Hearst Castle, San Simeon

Capitool, Washington DC Halverwege San Francisco en Los Angeles ligt een van de meest bizarre bouwsels van de USA, een must see voor iedereen die hier in de buurt is. Het is een landhuis dat officieel La Cuesta Encantada (de betoverde heuvel) heet, maar dat bekender is als Hearst Castle. De website kopt ‘A museum like no other’ en dat is helemaal waar. Het kasteel is gebouwd in opdracht van mediamagnaat en politicus William Randolph Hearst. Je bezoekt Hearst Castle in San Simeon.

Algemeen

Cijfers

Het hoofdgebouw van Hearst Castle heeft de stijl én omvang van een Spaanse kathedraal, compleet met twee torens. Daarnaast zijn er drie weelderige gasthuizen. In totaal telt het complex 56 slaapkamers, 61 badkamers, 19 zitkamers en meerdere eetzalen (mét flessen tomatenketchup op tafel, klaar voor gebruik). Er is verder een bibliotheek in Gotische stijl, een filmzaal en een tuin van ruim 513 vierkante meter. Daarin vind je een eigen dierentuin, tennisbanen en twee zwembaden. Het buitenbad is omringd met Griekse beelden en een stuk van een Romeinse tempel (net als veel andere decoratie allemaal gekocht in Europa). Tenslotte is er een eigen vliegveld. Oh ja, hadden we al gezegd dat er 41 open haarden zijn? Meer lezen én zien? Check de blog over Hearst Castle

Neptunus Pool Hearst Castle

Film

Hearst gebruikte zijn kasteel om te netwerken, zoals dat tegenwoordig heet. Hij ontving er zijn gasten, onder wie talloze grootheden uit het nabijgelegen Hollywood. Zijn decennialange affaire met actrice Marion Davies leverde hem veel contacten in die kringen op. Uiteindelijk werd Hearst zelf ook onderwerp van een film, al kon hij dat niet erg waarderen. Citizen Kane over krantenmagnaat Charle Foster Kane, het meesterwerk van Orson Welles uit 1941, is geïnspireerd op het leven van Hearst. Diens macht bleek niet onbeperkt, want zijn pogingen om te productie van de film te belemmeren hebben geen resultaat gehad. Aardig detail: in maart 2015 is de film voor het eerst in de filmzaal van het kasteel vertoond. Ook het kasteel zelf heeft wel eens in een film gefigureerd: de scène met het paardenhoofd in The Godfather is er opgenomen – wie dat heeft gezien vergeet het nooit meer. Recenter is ook de video G.U.Y. van Lady Gaga in en rond het kasteel gemaakt.

Toeristenattractie

Het hele complex is in 1957 door de Hearst Corporation aan de staat Californië geschonken, die er een toeristenattractie van heeft gemaakt. Hearst Castle is zo omvangrijk dat het in één keer nauwelijks te overzien is. Je hebt daarom de keuze uit zes verschillende rondleidingen. Zo kun je tijdens de Grand Rooms Tour ervaren hoe het was om te gast te zijn op Enchanted Hill: Je maakt een tocht van drie kwartier langs onder meer de gastenkamer, biljartzaal, het theater en het binnen- en buitenzwembad. Wil je een uniek kijkje op Hearst Castle? Dan is de Cottages & Kitchen Tour een aanrader. Je bezoekt dan de wijnkelder, de historische tuinen en het eerste gastenverblijf ('Casa del Monte') van Hearst Castle. Ook krijg je een letterlijk kijkje in de keuken. Tickets zijn vooraf online te bestellen. Het is slim om dat te doen, want het kasteel trekt ongeveer een miljoen bezoekers per jaar. Kijk voor meer info op www.hearstcastle.org

Geschiedenis

William Randolph Hearst

Krantenkoning William Randolph Hearst (1863-1951) kwam uit een rijke familie. Hij geldt zo’n beetje als uitvinder van de sensatiejournalistiek en bezat op het toppunt van zijn macht tientallen kranten en andere bladen waarmee hij grote invloed op de politiek kon uitoefenen (en dat ook deed). Zijn bedrijf, de Hearst Corporation, bestaat nog steeds; het is onder meer eigenaar van de Cosmopolitan en van het ook in Nederland uitgezonden Pawn Stars en Storage Wars, programma’s in de categorie real life soap.

Het vele geld dat met alle bladen binnenkwam besteedde Hearst vanaf 1919 aan de bouw van een enorm landhuis in San Simeon aan de kust van de Pacific. Er is tot zijn dood continu aan gebouwd en geknutseld, omdat Hearst tot zijn dood in 1951 steeds nieuwe ideeën aandroeg. Dat heeft een complex opgeleverd waar de uitdrukking ‘kosten noch moeite voor gespaard’ voor lijkt te zijn bedacht. Iets minder aardig gezegd: ook het woord ‘protserig’ is van toepassing.

William Randolph Hearst
9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan