Christ Cathedral, Garden Grove

Chryst Cathedral, Los Angeles Een stervormig gebouw van glas en staal; niet direct wat je van een kerk zou verwachten. In Garden Grove, een voorstad van Los Angeles, staat de rooms-katholieke Christ Cathedral, tot 2013 bekend als de protestants-christelijke Crystal Cathedral. De gigantische kerk telt bijna drieduizend zitplaatsen en vormde jarenlang het decor voor het tv-programma Hour of Power. Het is het grootste glazen gebouw ter wereld.

Bezienswaardigheid

Diensten/rondleidingen

Van maandag tot en met zaterdag vinden er om 10:00 en 13:00 rondleidingen plaats over de campus rond Christ Cathedral. De kerk zelf is vanwege uitgebreide renovatiewerkzaamheden pas weer in 2018 open voor publiek. De missen vinden (tot de heropening in 2018) plaats in het Arboretum van de St. Callistus Parish.

Chryst Cathedral, Los Angeles

Architectuur

De hypermoderne omgeving van Christ Cathedral is een bezoek waard. Met het vele glas en de pleinen en fonteinen heeft die iets weg van de campus van een technische universiteit. Een ander opvallend kenmerk is de Prayer Spire, een 73 meter hoge toren van gepolijst staal met meer dan vijftig kerkklokken.

Orgel

Bijzonder om te zien in de Christ Cathedral is het Hazel Wright pijporgel, een van de grootste orgels ter wereld. Het orgel is zo genoemd omdat het door meer dan twee miljoen dollar aan giften door het echtpaar Hazel-Wright werd bekostigd. Het echtpaar keek wekelijks Hour of Power en zij vonden de kerkmuziek zo mooi dat ze als dank een nieuw orgel wilden sponsoren. Het orgel werd ontworpen door orgelspecialist Virgil Fox en bestaat uit meer dan 16.000 pijpen.

Geschiedenis

Een nieuwe kerkgemeenschap

In 1955 besloten dominee Robert H. Schuller en zijn vrouw om een nieuwe kerkgemeenschap te stichten. De gereformeerde kerk schonk hen hiervoor vijfhonderd dollar. Omdat het lastig was een geschikte locatie te vinden voor het houden van bijeenkomsten en diensten, werd uiteindelijk gekozen voor de Orange Drive-in bioscoop. Vanaf het dak van een vervallen friettent predikte Schuller in de open lucht, terwijl zijn vrouw zorgde voor de muziek. De populariteit van het gezelschap nam toe en dertien jaar na oprichting was er een grotere ruimte nodig. De Tower of Hope, een ontwerp van Richard Neutra, werd het nieuwe onderkomen. In 1969 begon Schuller met het uitzenden van zijn diensten tijdens het televisieprogramma Hour of Power. Mede dankzij de naamsbekendheid van dit programma bleef het aantal aanhangers gestaag groeien. Wederom kon men op zoek naar een nieuw onderkomen.

Chryst Cathedral, Los Angeles

Crystal Cathedral

Ondanks het grote succes dacht dominee Schuller nog vaak terug aan de begintijd van zijn gemeenschap; de tijd waarin hij en zijn vrouw diensten verzorgden in de open lucht. Hij pleitte daarom voor een ruimte die contact met de omgeving mogelijk zou maken. Niet voor niets werd architect Philip Johnson gevraagd een ontwerp te maken: hij is een van de grondleggers van zowel de Internationale Stijl als de postmodernistische- en deconstructieve architectuur en zijn specialisme zijn gebouwen van glas en staal. Johnsons ontwerp bestond uit een hoog, stervormig gebouw dat 'Crystal Cathedral' wordt gedoopt en dat naast de Tower of Hope zou komen te staan. Om ervoor te zorgen dat de zilverkleurige glasplaten extreme weersomstandigheden kunnen doorstaan, werden de platen bevestigd middels een stalen constructie en siliconenlijm. De bouw van de Crystal Cathedral begon in 1977 en duurde drie jaar. Een groot deel van de bouw werd bekostigd met donaties.

Hour of Power

Lange tijd vormden Hour of Power en de diensten voor het kerkgenootschap een succes. Toen stichter Robert H. Schuller echter in 2006 werd opgevolgd door zijn zoon Robert A. en het genootschap niet langer deelnam aan het televisieprogramma, begonnen de problemen. Voortdurende onenigheid tussen vader en zoon, teruglopende giften, de economische crisis en hoge onderhoudskosten zorgen voor een schuld die uiteindelijk opliep tot 55 miljoen dollar. De kerk werd in oktober 2010 failliet verklaard en in het voorjaar van 2012 met de omringende campus verkocht aan een rooms-katholiek genootschap. De kerk werd omgedoopt tot Christ Cathedral. Met het oog op uitgebreide werkzaamheden sloot de kerk in 2013 zijn deuren voor publiek: de kathedraal zal naar verwachting in 2016 weer openen.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan