Ventura, Californië

Ventura Californie Ventura is een typische Californische kustplaats, die erg populair is onder surfliefhebbers. Daarnaast staat Ventura bekend om het mooie historische centrum met de San Buenaventura-missie en haar vele kunstgalerijen en restaurantjes.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Downtown Ventura

In het historische centrum van Ventura kun je onder andere de San Buenaventura-missie bezoeken, evenals talloze historische gebouwen, winkeltjes, musea, kunstgalerijen en restaurants.

Downtown Ventura

Ventura Pier

Als typische kustplaats kan het niet anders, dan dat Ventura over een grote pier beschikt. De pier werd oorspronkelijk in 1872 gebouwd en werd gebruikt als toegangspoort vanuit het noorden voor stoomschepen. De huidige pier stamt uit 1958 en staat bekend als de langste pier in Californië.

Ventura Pier

Surfer's Point

Surfer’s Point, gelegen bij de Ventura County Fairgrounds, staat bekend als één van de beste surfspots in Zuid-Californië.

Surfer bij Ventura

Ventura Harbor

In dit havengebied vind je veel restaurantjes waar je vers gevangen vis kunt bestellen. Verder is de haven beroemd vanwege winkels als The Glass Touch en restaurants als Milano's en World Famous Hicees BBQ. Ook is Ventura Harbor de thuisbasis van legendarische bluesbands als de Blue Stew en Baby Sister.

Ventura Harbour

China Alley Memorial Mural

Op de plaats van het oorspronkelijke China Town werd in 2004 de China Alley Memorial Mural opgericht, een klein dorpje met houten gebouwtjes, winkeltjes en een tempel, dat door de Chinese artiest Qi Pang en zijn vrouw Guo Song Yun werd ontworpen.

Ventura China Alley

Plaza Park

Een groot park, waar een van de grootste zogenaamde Moreton Bay Fig-bomen in Californië staat. Verder beschikt het park over een speeltuin, picknickplaatsen en een prieel. Naast dit park kun je nog tientallen andere parken in Ventura bezoeken.

Plaza Park

Omgeving

Channel Islands National Park

Vanuit de haven van Ventura vertrekken dagelijks bootjes naar de California’s Galapagos, ofwel de Channel Islands, die wereldwijd bekend staan om de unieke flora en fauna. Op deze eilanden gaat het nog altijd om de pure wildernis en faciliteiten zijn er dan ook nauwelijks. Je kunt op elk eiland kamperen, maar dan moet je wel zelf zorgen voor een tent, voedsel en water. Naast kamperen kun je er ook snorkelen, duiken, zwemmen, kajakken of gewoon rondwandelen en vogels spotten. Het eiland is niet toegankelijk voor gemotoriseerd vervoer of fietsen. Anacapa is het dichtstbijzijnde eiland vanuit Ventura en Santa Cruz is het grootste eiland, waar je kunt wandelen langs lange, soms moeilijk begaanbare routes. San Miguel is meestal gehuld in mist, op Santa Barbara Island leeft een grote zeeleeuwenkolonie en Santa Rosa is de thuisbasis van vele vogelsoorten.

Channel Islands National Park, California

Vervoer

Naast enkele taxi's kun je in Ventura ook met de bussen van Gold Coast Transit door de stad en gebieden in de regio reizen. Op het Montalvo-station kun je op de Metrolink naar Los Angeles stappen. Vanaf hetzelfde station rijdt ook een Amtraktrein richting Santa Barbara.

Feiten

Staat California
County Ventura
Oppervlakte 83 km²
Hoogte 15 meter
Inwoners 106.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Ventura heeft, net als de meeste kustplaatsen in Zuid-Californië, een mediterraans klimaat. In januari ligt de gemiddelde temperatuur rond de 13 graden en in juli rond de dertig graden Celsius. In de wintermaanden valt de meeste neerslag en in de zomer is het nagenoeg droog.

Geschiedenis

Pater Junípero Serra stichtte in 1782 de San Buenaventura-missie en vormde hiermee de basis voor het toekomstige Ventura. De missie is vernoemd naar St. Bonaventure, een dertiende-eeuwse Frankische heilige en kerkleraar.

Na de Amerikaanse Burgeroorlog trokken kolonisten naar het gebied, die grote stukken land overnamen van de Mexicanen. Aangezien de regio niet gemakkelijk toegankelijk was, bleef het lang rustig rondom Ventura. In 1864 verhuisde Thomas R. Bard naar Ventura, die veel voor de stad en Ventura County zou betekenen. Zo was Bard de directeur van de Unie Oil Company, het grote oliebedrijf dat zich in 1890 in de regio vestigde. De rijke olievelden rondom Ventura  produceerden tijdens hun piek maar liefst 90.000 vaten olie per dag. Een ander groot bedrijf dat zich naderhand in Ventura vestigde was Sunkist Growers, Incorporated, dat door de zeer vruchtbare bodem in Ventura zou uitgroeien tot ’s werelds grootste producent van citrusvruchten.

Het duurde een tijdje voordat het moeilijk toegankelijke Ventura beter bereikbaar werd. Vanuit het noorden was Ventura lange tijd alleen bereikbaar door een smalle weg langs het strand, die vaak alleen bij laag tij gebruikt kon worden. Door de aanleg van een pier in 1872 konden echter grote stoomschepen aanmeren, die veel nieuwe inwoners meebrachten. Het binnenland van Ventura, dat omsingeld was door het Los Padres National Forest, werd in de jaren 1930 toegankelijk gemaakt door de aanleg van de Maricopa Highway. Pas in 1959 kon Ventura ook vanuit het zuiden bereikt worden. Toen werd namelijk de US Highway 101 aangelegd, ook wel bekend als de Ventura Freeway, die Ventura rechtstreeks verbindt met Los Angeles. 

Door de verbeterde infrastructuur en bereikbaarheid begon Ventura vanaf de jaren 1930 explosief te groeien, waardoor de stad inmiddels al meer dan 100.000 inwoners telt.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan