TCL Chinese Theatre, Los Angeles

TCL Chinese Theatre, Los Angeles TCL Chinese Theatre – voorheen Grauman’s Chinese Theatre – is een enorme Chinese bioscoop aan de Walk of Fame in Hollywood, Los Angeles. Het theater is vooral bekend door het plein aan de voorzijde met honderden handtekeningen en hand- en voetafdrukken van beroemdheden. Sinds de opening in 1927 hebben er veel filmpremières plaatsgevonden.

Bezienswaardigheid

Vervoer

Het Theatre ligt midden in Hollywood is goed bereikbaar met de bus: de bushalte Hollywood Orange ligt ertegenover. Ook metrostation Hollywood/Highland is vlakbij. Vanaf het metrostation loop je direct de bekende Hollywood Boulevard op, het theater vind je op nummer 6925.

TCL Chinese Theatre, Los Angeles

Theatre Tour

Het is mogelijk een wandeltour door het Chinese Theatre te volgen. Tijdens de 20 minuten durende rondleiding krijg je meer informatie over de Hollywoodpremières die er hebben plaatsgevonden en het plein waar beroemdheden hun handafdrukken hebben achtergelaten. Het theater is zeven dagen per week geopend, tenzij er filmpremières zijn. Reserveren van films en boeken van tours kan via de officiële website.

TCL Chinese Theatre, Los Angeles

Geschiedenis

De droombioscoop van Sid Grauman

Sid Grauman, een artiest die het Million Dollar Theatre en het Egyptian Theatre in Los Angeles bezat, besloot in 1926 zijn droombioscoop te bouwen. Met architect Raymond Kennedy ontwikkelde hij plannen voor een Chinees filmtheater. Vanaf het begin waren (Hollywood)sterren betrokken bij de bouw van het theater. Actrice Norma Talmadge zette in januari 1926 als eerste een schop in de grond en de Chinese actrice Anna May Wong sloeg de eerste klinknagel in een van de stalen liggers.

TCL Chinese Theatre, Los Angeles

Fonteinen als lotusbloemen

Het duurde slechts achttien maanden om het filmtheater te bouwen. Het enige obstakel dat Grauman moest overwinnen, was het krijgen van toestemming van de Amerikaanse overheid om originele Chinese artefacten, zoals bellen voor een tempel, pagodes en stenen hemelhonden, uit China te importeren. Dichter en regisseur Moon Quon kwam overgevlogen uit China om toezicht te houden op Chinese ambachtsmannen die vele beeldhouwwerken maakten voor het plein aan de voorzijde, zoals drie meter hoge fonteinen in de vorm van lotusbloemen. Veel oorspronkelijke beelden maken nog steeds deel uit van de bioscoop. In de tegels van het plein zouden later vele Hollywoodsterren hun hand- en voetafdrukken in het cement achterlaten.

Opening

Op 18 mei 1927 werd het filmtheater voor Hollywood geopend met de proloog Glories of the Scriptures van Grauman zelf, gevolgd door de film The King of Kings. Op 19 mei 1927 opende het theater voor publiek. De eersten die hun handafdrukken achterlieten op het beroemde plein waren Mary Pickford en Douglas Fairbanks, die allebei een aandeel in het theater hadden. Grauman besloot zijn aandeel in 1929 aan Fox West Coast Theaters te verkopen, maar bleef manager van het filmtheater tot zijn dood in 1950. In 1968 werd de bioscoop uitgeroepen tot een historisch cultureel bouwwerk. Op 11 januari 2013 werd bekend gemaakt dat het Chinese Theatre was overgekocht door TCL, China’s grootste leverancier van elektronica.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan