Yuma, Arizona

Yuma St. Thomas Mission Yuma ligt op de kruising van de Gila- en de Colorado-rivieren. Al eeuwen geleden zagen indianen en (later) Europese kolonisten in dat 'Yuma Crossing' een goede plek was om veilig de Colorado-rivier over te steken. In 2014 vierde de stad zijn honderdste verjaardag, die werd gevierd met een opknapbeurt voor het stadscentrum. Daarvan profiteerden Gateway Park en Pivot Point Plaza. Yuma werd verrijkt met een netwerk aan wandelpaden, dat steeds verder wordt uitgebreid. Ook is er aandacht voor het verleden, bijvoorbeeld in de Yuma Territorial Prison, met de onheilspellende bijnaam 'Hellhole of the West'.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

In het Visitor Center kun je veel informatie krijgen over activiteiten en bezienswaardigheden in Yuma. Het bezoekerscentrum vind je aan 201 N. Fourth Avenue, bij het Quartermaster Depot State Historic Park. Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend, met uitzondering van maandagen (tussen juni en september) en feestdagen.

Yuma Quartermaster Depot State Historic Park

Yuma Quartermaster Depot State Historic Park

Dankzij de ligging aan de Colorado-rivier, was Yuma een strategische plaats voor de opslag van militaire goederen. Vanuit de depots in Yuma werden proviand, kleding en munitie naar het Westen getransporteerd. Het staatspark herbergt vijf van de originele opslagplaatsen. In vier depots kun je een tentoonstelling over de militaire geschiedenis van het gebied bekijken. Er is ook een tentoonstelling over de irrigatiewerken die begin 1900 werden aangelegd.

Yuma Quartermaster Depot State Historic Park

Yuma Territorial Prison

Deze gevangenis staat op een steile kaap boven de Colorado-rivier. Yuma Territorial Prison was de meest gevreesde nor van het oude westen en tegenwoordig de populairste attractie van Yuma. Tussen 1876 en 1909 leefden hier ruim drieduizend gevangenen. Hun veroordelingen liepen uiteen van moord tot ‘verleiding onder de belofte van het huwelijk’. Foto’s, cellen stampvol stapelbedden en verhalen van inmates vertellen je het fascinerende verhaal over het leven in deze beruchte gevangenis. Er is een speciale tentoonstelling over de 29 vrouwen die hier zaten opgesloten. Als je de Dark Cell (een metalen kooi van 1,5 meter hoog) ziet waar vervelende gevangenen werden opgesloten, krijg je direct de kriebels.

Yuma Territorial Prison

Pivot Point Plaza

Op dit plein aan Madison Avenue reed in 1877 de eerste trein ooit Arizona binnen. Het ging de geschiedenisboeken in als de ‘Yuma Crossing’. Het hoogtepunt is de Baldwin-stoomlocomotief uit 1907, die op een stuk origineel spoor staat. Aan boord bootst een modern audiosysteem het geluid van een arriverende trein na. In Pivot Point Plaza zie je de originele spil waardoor de spoorbrug kon worden gedraaid. Hierdoor konden stoomboten en -treinen elk op hun eigen manier de rivier oversteken. Kleurrijke panelen met indrukwekkende foto’s vertellen je meer over de Yuma Crossing. Pivot Point is dagelijks geopend van 06:00 tot 23:00. Een wandel- en fietspad verbindt Pivot Point Plaza met Gateway Park en de parken West en East Wetlands.

Yuma Gateway Park

Gateway Park

Dit stadspark ligt direct aan Pivot Point Plaza in het oude stadscentrum. Het zandstrand biedt toegang tot het rivierwater en is in de zomer een populaire bestemming om te zwemmen. Er zijn ook picknicktafels, toiletten en buitendouches. Het stadspark ligt (deels) in de schaduw van de Ocean-to-Ocean Brug. Gateway Park wordt via een wandelpad verbonden met East Wetlands (bij Yuma Territorial Prison) en West Wetlands, die aan weerszijden van Gateway Park liggen. In East Wetlands kun je over een vlonderpad door het moerasland wandelen.

Yuma Gateway Park

Castle Dome Mine Museum

Ongeveer een uur rijden ten noordoosten van Yuma ligt het Castle Dome Mine Museum. In dit spookstadje lijkt de tijd sinds 1878 te hebben stilgestaan. De verweerde huizen kraken, de kerkklokken luiden en vijf saloons wachten op bezoekers. Het is een bijzondere ervaring om hier rond te wandelen! In het Castle Dome Mining-gebied liggen ruim 300 mijnen. De mooiste gebruiksvoorwerpen die daar gevonden zijn, kun je bewonderen in het museum. Navigeer naar Castle Dome Mine Road, Yuma (coördinaten: 33°02'55.6"N 114°10'36.9"W). Het museum is geopend van half april tot en met september. Er geldt een entreeprijs.

Yuma Castle Dome

Pause-Rest Worship Church

Ruim 22 kilometer ten noorden van Yuma, aan Highway 95 naar Lake Havasu en Castle Dome, ligt deze kleine wit met blauwe kapel. Een boer bouwde de Pause-Rest Worship Church in 1995 ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw. De lieflijke kerk met glas-in-lood-raampjes is slechts 2,4 bij 3,7 meter en telt twaalf stoelen. Nadat een hevige storm het originele bouwwerk in 2011 verwoestte, hielp de gemeenschap de kerk te herbouwen.

Yuma Castle Dome

Omgeving

Organ Pipe Cactus National Monument

Rijd je vanuit Yuma naar Tucson (of andersom), dan kun je een stop maken bij dit mooie cactuspark. Een omrit van ongeveer anderhalf uur brengt je oog in oog met de orgelpijpcactus, die hier in het wild groeit. Naast de orgelpijpcactus vind je in Organ Pipe Cactus National Monument andere cactussoorten die vaak felgekleurde bloemen dragen en soms zeldzaam zijn. Highway 85 is je toegangsweg: de verharde weg loopt dwars door het park en begint bij het bezoekerscentrum.

Let op: Voor alle onderstaande bezienswaardigheden geldt dat er onverharde toegangswegen zijn. Controleer op het contract met jouw verhuurder of je hierop mag rijden of niet. Gebruik je gezonde verstand. Eventuele schade die ontstaat door het overtreden van de regels is je eigen verantwoordelijkheid en geheel voor eigen rekening!

Organ Pipe Cactus National Monument

Picacho State Recreation Area

Honderd jaar geleden was Picacho een levendig mijnstadje met honderd inwoners. Tegenwoordig is het staatspark populair onder wandelaars en waterliefhebbers. De oostelijke grens van het park wordt bepaald door de Colorado-rivier. Dit woestijngebied wordt bewoond door wilde ezeltjes, dikhoornschapen en watervogels. Ook vind je de beverstaartcactus: een kleine, relatief ronde cactus met opvallende roze bloemen. Het park is redelijk desolaat en er zijn nauwelijks voorzieningen. De toegangsweg naar Picacho is grotendeels (29 km) onverhard, maar wel toegankelijk voor auto’s en campers als de weersomstandigheden het toelaten. Het is ruim een uur rijden ten noorden van Yuma, voorbij Castle Dome. Controleer in je huurcontract of je met je auto of camper op een onverharde weg mag rijden.

Picacho State Recreation Area Arizona

Imperial Sand Dunes National Recreation Area

Yuma is de toegangspoort tot de grootste binnenlandse zandduinen van Amerika. De Imperial Sand Dunes kunnen wel 91 meter hoog zijn en strekken zich ruim 64 kilometer uit langs de oostelijke rand van de Californische Imperial-vallei. Vanuit Yuma is het ongeveer een uur en een kwartier rijden naar Imperial Sand Dunes. Deze natuurlijke zandbak werd gebruikt als decors voor films als Star Wars: Return of the Jedi, Jarhead en Scorpion King. Imperial Sand Dunes trekt jaarlijks een miljoen bezoekers, die vooral komen om met een buggy door het zand te stuiven. Je kunt het gebied alleen betreden met een speciaal off road-voertuig én een permit. Vanaf Highway 78 kun je wel mooie foto's maken van de regio.

Imperial Sand Dunes Arizona

Kofa National Wildlife Refuge

Dit natuurreservaat in de Yuma Desert werd opgericht om de woestijndikhoornschapen te beschermen. Het gebied wordt gevormd door golvende heuvels en de scherpe pieken van de Kofa-bergen. Via de korte Palm Canyon Trail loop je naar een kloof waar je de waaierpalm kunt zien; de enige oorspronkelijke plant uit Arizona. Je moet soms klimmen en klauteren over steile stukken en grote rotspartijen. De rondwandeling van 1,6 kilometer duurt ongeveer een uur. De wandelroute start aan Highway 95, ongeveer 101 kilometer ten noorden van Yuma. Een bruin bord met Palm Canyon erop markeert het begin van een onverharde weg (11 km) naar de parkeerplaats. De weg is niet toegankelijk voor campers!

Kofa Queen Canyon bij Yuma

Feiten

Locatie Arizona
County Yuma
Oppervlakte 276 km²
Hoogte 43 meter
Aantal inwoners 93.400 (2014)
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Volgens het Guiness Book of Records is Yuma de zonnigste stad ter wereld. Tijdens de uren dat het licht is, schijnt de zon 91% van de tijd. Het National Climatic Data Center stelt bovendien dat Yuma de meest droge stad van de VS is, met de minste dagen neerslag. Yuma is echter niet de warmste plaats van het land; Miami en Key West staan op respectievelijk plaats één en twee. De zomers zijn heet, de winters mild. De gemiddelde temperatuur ligt 's zomers ver boven de 30 graden en 's winters rond de 15 graden. 's Nachts koelt het erg af, maar zelfs in de winter komen de temperaturen vrijwel nooit beneden het vriespunt.

Geschiedenis

Yuma dankt haar bestaan aan de Colorado River. Wie vandaag de dag naar de rivier kijkt, kan zich bijna niet voorstellen dat deze de geschiedenis van Zuidwest-Amerika voor een groot deel bepaalde. De Colorado-rivier was namelijk onstuimig en overstroomde regelmatig. Draaikolken en drijfzand maakten de oversteek levensgevaarlijk. Op de plaats waar Yuma zou ontstaan, bevonden zich echter twee granieten uitstulpingen waardoor er een nauwe doorgang in de rivier ontstond. Sinds de eerste Native Americans zich in de regio vestigden, stond de plaats bekend als 'Yuma Crossing'; de veiligste plaats om de rivier over te steken. De Quechan- en Cocopahstammen woonden in het gebied en gingen jagen, vissen en verbouwden gewassen.

Vanaf de 1540 werd het gebied bezocht door blanke Europeanen. Bij het oversteekpunt in de Colorado River werd uit strategisch oogpunt een nederzetting gesticht: Fort Yuma. De Spanjaarden noemden de indianen Yuma's, naar het Spaanse woord 'humo', dat 'rook' betekent: de vallei was namelijk vaak gevuld met rook van de vuren die de indianen stookten. Tot 1781 leefden de volkeren in relatieve vreedzaamheid samen. In 1781 kwamen de Quechan-indianen in opstand omdat de Spanjaarden de heerschappij over de strategische Yuma Crossing wilden. Ze probeerden bovendien om de indianen te bekeren tot het christendom. Tijdens de opstand werd de Spaanse nederzetting vernietigd en werden veel bewoners vermoord.

In de tweede helft van de negentiende eeuw verwierf Yuma bekendheid om het stoombootknooppunt. De boten vervoerden passagiers en materiaal van en naar verscheidene mijnen en militaire buitenposten. Door haar functie als stoombootknooppunt en door het feit dat reizigers hier zo gemakkelijk de Colorado-rivier konden oversteken, werd Yuma de poort van Californië. In 1870 werd er een brug over de Colorado gebouwd door de Southern Pacific Railroad, een spoorwegbedrijf.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan