Window Rock, Arizona

Window Rock Arizona Window Rock is de hoofdstad van Navajo Nation en geldt tegelijkertijd als het hoofdkwartier van het Navajo Parks and Recreation Department. Hier kun je terecht voor toeristische informatie over Navajo Nation. Je mag niet zomaar overal wandelen en kamperen, want Navajo Nation is privéterrein van de Navajo-indianen. In alle bezoekerscentra van Navajo Parks and Recreation kun je terecht voor wandel- en kampeervergunningen. Window Rock dankt zijn naam aan de 61 meter hoge roodkleurige rots met een kenmerkend rond gat. Je bevindt je in Window Rock in het centrum van Navajo Nation, en dat is te merken aan de vele toeristische bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Window Rock Tribal Park

De rots vormt de schitterende achtergrond van het kleine Window Rock Tribal Park. Aan de voet van de rots staat het Navajo Code Talkers Veterans Memorial, ter ere van de Navajo Code Talkers. Verder is er veel symboliek. Zo loopt er een wandelpad in de vorm van een traditioneel medicijnwiel door het park. Het wiel staat symbool voor de vier heilige richtingen die de Navajo onderscheiden, hun vier heilige kleuren en de cirkel van het leven.

Window Rock Tribal Park

Navajo Code Talkers

De Navajo-taal (Diné) is erg ingewikkeld. Dit kwam in de Tweede Wereldoorlog goed van pas. Toen werden ongeveer vierhonderd Navajo-indianen gerekruteerd door de marine van het Amerikaanse leger als zogenaamde ‘Code Talkers’. De indianen ontwikkelden een speciale codetaal, gebaseerd op het Diné, om op locatie in Japan geheime boodschappen door te geven. Zo verzonnen ze codewoorden, bijvoorbeeld ‘ijzeren vis’ voor onderzeeër en ‘kolibrie’ voor gevechtsvliegtuig. Ook gebruikten ze een ingewikkeld systeem van Engels en Navajo om woorden te spellen. Als ze bijvoorbeeld ‘navy’ wilden spellen, gaven ze dit door als ‘tsah (needle), wol-la-chee (ant), ah-kehdi-glini (victor) en tsah-ah-dzoh (yucca)’. Hoewel de Navajo Code Talkers tijdens de oorlog op Japans grondgebied honderden, zo niet duizenden boodschappen naar elkaar verstuurden per telefoon en radio, slaagden de Japanners er nooit in om de code te kraken.

Navajo reservation

Waardering voor de Code Talkers

De rol van de Navajo Code Talkers werd pas in 1968 openbaar gemaakt. Langzamerhand kwam er steeds meer waardering voor de Code Talkers. In 2001 ontvingen de Navajo-veteranen de prestigieuze Medal of Honor. Ook verrezen er enkele musea en monumenten om de Navajo te eren, onder andere in Tuba City (Arizona) en Kayenta (Arizona). Het bekendste eerbetoon is het Navajo Code Talkers Veterans Memorial in Window Rock. In het Navajo Nation Museum, ook in Window Rock, vind je tentoonstellingen over The Long Walk, beroemde Navajo-leiders en (religieuze) kunst.

Navajo Nation Zoo

Navajo Nation Zoo

Ook interessant is de Navajo Nation Zoo, de enige dierentuin in Amerika die beheerd wordt door indianen. De grootste publiekstrekkers zijn inheemse dieren als zwarte beren, wolven en coyotes.

Navajo Nation Zoo

Powwow

In september trekt Window Rock nog meer bezoekers dan normaal. Dan vindt namelijk de Navajo Nation Fair plaats, een van de grootste powwows van Noord-Amerika. Het grote festivalterrein, de Window Rock Fairgrounds, staat enkele dagen in het teken van parades, traditionele dans, verhalen en muziek, sieraden, kunst, eten en rodeo’s.

Window Rock Arizona

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan