Pentagon, Arlington (Washington DC)

Pentagon, Washington DC Het Pentagon in Washington DC is het hoofdkwartier van de strijdkrachten van de Verenigde Staten. In het enorme gebouw, met zijn kenmerkende vijfhoekige vorm, werken even veel mensen als in een kleine stad. Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke huisvesting, maar is uitgegroeid tot het een symbool van de Amerikaanse militaire macht. Op 11 september 2001 werd het Pentagon opgeschrikt door een terroristische aanslag.

Algemeen

Het gebouw

Het Pentagon dankt zijn naam aan zijn vijfhoekige vorm. Het is een gebouw met een belangrijke functie, zo groot dat het een stad op zichzelf is. Er werken 24.000 mensen en er zijn bijna 9000 parkeerplaatsen. Het Pentagon heeft een eigen metrohalte en heliport, een eigen sportcentrum en een eigen postkantoor. Ondanks deze indrukwekkende cijfers is dit hoofdkwartier van leger, luchtmacht en vloot niet erg toeristisch. Het heeft geen indrukwekkende architectuur en wordt bovendien streng bewaakt. Het Pentagon is wel te bezoeken middels een rondleiding. Makkelijker te bezoeken is het openbare 9/11 Memorial and Chapel. In dit monument zijn de namen van de 184 slachtoffers gegraveerd die zijn omgekomen tijdens de aanslag van 11 september 2001.

Bezienswaardigheden Washington DC

Rondleidingen

Jaarlijks bezoeken circa 100.000 mensen het Pentagon via een rondleiding. Echt makkelijk te regelen is zo'n bezoek niet: buitenlandse bezoekers moeten daarvoor van tevoren contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Washington DC. Amerikaanse staatsburgers doen dit via een online formulier.

Geschiedenis

Kantoor voor 40.000 man

Het Pentagon stamt uit 1941. Hoewel de VS toen nog niet in de Tweede Wereldoorlog verwikkeld waren, nam de dreiging toe. Aangezien de bestaande faciliteiten al overbelast waren, besloot men het defensiepersoneel, dat groeide in aantal, op een nieuwe locatie te vestigen. De constructie hiervan werd geleid door brigadegeneraal Somervell, die besloot om in plaats van noodgebouwen een groot gebouw neer te zetten dat het hele Ministerie van Defensie kon huisvesten. Hij gaf zijn ondergeschikten opdracht een kantoorgebouw te ontwerpen voor 40.000 man, met airconditioning, maar niet hoger dan drie verdiepingen.

Pentagon, Washington DC

Vijfhoekig

Het gebouw werd geplaatst aan de Potomac-rivier, tegenover het centrum van Washington. Om de ruimte tussen de bestaande wegen te benutten, kreeg het gebouw zijn beroemde vijfhoekige vorm. Toen de locatie iets naar het zuiden werd verplaatst, besloot men de vijfhoekige vorm aan te houden en een gebouw te maken dat bestond uit vijf concentrische ringen rondom een binnenplaats, die onderling met elkaar verbonden waren. De ruimten tussen de ringen zorgden ervoor dat er in het gebouw veel natuurlijke lichtval was.

De bouw begon op 11 september 1941 en duurde bijna anderhalf jaar. Omdat bouwmateriaal in de oorlogstijd schaars was, werd in plaats van staal zo veel mogelijk beton gebruikt, kwamen er geen liften en werd het gebouw sober gedecoreerd. Het eindresultaat was 600.000 vierkante meter kantooroppervlakte.

Aanslag op de renovatie

Tussen 1991 en 2011 werd het gebouw langdurig gerenoveerd om het aan de eisen van een modern kantoor te laten voldoen. Tijdens die renovatie, op 11 september 2001, doorboorde een gekaapt vliegtuig de westkant van het gebouw. De terroristische aanslag vernietigde de buitenste drie ringen en veroorzaakte grote branden. 184 mensen kwamen om het leven; 'slechts' 184, want dankzij de renovatie stonden veel kantoren op dat moment leeg. Op de plaats van de aanslag werd het Pentagon Memorial opgericht.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan