Black Canyon of the Gunnison, Colorado

Black Canyon Gunnison Black Canyon of the Gunnison is een van de langste, diepste en smalste kloven ter wereld. De 600 meter hoge, donkere wanden vangen weinig zonlicht, waardoor de kloof nog eens extra zwart lijkt. De kloof is in twee miljoen jaar tijd uitgesleten door de Gunnison-rivier. De South Rim Road is de belangrijkste route om de kloof te bezichtigen. Langs deze weg liggen uitkijkpunten die je vaak kunt bereiken via een korte wandeling. Bezoek het South Rim Visitor Center bij Gunnison Point voor meer informatie en tentoonstellingen over de kloof. De South Rim Road is doorgaans van begin april tot halverwege november geopend. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

South Rim Road

Deze route is ruim elf kilometer en loopt van Tomichi Point naar High Point. Onderweg passeer je twaalf uitzichtpunten, die je vaak kunt bereiken door een korte wandeling te maken. Wil je de hele route rijden en verschillende uitzichtpunten bezoeken, trek dan twee tot drie uur uit voor je bezoek. Heb je beperkt de tijd, sla dan in elk geval Gunnison Point, Chasm View, Painted Wall en Sunset View niet over. Op Gunnison Point vind je het bezoekerscentrum, dat in de zomermaanden dagelijks geopend is. 

Black Canyon of the Gunnison

Cedar Point Nature Trail

Dit is  een mooie wandeling aan de zuidelijke rand van Black Canyon. De Cedar Point Nature Trail (1 km) laat je aan de hand van informatieborden kennismaken met de lokale flora. Je komt uit bij twee punten die zicht bieden op de Gunnison-rivier, de rotseilanden op de bodem van de kloof en de Painted Wall, een rotswand doorspekt met lichtere rotsen. Met zijn 685 meter is het de hoogste rotswand van Colorado.

black canyon of the gunnison

Korte wandelroutes

De eenvoudige Rim Rock Nature Trail (1,6 km) is een relatief vlak pad langs de kloofrand. Je hebt tijdens je wandeling prachtige uitzichten op de Gunnison-rivier en de steile, donkere kloofwanden. De route start bij Campground Loop C en eindigt bij het South Rim Visitor Center, waar je terecht kunt voor informatie over activiteiten, de kloof en tentoonstellingen. Een tweede interessante wandelroute is de Warner Point Nature Trail (2,4 km), die je door een bosgebied leidt en uitzicht biedt op onder andere de San Juan bergketen, Uncompahgre Valley en Bostwick Park. Aan het eind van de route heb je prachtig uitzicht op de Gunnison-rivier en de Black Canyon.

Black Canyon Gunnison

Oak Flat Loop Trail

Ben je meer in voor een uitdagende wandelroute? Kies dan de Oak Flat Loop Trail (3,2 km). Dit wandelpad start bij het bezoekerscentrum, waar je door een Aspenbos afdaalt naar de wandelroute die meandert langs bosgebied en rotsen naar een mooi uitzichtpunt. De terugweg klimt redelijk steil naar een ander uitzichtpunt, waar je uitkijkt op de waterstroom beneden je.

hiken in black canyon of the gunnison

East Portal Road

Wil je de Gunnison-rivier van dichtbij zien? Volg dan de East Portal Road. Deze weg voert naar de rivier en de Curecanti National Recreation Area, waar je kunt kamperen, picknicken en vissen. Omdat de weg erg steil is en enkele haarspeldbochten telt, is deze niet toegankelijk voor voertuigen langer dan 22 feet (6,71 meter). Reis je met een groter voertuig, volg dan de Highway 50 in oostelijke richting vanaf Cimarron, Colorado. Het is ruim een half uur rijden.

Black Canyon Gunnison

Watersportactiviteiten

De Gunnison-rivier is te gevaarlijk voor raften en kajakken. Wil je toch het water op, ga dan naar de Gunnison Gorge National Conservation Area ten westen van het nationale park. Hier bieden verschillende organisaties begeleide (raft)tochten aan over een beter bevaarbaar deel van de rivier. 

Black Canyon Gunnison

Vervoer

In Black Canyon of the Gunnison National Park is geen openbaar vervoer, je moet de kloof dus bezoeken met je eigen (huur)auto of camper. De South Rim Road is de beste route om het park te verkennen, de North Rim Road is alleen via een gravelweg te bereiken en daarom niet toegankelijk voor de meeste huurvoertuigen. In de winter (grofweg van half november tot begin april) moet je rekening houden met de afsluiting van wegen. De South Rim Road is dan gesloten na Gunnison Point en de North Rim Road en East Portal Road zijn helemaal dicht voor verkeer. Er is geen brug over de Black Canyon; het duurt twee à drie uur om van de noordelijke kloofrand naar de zuidelijke kloofrand te rijden.  

Feiten

Staat Colorado
Oppervlakte 133 km²
Bezoekers 175.000
Opgericht 21 oktober 1999
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Natuur, flora & fauna

Fauna

In Black Canyon of the Gunnison komen herten, coyotes, stekelvarkens, marmotten en eekhoorns voor. Incidenteel worden ook dassen, lynxen en zwarte beren gesignaleerd. Verder herbergt het park veel vogelsoorten, waaronder valken en haviken.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Black Canyon of  the Gunnison begint zo'n 10 tot 15 miljoen jaar geleden bij het ontstaan van de Gunnison River. In deze periode rezen het gehele Great Basin en Colorado Plateau langzaam omhoog. De rivier baande zich een weg door de gesteentelagen. Twee miljoen jaar geleden bereikte het water de zeer harde gesteentelagen van de Rocky Mountains in de Gunnison-regio. Met een rustig tempo van 2,5 centimeter per 100 jaar sleet de rivier een diepe, nauwe kloof uit in de harde rotsen. De Gunnison-rivier wordt vandaag de dag gevoed met smeltwater en mondt uit in de Grote Oceaan. De snelheid waarmee de rivier de kloof uitslijt, is door de bouw van drie waterregulerende dammen afgenomen. Hierdoor kwam ongeveer zeven kilometer van de kloof onder water te staan; het watergebied maakt nu deel uit van de Curecanti National Recreation Area. 

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Woon je in Zuid-Nederland of Vlaanderen? Kom zondag naar Breda voor onze roadshow!
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!