Saint Petersburg, Florida

Skyline, St. Petersburg Florida Saint Petersburg, Tampa’s kunstzinnige en jongere broertje, is een plek waar de zon maar liefst 361 dagen per jaar schijnt. ‘The Sunshine City’ is een cultureel centrum, met een prachtige waterkant en interessante musea zoals het Salvador Dalí Museum. Met de Golf van Mexico en Tampa Bay vlakbij, is het ook een favoriete bestemming voor families en watersportliefhebbers. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar en zijn prima te voet te verkennen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

St. Pete Beach

De badplaats St. Pete Beach ligt op een barrière-eiland ten westen van de stad. Het strand Pass-a-Grille, helemaal in het zuiden, scoort hoog op ranglijstjes van mooiste stranden van het land. Veel Amerikanen komen er overwinteren, ongeveer een kwart van alle huizen is van overwinteraars. De badplaats telt kilometerslange witte zandstranden, veel recreatiemogelijkheden, restaurants en winkels.

St Pete Beach, St. Petersburg Florida

John's Pass Village

John's Pass is een gezellig vissersplaatsje met meer dan honderd winkeltjes en restaurants. Via de kustlijn wandel je over houten steigers langs souvenirshops en lokale vissersbootjes. Vanuit het haventje vertrekken dagelijks bootexcursies om dolfijnen te spotten. Ook kun je parasailen en jetskiën.

St. Petersburg Florida

Salvador Dalí Museum

Het Salvador Dalí Museum is de topattractie van de stad en bezit de grootste Dalí-verzameling buiten Spanje. Een groot deel bestaat uit de privécollectie van de kunstverzamelaars Reynold en Eleanor Morse.

Salvador Dali Museum, St. Petersburg Florida

Overige musea

Ook kun je naar het Museum of Fine Arts en het Florida Holocaust Museum. Onderdeel van het Morean Arts Center is de Chihuly Collection, die in een apart gebouw te bezichtigen is. Tot de collectie behoren glazen werken in de meest uiteenlopende vormen en kleuren. Het African American Museum van Carter Woodson ligt in het historische district en leert je meer over de geschiedenis van de civil rights. Voor de jongsten is er een interactief doe-museum: Great Explorations in de wijk Old Northeast. Naast het kindermuseum bevinden zich de Sunken Gardens, botanische tuinen met vogels en vlinders.

St Pete Beach, St. Petersburg Florida

The Old Northeast

Aan Tampa Bay en rond het water van Coffee Pot Bayou ligt de historische en meest charmante buurt van St. Pete. Je kunt er goed wandelen langs het water, de grote huizen en boten. In het kleine Coffee Pot Park worden vooral in de winter en lente zeekoeien (manatees) gezien. Het Gizella Kopsick Palm Arboretum, een grote tuin met honderden palmbomen, is een andere bezienswaardigheid.

Tampa Bay, St. Petersburg Florida

Pier

De Pier is een echte toeristentrekpleister. Voer de pelikanen, huur een fiets of bezoek het aquarium. Ook kun je hier op de boot stappen voor een dolfijnentour. Aan de voet van de pier staat Little St. Mary’s, het mooiste publieke toilet van de regio. Het gebouw heeft een interessant verhaal, dat begint met Henry Taylor, een ontwerper die nooit betaald werd voor zijn werk in de St. Mary’s Church in St. Petersburg. Het schijnt dat hij uit onvrede de Romaanse miniatuurkerk annex toiletgebouw bouwde en het Little St. Mary’s doopte.

Pier, Tampa Bay, St. Petersburg Florida

Omgeving

Weedom Island Preserve

Op nog geen half uur rijden van het centrum liggen enkele mooie natuurparken die uitermate geschikt zijn voor een (halve) dagtrip of stop onderweg. Tussen St. Pete en Tampa/Clearwater behoort Weedom Island Preserve in Tampa Bay tot de mogelijkheden. Hier zijn een Interpretive Trail, natuurpaden, uitkijkpunten en boardwalks. Je kunt over moerassen en zoutwaterpoelen en door mangrovebossen wandelen. Vanaf de 13 meter hoge uitkijktoren zie je op heldere dagen Tampa en St. Petersburg liggen. Neem ook een kijkje in het Cultural & Natural History Center, waar onder andere aandacht is voor de eeuwenoude indiaanse geschiedenis.

Saint Petersburg

Fort de Soto Park

Het bijna vijf kilometer lange witte zandstrand van Fort de Soto staat hoog aangeschreven. Dat komt vooral door de setting: natuur zo ver het oog reikt. Het park bestaat uit meerdere eilandjes die allemaal de typische natuur van Florida laten zien. Ook de overblijfselen van het fort (en bijbehorend mini-museum) trekken veel bekijks. Je bereikt Fort de Soto door nog voor de Skyway Bridge de afslag te nemen. Vanaf Fort de Soto vertrekt een boot naar Egmont Key State Park, met ongerepte stranden, een oude vuurtoren, snorkelmogelijkheden, grote schildpadden en veel schelpen.

Saint Petersburg

Boyd Hill Nature Park

Ten zuiden van het stadscentrum, op de weg naar Sarasota, ligt Boyd Hill Nature Park. In het park, dat deels grenst aan Lake Maggiore, worden veel wilde dieren gespot, waaronder alligators, knaagdieren, schildpadden, slangen, zeearenden en zilverreigers. Een bezoek aan het kleine museum/bezoekerscentrum en deelname aan een van de tours maken je uitstapje compleet.

Vervoer

In de stad Saint Petersburg rijden bussen van Pinellas Suncoast Transit Authority, waarmee je je overigens door heel Pinellas County kunt verplaatsen. Verder lopen er twee verschillende trolleylijnen door de stad: de Downtown Looper in het centrum en de Central Avenue Shuttle naar onder andere de Pier en St. Pete Beach.

Feiten

Staat Florida
County Pinellas County
Oppervlakte 356 km²
Hoogte 13 meter
Inwoners 250.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Geschiedenis

In de jaren 1870 kocht John Williams uit het noorden van het land een stuk grond naast Tampa Bay. Hij had grootse plannen voor een stad, maar kon ze pas tien jaar later verwezenlijken. In de jaren 1880 voorzag Peter Demens, een Russische aristocraat, het land van een spoorlijn en daarmee was de vruchtbare basis gelegd. Het verhaal gaat dat Williams en Demens door het opgooien van een munt uiteindelijk bepaalden wie de stad zijn naam mocht geven. Demens, die op de goede zijde van de munt had gegokt, besloot het St. Petersburg te noemen, naar de Russische hoofdstad waar hij zijn halve leven had doorgebracht. Op het moment van oprichting telde het stadje ongeveer driehonderd inwoners.

De visserij vormde een belangrijke bron van inkomsten. Daarnaast werd er meteen vanaf het begin flinke reclame gemaakt voor St. Petersburg als een gezonde plaats om te wonen. Het ene na het andere hotel verrees, net als toeristische faciliteiten zoals een jachthaven en een groot park. In de ‘roaring twenties’ nam de bevolking explosief toe, waardoor St. Petersburg in 1920 al meer dan 14.000 inwoners had. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde St. Petersburg zich steeds meer als een stad voor gepensioneerden, vakantiegangers en overwinteraars.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

St. Petersburg heeft een subtropisch klimaat. De zomers zijn heet en van juni tot en met september vallen er veelvuldig (kortstondige) buien. In deze maanden liggen de maxima vrijwel altijd net boven de 30 graden. De winters, voor zover je daarvan kunt spreken, zijn zeer zacht en aangenaam, met temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan