenic Byway

Als je vanuit Idaho Falls je reis naar Grand Teton start, kun je de reguliere snelweg (Highway 26) nemen. Heb je wat meer tijd, neem dan Teton Scenic Byway of rijd een stuk hiervan. Hiervoor volg je vanuit Idaho Falls Highway 26 tot Swan Valley, daar sla je af naar Idaho 31 in noordoostelijke richting, via Pine Creek Pass. Ter hoogte van het plaatsje Victor, Idaho sla je af naar Idaho 33 die overloopt in Wyoming 22. Je rijdt via de steile Teton Pass (10%) door de plaatsjes Wilson en Jackson. Volg nu de borden naar Victor/Driggs in Idaho. Je kijkt uit over de besneeuwde en rokerig blauwe toppen van Grand Teton. De Teton Scenic Byway is ongeveer 110 kilometer en kost je ongeveer 2,5 uur. De snelste weg van Idaho Falls naar Grand Teton is Highway 26, langs de zuidelijke arm van Snake River.

Grand Teton

Feiten

Staat Idaho
County Bonneville
Oppervlakte 45 km²
Hoogte 1.434 meter
Inwoners 55.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Idaho Falls kent een continentaal klimaat, met koude winters en droge, warme zomers. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in de winter rond het vriespunt. 's Nachts kan het 10 graden vriezen. In de lente, zomer en herfst is het weer aangenaam en uitermate geschikt voor buitenactiviteiten. In mei is het 20 graden, in juni 25. Juli en augustus zijn de warmste maanden; het is dan gemiddeld 30 graden Celsius. In september wordt het vaak nog 25 graden, maar in oktober is deze gemiddelde temperatuur alweer gedaald naar 15 graden.

Geschiedenis

Voordat de kolonisten het land betraden, werd de regio bewoond door twee indianenstammen: de Shoshone-Bannock en Northern Piute. In 1805 bereikte de expeditie van Lewis & Clark het gebied van het huidige Idaho Falls en ongeveer dertig jaar later werd de eerste nederzetting gesticht. Handelaars en jagers waren de eerste bewoners, en werden al snel gevolgd door missionarissen die de indianen tot het christendom wilden bekeren.

De grootste migratiestroom vond plaats in 1860, toen er goud ontdekt werd. Duizenden goudzoekers bereisten de Oregon Trail en kwamen in Idaho terecht. De vraag naar goederen en diensten steeg, en het stadje (toen nog Eagle Rock geheten) kwam in de behoeften tegemoet. In 1864 zorgde Harry Rickets voor een bootvervoer over de Snake River, vijftien kilometer ten noorden van de stad. Matt Taylor bouwde in hetzelfde jaar een brug.

De naam Eagle Rock kwam van een stroomopwaarts gelegen rots. Op een geïsoleerd stuk basalt midden in de Snake River hadden twintig adelaars hun nest. In 1891 stemden de inwoners van Eagle Rock in met een naamsverandering. Idaho Falls was de nieuwe naam, afgeleid van de stroomversnellingen in de rivier.

Toen de goldrush tot een eind kwam, verlieten veel inwoners het gebied. Degenen die bleven, waaronder de mormoonse pioniers, gingen zich op landbouw richtten en begonnen het land te irrigeren. Het water veranderde de droge grond in geschikte grond voor het verbouwen van aardappelen, graan en andere gewassen. Tegenwoordig is Idaho Falls een van de belangrijkste agriculturele centra van de staat.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan