Carmel/Monterey, Californië

17 Mile Drive Carmel en Monterey liggen beide op het schiereiland Monterey, aan de kust langs de Grote Oceaan. De belangrijkste toeristische attractie is de 17-Mile Drive over het Monterey-schiereiland. Vanaf de route heb je spectaculaire uitzichten op de woeste kust, luxe villa’s, het beroemde Pebble Beach Resort en de Lone Cypress. In Monterey is het aquarium een bezoek waard en Carmel staat bekend om de vele kunstgalerieën en boetiekjes.

Bezienswaardigheden & activiteiten

17-Mile Drive

De 17-Mile Drive is een ongeveer twee uur durende autorit over het Monterey-schiereiland. Vanaf de route - waar je tol voor moet betalen - heb je spectaculaire uitzichten op de woeste kust, het beroemde Pebble Beach Resort met zijn golfbanen, het Del Monte-bos en een van de meest gefotografeerde bomen ter wereld; de Lone Cypress. Ook zie je luxueuze buitenhuizen langs de rand van de kliffen, zoals Spyglass Hill, genoemd naar een plek uit Robert Louis Stevensons Treasure Island.Monterey


17 Mile Drive Carmel/Monterey

Fisherman’s Wharf

In de restaurantjes langs Fisherman's Wharf in Monterey kun je verse vis eten, winkelen en markten bezoeken. Ben je op zoek naar wat meer avontuur, maak dan een rondvaart in een van de bootjes met een doorzichtige bodem. Daarnaast is het mogelijk om walvissen te spotten tijdens het walvisseizoen. Bij de Coast Guard Pier, ten noordwesten van Fisherman's Wharf, liggen grote kolonies zeeleeuwen die je vaak al van verre kunt horen.

Monterey Fishermans Wharf

Cannery Row

Cannery Row is een straat aan het water in Monterey. De schrijver John Steinbeck beschreef in zijn beroemde (en verfilmde) roman Cannery Row het leven in Monterey in de jaren twintig en dertig. De conserveringsfabrieken waar onder andere sardientjes ingeblikt werden en waar de naam Cannery Row vandaan komt, staan er niet meer. Tegenwoordig zijn er vooral winkelcentra en souvenirwinkeltjes. Verder is het gebied bekend vanwege het Monterey Bay Aquarium en gerenommeerde restaurants.

Monterey Cannery Row

Monterey State Historic Park

Old Monterey, het oude centrum van Monterey, bevat een groot aantal historische gebouwen. Het Path of History voert je langs bijzondere panden en tuinen, waarbij je meer te weten komt over de Spaanse ontdekkingsreizigers die in 1602 in Monterey arriveerden. Je kunt ook meegaan met een tour onder leiding van een gids. In de historische panden zijn vaak aparte rondleidingen mogelijk.

Monterey State Historic Park

Monterey Bay Aquarium

Dit is met recht een van Amerika’s bekendste aquaria. Tot de zesduizend aquariumbewoners behoren onder andere vissen, roggen, pinguïns, haaien, flamingo’s, schildpadden en otters. In het complex bevindt zich een van de grootste aquariumtentoonstellingen ter wereld: het Kelp Forest, een onderwaterwoud op acht meter diepte. Je ziet er haaien en vissen in hun natuurlijke habitat. Bijzonder zijn de kwallen die je in de ‘Jellies Experience’ kunt bekijken. Er zwemmen verschillende soorten rond, variërend in grootte van tien tot bijna veertig centimeter. Een van de populairste bewoners van het aquarium is de Giant Pacific Octopus; een gigantische inktvis.

Carmel/Monterey, Monterey Bay Aquarium

Monterey Jazz Festival

Het Monterey Jazz Festival werd voor het eerst in 1958 georganiseerd en is daarmee een van de langstlopende jazzfestivals. Het vindt jaarlijks plaats in het derde volle weekend van september op de Monterey County Fairgrounds. Tijdens het festival staan meer dan 500 jazzartiesten op de planken, verspreid over negen podia. Naast optredens bestaat het programma onder andere uit lezingen, tentoonstellingen en workshops. Enkele grote sterren die al de revue passeerden zijn Louis Armstrong, Miles Davis en Dave Brubeck.Carmel


Monterey Jazz Festival optredens

Bijzonderheden

In Carmel geldt een aantal ongewone wetten, waaronder het verbod op het dragen van hoge hakken zonder daarvoor een vergunning te hebben. Dit verbod is ingesteld om rechtszaken voortkomend uit valpartijen door de onregelmatige bestrating te voorkomen. Ook zijn er maatregelen die straatverlichting in woonwijken, kunststof planten in tuinen en de typische brievenbussen verbieden. Deze maatregelen moeten het authentieke stadsbeeld beschermen. 

Carmel by the Sea

Cultuur

Naast talloze boetiekjes, internationale modeketens en restaurants staat Carmel ook bekend vanwege het rijke culturele erfgoed. Aan het begin van de twintigste eeuw bestond het grootste deel van Carmels bevolking uit artiesten en kunstenaars. Het werd zelfs beschouwd als een op zichzelf staande kunstkolonie. Tegenwoordig zijn de kunsten nog steeds goed vertegenwoordigd. Je vindt er meer dan 80 kunstgalerijen en het hele jaar door staat het stadje in het teken van uiteenlopende culturele evenementen en festivals.

Carmel Mission in Carmel by the Sea

Carmel Mission

De Carmel Mission is een van de 21 missies die de katholieke pater Junípero Serra langs de Californische kust stichtte. De Carmel Mission stamt uit 1770 en behoort tot de mooiste missies. Vader Serra ligt begraven aan de voorkant van de kerk. Door een self-guided tour kun je de gerestaureerde achttiende-eeuwse verblijven bekijken. De missiepost doet nog steeds dienst als katholieke kerk, dus houd er rekening mee dat er soms katholieke missen bezig zijn.

Carmel Mision in Carmel California

Omgeving

Point Lobos State Natural Reserve

Net ten zuiden van Carmel, langs Highway 1, ligt Point Lobos. Dit natuurreservaat bevat veel rotsachtige uitstulpingen en landtongen die eindigen in de helderblauwe Grote Oceaan. Baaien, weides, bossen en getijdenpoelen kleuren het landschap. Je vindt hier mooie wandelroutes en kleine grotten waarin je kunt zwemmen. In Point Lobos leven 250 vogelsoorten en zoogdieren als witstaartherten, grijze vossen, zeeotters en zeeleeuwen. De mooiste plekken liggen in het zuidelijke deel: China Cove en Gibson Beach. Je bereikt ze via de Bird Island Trail. China Cove is een smaragdgroene inham met een piepklein strandje dat wordt omgeven door hoge rotsen. Gibson Beach (ook wel 'Sandy Beach' genoemd) draagt de titel van mooiste strand van het park. Het is het meest zuidelijke strand van Point Lobos. Naast Gibson Beach ligt Pelican Point. Van hieruit heb je een goed uitzicht op het vogelrijke Bird Island. De parkeerplaatsen in het park kunnen op mooie dagen snel vol raken. Wees er vroeg bij. Je kunt ook aan Highway 1 parkeren.

Point Lobos Reserve aan Highway 1 Californië

Vervoer

Monterey Salinas Transit zorgt voor het busvervoer in de regio. Er is een buslijn tussen Monterey en Carmel, maar ook naar Big Sur en Salinas. In Monterey en Carmel zelf rijdt een trolleyservice. In Monterey zijn er haltes bij de belangrijkste bezienswaardigheden (het aquarium, Cannery Row en Fisherman's Wharf). In het kleinere Carmel zijn ook enkele haltes. Je kunt ook per trein reizen met de Coast Starlight van Amtrak. Amtrak zorgt tevens voor busvervoer tussen het station en Monterey en Carmel.

Feiten

Staat Californië
County Monterey
Oppervlakte 3 km² (Carmel), 30 km² (Monterey)
Hoogte 68 meter (Carmel), 8 meter (Monterey)
Inwoners 3.700 (Carmel), 28.000 (Monterey)
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het weer op het Monterey/schiereiland wordt beïnvloed door de nabijgelegen Grote Oceaan. Het verschil tussen de vier seizoenen is klein: de maximumtemperatuur in de winter is 16 graden Celsius, in de zomer 22. De meeste regen valt tussen november en april, met januari als natste maand. In de zomermaanden is het vrijwel droog. Sneeuw valt alleen in hoger gelegen gebieden, zoals de omliggende Santa Lucia Mountains.

Geschiedenis

In het huidige Monterey en Carmel leefden eeuwenlang inheemse volkeren. Hun leefgebied kwam in het geding toen de Europese kolonisten voet aan wal zetten. De Europeanen stichtten missieposten, die uitgroeiden tot nederzettingen.

Van de twee steden heeft Monterey de oudste geschiedenis. De Spanjaarden claimden het gebied in 1770. Zij stichtten Royal Presidio de San Carlos de Monterey en Mission San Carlos Borromeo. Alle scheepsvrachten vanaf zee verliepen via het Custom House in Monterey, dat het oudste overheidsgebouw van Californië is. Ook had Monterey de eerste bibliotheek, drukpers en het eerste theater van de staat. Tot 1821 kende het gebied een Spaanse overheersing. Toen Mexico in 1821 onafhankelijk werd van Spanje, kwam het onder het gezag van Mexico te staan. In 1848, na het einde van de Mexicaans-Amerikaanse oorlog, moest Mexico het gebied afstaan aan de Verenigde Staten. Monterey werd de hoofdstad van de nieuwe staat Californië.

Carmel staat vooral bekend om de artistieke geschiedenis. Al vanaf de stichting van de stad in 1902 wonen er veel kunstenaars. In 1906 besteedde de krant San Francisco Call een hele pagina aan de acteurs, schrijvers en dichters uit Carmel-by-the-Sea. Vier jaar later meldde de krant dat maar liefst zestig procent van de huizen die in Carmel gebouwd was door burgers die erg toegewijd waren aan de schone kunsten. De eerste gemeenteraden bestonden eveneens uit kunstenaars. Bekende artistieke burgemeesters waren Herbert Heron (oprichter van het Forest Theater), Perry Newberry (schrijver en acteur) en Clint Eastwood (acteur, regisseur).

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan