Golden Gate Bridge, San Francisco

Golden Gate Bridge, San Francisco Het boegbeeld van San Francisco en misschien wel de bekendste brug ter wereld is de 2.737 meter lange roodkleurige Golden Gate Bridge. De brug verbindt de stad met Marin County en trekt met zijn twee hoge torens vele miljoenen bezoekers per jaar. Het is mogelijk om over de brug te rijden, fietsen en wandelen. Aan het zuidelijke einde van de brug ligt het Bridge Plaza met voorzieningen voor bezoekers.

Activiteiten

Oversteken

Het is mogelijk om over de Golden Gate Bridge te rijden met de auto. Als je de brug oversteekt richting San Francisco moet je tol betalen, die afhankelijk van het aantal assen van je voertuig op kan lopen tot boven de twintig dollar. Over de brug fietsen of wandelen is gratis, ga je met de bus dan betaal je gewoon het buskaartje. Houd er rekening mee dat je er te voet drie kwartier tot een uur over doet om naar de andere kant te wandelen.

Golden Gate Bridge, San Francisco

Sausalito

Aan de andere kant van de Golden Gate Bridge ligt Sausalito, dat overigens ook per veerboot te bereiken is. Sausalito is een pittoresk kunstenaarsdorp met gezellige straatjes, goede restaurants en mooie zandstranden. Bezoek in het Bay Model Visitor Center het 100 bij 120 meter grote Bay Model, een hydraulisch schaalmodel (met de Golden Gate Bridge) dat de waterstromen van de San Francisco Bay en het omliggende riviersysteem nabootst.

Presidio

Presidio: In 1776 kwamen de Spanjaarden aan in San Francisco. Ze bouwden een presidio (militaire post) op de plek waar de huidige Golden Gate Bridge de stad San Francisco bereikt. Deze mooie plek ademt geschiedenis en bevat beekjes, wandelpaden, kuststroken, uitkijkpunten en historische bouwwerken. Ga naar Pacific Overlook en Golden Gate Overlook voor de meest beroemde uitzichten op de brug.

Bridge Pavilion: In het Bridge Pavilion, gelegen in het presidio, vind je alles wat met de Golden Gate Bridge te maken heeft: van artefacten en tentoonstellingen over de constructie tot souvenirs en een informatiecentrum voor bezoekers. Het paviljoen is dagelijks geopend van 09:00 tot 18:00.

Round House: Het Round House, ook gelegen in het presidio, is van begin april tot oktober het startpunt van persoonlijke tours van 45 tot 60 minuten. Je gaat op pad met een gids en krijgt audioapparatuur mee.

Baker Beach en Marshall Beach: Baker Beach is een zandstrand van ongeveer 1,5 kilometer. Het ligt in de zuidwestelijke hoek van Presidio. Je hebt prachtig uitzicht op de Stille Oceaan en de beroemde brug. Vooral bij zonsondergang is het uitzicht er schitterend. Je kunt op Baker Beach picknicken en er starten diverse wandelroutes. Ten noorden van Baker Beach ligt Marshall Beach, een klein en rustig strand met een ruige kustlijn. Ook vanaf dit strand kun je prachtige kiekjes maken van de brug.

Golden Gate Bridge, San Francisco

Fort Point

Onder de zuidelijke kant van de brug ligt een oud fort uit de tijd van de Amerikaanse Burgeroorlog, dat tot National Historic Site is benoemd. Het fort, voltooid in 1861, is echter nooit in gebruik geweest. Vanuit het uitzichtpunt zie je het fort met de Golden Gate Bridge en de baai van San Francisco op de achtergrond.

Geschiedenis

Een brug over de Golden Strait

De Golden Gate Bridge overspant de Golden Gate Strait, een zeestraat die vanaf de Grote Oceaan toegang biedt tot de San Francisco Bay. John C. Fremont, ontdekker en later officier in het Amerikaanse leger, gaf de straat in 1846 zijn naam. Het deed hem denken aan een haven in Istanbul, genaamd Crysoceras (Golden Horn).

Al in de negentiende eeuw werd de wens uitgesproken een brug over de Golden Gate Strait te bouwen. Het duurde even voor het daadwerkelijk zover was: in 1921 werd begonnen met de bouwtekeningen, in 1933 met de daadwerkelijke bouw. Hoewel de pers het ontwerp in art-decostijl aanvankelijk ‘lelijk’ noemde en de inwoners bezorgd waren over de hoge bouwkosten, gaf het betreffende ministerie toestemming voor constructie. Vier jaar lang werkte men aan de zesbaanse brug, niet zelden onder gevaarlijke omstandigheden. Elf bouwers kwamen tijdens de bouw om het leven. Op 28 mei 1937 opende de brug officieel voor gemotoriseerd verkeer. Eerder mochten omwonenden al te voet de brug betreden. Op de brug is het gedicht ‘The Mighty Task is Done’ te vinden, dat na voltooiing geschreven werd door de belangrijkste ingenieur Joseph B. Strauss.

Golden Gate Bridge, San Francisco

Halsbrekende toeren

Tijdens de constructie moesten er vaak halsbrekende toeren worden uitgehaald. Er hing dan ook een groot veiligheidsnet onder de brug, dat het leven redde van maar liefst negentien bouwwerkers. Zij werden later bekend als leden van de ‘Halfway-to-Hell Club’.

Golden Gate Bridge, San Francisco

Welke kleur heeft de Golden Gate Bridge?

De brug heeft een officieel een oranje kleur ('International Orange'). Oranje steekt namelijk mooi af tegen de kleuren van de kust, de lucht en het water. Hierdoor is de brug extra goed zichtbaar voor schepen, vooral als het mistig is (en dat is het nogal vaak in de baai). Als het aan de Amerikaanse marine had gelegen, was de brug misschien zelfs zwart met gele strepen geworden. Toch zullen de meeste bezoekers de Golden Gate Bridge eerder rood of bruin vinden dan oranje.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan