Santa Barbara, Californië

Santa Barbara Californië Het zonnige Santa Barbara, gelegen tussen het hoge Santa Ynez-gebergte en de Grote Oceaan, is een van de 'must sees' aan de Pacific Coast Highway. Vanwege de gelijkenis met de mediterraanse kust wordt de plaats vaak de 'Rivièra van Amerika' genoemd. Santa Barbara is een welvarende stad waar veel gepensioneerden, beroemdheden en studenten wonen. Het centrum kent prachtige architectuur, een bezienswaardig courthouse en een aantal hoog aangeschreven culturele instellingen. Ook kun je er goed winkelen en uitgaan. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mission Santa Barbara

De Mission van Santa Barbara, ook wel 'Queen of the Missions' genoemd, werd in de achttiende eeuw door Spaanse franciscanen in gebruik genomen als religieuze buitenpost. Vanuit deze missiepost probeerden zij de inheemse bevolking tot het christendom te bekeren. De kerk is nog altijd in gebruik. Het interieur dat achter de Romeins aandoende façade schuilgaat is prachtig, je vindt er veel kunstwerken van de Chumash-indianen. Het complex huisvest eveneens een museum, waar voorwerpen van de Chumash tentoongesteld zijn en aandacht is voor de geschiedenis van Santa Barbara.  Bezoek je Santa Barbara met een camper, dan kan het handig zijn om hier te parkeren en naar het stadscentrum te lopen.

Mission Santa Barbara

Santa Barbara County Courthouse

Dit immense gerechtsgebouw beslaat sinds 1929 een heel stratenblok. Het is gebouwd volgens de Spaans-koloniale Revival-architectuur. Bezoekers komen voornamelijk om de handschilderingen, smeedijzeren kroonluchters en het Spaanse en Tunesische tegelwerk te bewonderen. Vanuit de View Tower heb je een prachtig uitzicht over de stad. De toegang tot het courthouse is gratis.

County Courthouse

State Street

State Street is het bruisende winkelhart van Santa Barbara. Aan weerszijden van deze lange straat vind je winkeltjes, restaurantjes, koffietenten en terrasjes. Je kunt de straat uitlopen tot aan het strand en Stearns Wharf en met een elektronisch busje terug tegen een minimale vergoeding.

State Street

Musea

In Santa Barbara zijn verschillende musea. Het Museum of Art herbergt een grote collectie met werken van Amerikaanse en Europese meesters als Matisse. Maar er is ook antiek en fotografie. Vlakbij vind je het kleinere Historical Museum, waar je je kunt verdiepen in de lokale geschiedenis. Meer geïnteresseerd in natuur? Bezoek dan het Museum of Natural History of het bijbehorende Ty Warner Sea Center op Stearns Wharf. Hier leer je van alles over de Californische natuur en het zeeleven.

Stearns Wharf in Santa Barbara

El Presidio de Santa Barbara State Historic Park

Duik in het verleden en breng een bezoek aan El Presidio. Dit fort werd in 1782 gebouwd om de Spaanse missiepost te beschermen. El Presidio diende tevens als sociale, politieke en militaire ontmoetingsplek. Breng zeker een bezoekje aan de kapel (met de typische klokkentoren) en het Casa de La Guerra; een koloniaal huis in adobe-stijl.

El Presidio

Santa Barbara Botanic Gardens

Voor een kennismaking met de inheemse flora van Californië breng je een bezoek aan de botanische tuinen. Wandelpaden voeren je langs cactussen, bomen en wilde bloemen. Ook is hier een dam te zien die in de missietijd door Chumash-indianen is aangelegd om de velden rond de missiepost te irrigeren. Een ander tuinencomplex is Lotusland, even buiten Santa Barbara in Montecito. Omdat de tuinen op privéterrein liggen kun je er alleen terecht als je vooraf een tour hebt geboekt. Er groeien en bloeien (sub)tropische planten van over de hele wereld.

Botanic Gardens

Reagan Ranch Center

Van maandag tot en met donderdag kun je een kijkje nemen in het Reagan Ranch Center. Hier staat het leven van president Ronald Reagan centraal. Reagan had een groot zomerhuis net buiten Santa Barbara, waar hij veel tijd doorbracht: Rancho del Cielo. De ranch kreeg in de jaren tachtig de bijnaam 'Western White House'. De ranch zelf is niet voor het publiek toegankelijk, maar in het informatiecentrum kun je alles te weten komen over de ranch en het leven van de president. Naast een interactieve tijdlijn tref je er tentoonstellingen en voorwerpen. Er zijn speeches, interviews en videobeelden te bekijken/beluisteren.

Omgeving van Santa Barbara

Omgeving

Arroyo Burro Beach Park

Ten zuidwesten van Santa Barbara bevindt zich een populair en mooi zandstrand, in de volksmond ook wel Hendry's Beach genoemd. Het strand wordt beschermd door kliffen, waardoor het er warmer en minder winderig is dan op andere stranden in de omgeving. Vanwege de ligging heeft dit strand de mooiste zonsondergangen van Santa Barbara. In de weekenden en vakanties komen locals er om te zwemmen, zonnen en surfen.

Arroyo Burro Beach Park Santa Barbara

Vervoer

Bezoek je Santa Barbara met de camper, houd er dan rekening mee dat de straten op veel plaatsen smal zijn. Kijk extra goed om je heen! Het kan handig zijn om je camper bij Old Mission te parkeren en te voet naar State Street en het strand te lopen. Je kunt ook een stuk met een elektrisch busje afleggen. Je betaalt hiervoor ongeveer $0,50 per persoon. Santa Barbara Metropolitan Transit District (MTD) verzorgt het busvervoer in Santa Barbara en andere steden in het zuiden van Santa Barbara county. Speciaal voor fietsers is er een netwerk van fietspaden aangelegd.

Feiten

Staat Californië
County Santa Barbara
Oppervlakte 110 km²
Hoogte 15 meter
Inwoners 91.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Santa Barbara heeft een zomers, mediterraan klimaat dat karakteristiek is voor de Californische kust. Door de nabijheid van de oceaan zijn de winters in Santa Barbara mild en de zomers relatief koel. De verschillen tussen de seizoenen zijn klein. Vanwege de ligging bij de Santa Ynez Mountains valt er in de winter, wanneer er regenbuien vanaf zee komen, meer neerslag dan gemiddeld in andere kustgebieden in Californië. In de andere maanden regent het nauwelijks. Wat de temperatuur betreft is er niet echt sprake van een winter. In januari liggen de maxima rond de 18 graden. Augustus is de meest warme maand, met temperaturen van 24-25 graden. In de herfst komen vaak hittegolven voor, veroorzaakt door droge, warme 'Sundowners' (föhn-winden).

Geschiedenis

In 1542, toen de Portugese ontdekkingsreiziger João Cabrilho door het Santa Barbara Channel voer, bewoonden 8.000 tot 10.000 indianen de zuidelijke kust van Santa Barbara County. De meeste indianen behoorden tot de Chumash-stam, die bekendstaat om hun fijne vlechtwerk en grottekeningen.

De eerste permanente Europese bewoners waren Spaanse missionarissen en soldaten die in de jaren 1780 de Presidio en de Missie Santa Barbara bouwden. Het doel was om de inheemse bevolking te bekeren en het land te koloniseren. Veel Spanjaarden brachten hun families mee, waardoor de nederzetting groeide. In 1822 werd de regio Mexicaans grondgebied. De kerk raakte haar bezittingen grotendeels kwijt en stukken grond kwamen in handen van verschillende lokale families. De regio bleef dunbevolkt met voornamelijk rijke veehouders en grote (paarden)ranches. In 1846, als gevolg van de Mexicaans-Amerikaanse oorlog, werd Santa Barbara ingelijfd bij de Verenigde Staten. De bevolking verdubbelde en tijdens de Gold Rush veranderde de stad in een wetteloze vrijplaats voor bandieten en gokkers.

Na de Burgeroorlog, in de jaren 1870, veranderde het gezicht van Santa Barbara. Victoriaanse huizen vervingen de in koloniale stijl gebouwde woningen. De haven won aan belang, evenals de landbouw. Tijdens een grote aardbeving in 1925 stortten veel Victoriaanse huizen in, terwijl de Spaans-koloniaanse huizen fier overeind bleven. Om die reden besloot men de in puin liggende gebouwen in koloniale stijl te herbouwen. In de laatste decennia groeide Santa Barbara uit van een stille landbouwstad tot een welvarende badplaats van enige omvang.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan