Petrified Forest National Park, Arizona

Petrified Forest National Park Petrified Forest National Park staat bekend om zijn bonte en interessante verzameling van versteend hout. Het park bestaat uit twee delen. Het noordelijke deel is de Painted Desert, een gekleurde steenwoestijn die 250 miljoen jaar geleden ontstond. In het zuidelijke deel vind je de versteende bomen waar het park zijn naam aan dankt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Parkway

Er loopt een 45 kilometer lange weg door Petrified Forest National Park, waaraan uitkijkpunten en beginpunten van trails liggen. Zonder te stoppen kost het je ongeveer een uur om de weg af te rijden. Hieronder beschrijven we stoppunten die je tegenkomt als je van noord naar zuid rijdt. Ten noorden van de weg ligt een Wilderness Area, dat alleen te voet betreden mag worden.

Petrified Forest National Park

Painted Desert Visitor Center

De allereerste stop is het bezoekerscentrum. Bekijk hier een korte informatieve film en enkele tentoonstellingen over het park. Ook is er een restaurant, benzinepomp en souvenirwinkel.

Painted Desert Visitor Center

Painted Desert Inn

Na het bezoekerscentrum kom je langs drie punten met uitzicht op het rode gedeelte van de Painted Desert. Bij het derde punt, Kachina Point, staat de uit de jaren twintig daterende Painted Desert Inn. Reizigers langs de beroemde Route 66 overnachtten dikwijls in dit hotel, dat in 1987 de titel 'National Historic Landmark' kreeg. Binnen vind je een museum met op de muren indiaanse schilderingen van een Hopi-indiaan. Bij Kachina Point begint de Painted Desert Rim Trail (1,6 km), een onverhard pad door een gebied met relatief veel vegetatie. Als gevolg daarvan leven er veel dieren, waaronder herten, eekhoorns, konijnen en hagedissen.

Painted Desert, Petrified Forest National Park

Puerco Pueblo

Voor Puerco Pueblo kun je nog even stoppen bij Pintado Point, waar je bij goed weer zo ver als de San Francisco Mountains kijkt. Een paar mijl verderop ligt Puerco Pueblo, een grote archeologische vindplaats die zeshonderd jaar geleden bewoond was. Langs het bijbehorende wandelpad van 500 meter vind je petrogliefen (rotstekeningen) en de overblijfselen van de uit honderd kamers bestaande nederzetting.

Puerco Pueblo, Petrified Forest National Park

Newspaper Rock

Voor de grootste verzameling rotstekeningen moet je bij Newspaper Rock zijn. Maar liefst 650 tekeningen prijken op de rotsen. Neem wel je verrekijker mee; je mag er niet dicht in de buurt komen.

Petrified Forest National Park

Blue Mesa

Volg de eenrichtingsweg en zie het effect van erosie op de haast buitenaards kale heuvels. Een rondwandeling van 1,6 kilometer voert je langs versteend hout en fossielen van planten.

Petrified Forest National Park

Jasper Forest en Crystal Forest

Jasper Forest bestaat uit talloze stukken versteend hout. Iets verderop ligt Crystal Forest. Ondanks de jacht van fortuinzoekers zijn nog veel kristallen te aanschouwen in het versteende hout langs de kilometer lange wandeling. De Crystal Forest Trail start op de parkeerplaats en is in totaal 1,2 kilometer lang. Je krijgt een goed beeld van de afzettingen op het versteende hout.

Petrified Forest National Park

Agate House

Indianen die hier honderden jaren geleden woonden, maakten pijlpunten, messen en krabbers uit versteend hout. Ze gebruikten het versteende hout ook als bouwmateriaal: Agate House is de ruïne van een indiaans huis van versteend hout en klei met acht kamers. Je bereikt het huis via de Agate House Trail (totaal 3,2 km), die begint bij de parkeerplaats van het Rainbow Forest Museum. Combineer je de Agate House Trail met Long Logs Trail, dan wordt de wandeling in totaal 4,3 kilometer.

Agate House, Petrified Forest National Park

Rainbow Forest Museum

Het museum bevat tentoonstellingen over versteend hout, fossielen en prehistorische dieren. Ook wordt hier de parkfilm vertoond. Op de parkeerplaats van het museum begint de Long Logs Trail. De route is 2,5 kilometer lang en loopt langs de grootste concentratie versteend hout van Petrified Forest. Je kunt de trail combineren met de Agate House Trail, de totale lengte wordt dan 4,2 kilometer.

Long Logs Trail, Petrified Forest National Park

Giant Logs

Achter het museum begint een korte wandeling van ongeveer zeshonderd meter. Als je dit pad volgt, zie je de mooiste, grootste en meest gekleurde versteende boomstammen uit het park. 'Old Faithful' is zo'n drie meter breed. Dit is het laatste stoppunt; als je de weg uitrijdt kom je terecht op Highway 180.

Petrified Forest National Park

Vervoer

Aangezien er geen openbaar vervoer is, ben je op je eigen vervoer aangewezen. Petrified Forest is goed bereikbaar: de noordelijke ingang van het park ligt aan Highway 40, de zuidelijke entree aan Highway 180.

Feiten

Staat Arizona
County Apache, Navajo
Oppervlakte 380 km²
Hoogte van 1.615 tot 1.900 meter
Opgericht 1962
Bezoekers 600.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het klimaat in Petrified Forest National Park lijkt op dat van een normale woestijn. De zomers zijn droog en temperaturen variëren van 32 tot 38 graden Celsius. Het waait ‘s zomers minder hard dan ’s winters, maar toch hard genoeg om frequent zandstormen en zandhozen te veroorzaken. Omdat het vaak helder weer is, koelt het in de zomer ’s nachts snel af, tot ongeveer 10 à 15 graden Celsius. Het moessonseizoen loopt van juli tot september. In dit seizoen valt de helft van de jaarlijkse neerslag tijdens kortdurende, hevige onweersbuien. Augustus is de natste maand.

Omdat het park hoog ligt (1.500 meter) heeft het koude winters met kans op sneeuw. Temperaturen overdag liggen tussen de 4 en 10 graden Celsius. ‘s Nachts varieert de temperatuur tussen -18 en -7. In de gehele periode van oktober tot maart is er kans op (lichte) sneeuwval.

Geschiedenis

Petrified Forest bestond 225 miljoen jaar geleden uit uitgestrekte bossen, moerassen en rivieren. Als de bomen door wind of water stierven en omvielen, voerde het water ze mee. Het merendeel verging tot compost en verdween geheel. Een gedeelte van de bomen kwam echter onder een laag sediment te liggen voordat het proces van composteren in werking kon treden. Door grote vulkaanuitbarstingen kwam as vrij, dat zich in de sedimentlagen nestelde. Het mineraal silicium uit de as zorgde ervoor dat het hout in kwarts veranderde en goed geconserveerd bleef. Door de werking van andere mineralen, zoals ijzer, kregen sommige bomen een soort regenboog van kleuren. Door erosie en oprijzing van het land kwamen de versteende bomen uiteindelijk weer aan de oppervlakte. Een plaats waar je de versteende bomen goed kunt zien, is Crystal Forest.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan