Craters of the Moon National Monument & Preserve, Idaho

Craters of the Moon Craters of the Moon National Monument & Preserve bestaat uit een vulkanisch landschap met voormalige lavastromen en andere vulkanische elementen zoals lavagrotten en kraters. NASA trainde lange tijd astronauten in het Craters of the Moon Lava Field. Er werd namelijk aangenomen dat het maanlandschap er ongeveer zo uit zou zien. Dankzij het Apollo-programma bezochten Amerikaanse astronauten in 1969 voor het eerst de maan. Ze stelden vast dat het oppervlak van de maan niet veel op dit deel van Idaho lijkt. Echte maankraters zijn bijna allemaal gevormd door meteorietinslagen, terwijl de kraters van Craters of the Moon zijn gevormd door vulkanische erupties.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Loop Road

Deze weg is de belangrijkste weg door het park. Langs de elf kilometer lange route zijn verschillende uitkijkpunten en beginpunten van trails. De eerste stop is het Visitor Center, waar je naast films en tentoonstellingen over het park ook informatie over tours vindt. De volgende stop is North Crater Flow. Een pad van een halve kilometer lang loopt over een van de jongste lavastromen naar grillige formaties die door lavastromen achtergelaten zijn. Punt drie is Devils Orchard, waar geïsoleerde lavabrokken het landschap bepalen. Via een zijweg en een korte wandeling zie je ze van dichtbij. Inferno Cone vormt het vierde stoppunt. Beklim hier de zwarte heuvel en geniet van het uitzicht. Spatter Cones (punt vijf) bestaat uit miniatuurvulkanen. Een korte wandeling over de North Crater Trail biedt uitzicht op de Big Craters. 'Tree Molds and Broken Top Loop' is de naam van het zesde stoppunt. Via een zijweg bereik je het startpunt van de wandelingen. De Tree Molds Trail (3,2 km) voert je door een gebied met verkoolde bomen. De Broken Top Loop Trail (2,9 km) loopt rond een sintelkegel en de Wilderness Trail (6,4 km) leidt je door het achterland en langs zogenaamde 'lavabomen'. Dit zijn mallen van bomen die door lava verkoold zijn. Let op: de Loop Road is in de wintermaanden gesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Craters of the Moon

Lavabuizen

Het zevende punt langs de weg zijn de zogenaamde 'lavabuizen'. De lava vormde tijdens uitbarstingen gaten, tunnels en grotten in het landschap. Dewdrop, Boy Scout, Beauty en Indian Tunnel zijn er voorbeelden van. Via een 800 meter lange trail door gestold lava zijn ze allemaal te bekijken. Neem een zaklamp mee, draag stevige schoenen en vergeet niet je vergunning te halen in het bezoekerscentrum.

Lava tunnel bij Craters of the Moon

Vervoer

Er is geen openbaar vervoer of shuttleservice in het park. De Loop Road is geschikt voor zowel auto's en campers, maar kan wegens sneeuwval van midden november tot midden april gesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer.

Feiten

Staat Idaho
Oppervlakte 2.893 km²
Hoogte 1.800 meter
Opgericht 1924
Bezoekers per jaar 216.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De winters in het park zijn vaak koud, met maxima net onder het vriespunt. In het noordelijke deel van het park valt er in totaal meer dan een halve meter sneeuw. Het zuidelijke deel is veel droger, hier valt gemiddeld maar een paar centimeter. De witte sneeuw levert in combinatie met de zwarte lava mooie plaatjes op. In april wordt het langzaam wat aangenamer weer en stijgen de temperaturen tot boven de 10 graden. Het weer is in de lente echter vrij onvoorspelbaar. In juni wordt het gemiddeld 20 graden, in de droge maanden erna kan het kwik stijgen tot 30 graden en hoger. De zwarte lava warmt nog verder op: niet zelden bedraagt de bodemtemperatuur 's zomers 70 graden. In september is het klimaat milder en wordt het zo'n 20 graden. In de maand erna luiden de eerste sneeuwvlokjes de winter in.

Natuur, flora & fauna

Flora

Weinig regen, droge winden en extreme temperaturen: niet de meest ideale leefomstandigheden voor dieren en planten. Toch is de flora en fauna divers. Alsem en andere goed zonder water kunnende struiken en grassen groeien op de plaatsen waar aarde tussen de lavabrokken te vinden is. Dankzij de diepe wortels vinden ze tijdens periodes van droogte toch water. Wilde bloemen komen in mei of juni tot bloei.

Fauna

Een dier dat erg goed bestand is tegen de extreme weersomstandigheden is de pika (fluithaas), die wel wat weg heeft van een konijn. Pika's hebben hun holen normaal gesproken in smalle, veilige spleten in rotsen hoog in de bergen. In Craters of the Moon gebruiken ze schaduwrijke scheuren in de lava om bescherming te zoeken tegen roofdieren en de zomerse hitte. 's Nachts trekken ze eropuit om voedsel te zoeken. Ook andere dieren verbergen zich overdag en komen 's avonds tot leven. Bij zonsop- en zonsondergang kun je coyotes, stekelvarkens, muildierherten en vele zangvogels zien. Dan zijn er nog de eekhoorns, marmotten, hagedissen, slangen, haviken en arenden die ook overdag actief zijn.

Geschiedenis

Craters of the Moon is het grootste basaltische lavaveld dat na de laatste ijstijd in de Verenigde Staten ontstaan is. Ongeveer 2100 jaar geleden vond de laatste uitbarsting plaats. Volgens een indianenlegende ontstond deze door een boze slang die zich rond de berg krulde en hem samenkneep totdat er lava en vuur uitspoot. Uiteindelijk ontplofte de berg.

De eerste blanke pioniers meden Craters of the Moon. Ze dachten dat de grond onbruikbaar was. De eerste verkenners van de lavavelden waren veedrijvers die onderzochten of het land geschikt was voor hun dieren. Ze kwamen tot de conclusie dat het gebied onbruikbaar was voor het houden van vee en voor bewoning door mensen.

Volgens de spaarzame blanken die het gebied in de negentiende eeuw bezochten zag het gebied eruit als het oppervlak van de maan. In 1923 werd de naam Craters of the Moon voor het eerst vastgelegd op papier en in 1924 ontving het gebied de status van National Monument.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan