Grand Canyon, Arizona

Grand Canyon National Park De Grand Canyon behoort tot de bekendste nationale parken van de Verenigde Staten. De enorme kloof is 443 kilometer lang, de breedte varieert van 16 tot 29 kilometer en het diepste punt is maar liefst 1.829 meter. Het kost ongeveer twee dagen om te voet naar de bodem van Grand Canyon en weer terug te lopen; de meeste mensen beperken hun bezoek daarom tot de prachtige uitzichtpunten langs de kloofrand of maken een rondvlucht. De Colorado-rivier verdeelt Grand Canyon National Park in twee delen: de North Rim (noordelijke rand) en South Rim (zuidelijke rand). De South Rim is het hele jaar door geopend en is de toegankelijkste en meest bezochte bezienswaardigheid.

Bezienswaardigheden & activiteiten

South Rim

Grand Canyon Village

Het centrale deel van de South Rim is Grand Canyon Village. Hier zijn voorzieningen zoals hotels en restaurants. Vlakbij Grand Canyon Village ligt het bezoekerscentrum, waar je terecht kunt voor informatie over wandelingen en ranger-activiteiten. Ook draait er een interessante film over de Grand Canyon. Naast het bezoekerscentrum ligt Mather Point; voor velen de eerste echte kennismaking met de immense Grand Canyon.

Grand Canyon Village in Grand Canyon National Park

Grand Canyon bekijken

Je kunt de Grand Canyon op verschillende manieren bekijken. Maak bijvoorbeeld een helikoptervlucht of ezeltocht! Deze kun je het beste vooraf (online) reserveren. Zelf op pad gaan kan natuurlijk ook. Langs de kloofrand lopen twee wegen: de Hermit Road (in westelijke richting) en de Desert View Drive (in oostelijke richting). Aan de wegen zijn uitkijkpunten en er starten wandelroutes. Over Hermit Road en Desert View Drive rijden doorgaans gratis shuttlebussen. Deze vertrekken zeer regelmatig vanaf de bushalte bij het bezoekerscentrum en stoppen bij veel uitkijkpunten en startpunten voor wandelroutes. Bij het bezoekerscentrum kun je een plattegrond halen zodat je precies weet welke stoppunten interessant zijn voor je.

Grand Canyon Village in Grand Canyon National Park

Hermit Road (West Rim Drive)

Je kunt vanaf Grand Canyon Village via de Hermit Road (13 km) rijden naar het meest westelijke punt van de South Rim: Hermits Rest. Het eerste uitzichtpunt aan de Hermit Road is Trailview Overlook, vanwaar je uitkijkt over de weidse Grand Canyon en de Bright Angel Trail. Vanaf Hopi Point zie je een deel van de Colorado-rivier; het is een van de beste plaatsen langs de Hermit Road om de zonsondergang te bekijken. Een minder drukke plek waar de zonsondergang ook mooi is, is Pima Point. Je kunt ervoor kiezen om (een deel van) de Rim Trail (21 km) te wandelen van uitkijkpunt naar uitkijkpunt. Dit wandelpad volgt grofweg de route van de bus; ben je uitgewandeld? Dan stap je gewoon weer in.

Hermit Road, route langs de Grand Canyon

Desert View Drive (East Rim Drive)

De Desert View Drive loopt van het bezoekerscentrum naar Desert View, bij de oostelijke parkingang. Hier staat een oude uitkijktoren en kijk je schitterend weg over de kloof met daarin de blauwgroene Colorado-rivier. Aan het begin van de Desert View Drive, tussen het Yavapai Point and Geology Museum, het bezoekerscentrum en Yaki Point, rijden gratis shuttlebussen. Met het eigen vervoer bereik je Grandview Point, met 2.256 meter een van de hoogste uitzichtpunten van Grand Canyon. Dit is een goede plek om de zonsondergang te zien. Een alternatief is Yaki Point. Verderop langs Desert View Drive ligt het Tusayan Museum, een museum met de restanten van een indiaanse nederzetting. Weer een aantal kilometer verder kom je bij Lipan Point, waar je de rivier ziet met enkele stroomversnellingen. Desert View is het laatste punt voordat je het park uitrijdt.

Desert View in Grand Canyon National Park

Bright Angel Trail en South Kaibab Trail

Afdalen in de Grand Canyon kan vanaf de South Rim via twee wandelroutes: de Bright Angel Trail (19,2 km) en de South Kaibab Trail (9,6 km). Een retourtje bodem kost twee dagen. Alleen ervaren wandelaars met een goede conditie en voldoende tijd kunnen helemaal naar beneden wandelen, overnachten op de kloofbodem (reserveer op tijd!) en de volgende dag terug lopen. De meeste mensen dalen daarom een klein stuk af of boeken een ezeltocht. De Bright Angel Trail is de populairste afdaalroute, omdat het pad relatief beschut ligt (afhankelijk van het tijdstip waarop je wandelt). Wie fit is en de tijd heeft, kan de Bright Angel Trail wandelen tot bijvoorbeeld 3 Mile Resthouse: de wandeling hiernaartoe en terug is 9,6 kilometer in totaal. Houd er rekening mee dat de klim terug omhoog ongeveer twee keer zo lang duurt als de afdaling. Op de South Kaibab Trail is minder schaduw, maar het is wel de snelste weg naar beneden.

Kaibab Trail in Grand Canyon National Park

Sterrenkijken

Dankzij de donkere en schone lucht is de Grand Canyon een van de beste plekken in de VS om sterren te kijken. Ieder jaar in juni vindt daarom in de Grand Canyon de zogenaamde Star Party plaats. Amateur-astronomen verzamelen zich hier dan om parkbezoekers 8 dagen alles te vertellen over de sterrenhemel. Bovendien mag je zelf ook blik werpen door een telescoop. Meer informatie vind je op de website: Grand Canyon Star Party

Zie voor de North Rim het kopje 'Omgeving'

Sterrenkijken Grand Canyon National Park

Omgeving

North Rim

Voor een bezoek aan de North Rim én South Rim van de Grand Canyon heb je minstens twee dagen nodig. Het is zo'n 350 kilometer (5 uur) rijden van het bezoekerscentrum op de North Rim naar Grand Canyon Village op de South Rim. De noordelijke kloofrand is een stuk minder toeristisch dan de South Rim. Dit deel van Grand Canyon National Park is moeilijker te bereiken en de voorzieningen (half mei - half okt) en overnachtingsmogelijkheden zijn beperkt. Ook de vegetatie is anders: het koelere klimaat is ideaal klimaat voor bijvoorbeeld eikenbomen, berken en esdoorns. Waar je vanaf de South Rim uitzichten hebt op de diepe kloof, draait het op de North Rim om weidse uitzichten. Lees meer over de North Rim

Grand Canyon National Park, North Rim uitzichtpunt Toroweap

Grand Canyon Skywalk

In 2007 werd de Grand Canyon Skywalk geopend. De Skywalk is een U-vormige loopbrug met glazen vloer die zich tot twintig meter van de kloofrand uitstrekt. De brug ligt in het Hualapai Indian Reservation, op circa 4,5 uur rijden (390 km) van Grand Canyon Village.

Grand Canyon Skywalk ligt net buiten het nationale park

Havasu Falls

Met kristalhelder water en diverse watervallen is Havasu Falls een meer dan sprookjesachtige bestemming. Adembenemend, indrukwekkend, betoverend; het landschap heeft hier veel weg van de Droomvlucht. De bereikbaarheid is helaas slecht: Havasu Falls ligt in het Havasupai Indian Reservation, net ten zuiden van het National Park. Je moet een pittige wandeling van 16 kilometer maken vanaf Hualapai Hilltop. De wandeling is te zwaar om in één dag te doen; kamperen is een must. Ook op de terugweg. Maar ja, mooi is het zeker...

Grand Canyon Havasu Falls

Vervoer

Hermit Road in Grand Canyon National Park is alleen in de wintermaanden opengesteld voor (huur)auto's en campers. In de overige maanden rijden er gratis shuttlebussen, ook in de Village en naar de campgrounds. Je hoeft van tevoren geen kaartjes te kopen en kunt in- en uitstappen bij alle haltes. De bussen rijden de hele dag door. De Desert View Drive is het hele jaar door geopend voor gemotoriseerd verkeer. Op een deel ervan rijden shuttlebussen. Tussen midden mei en midden september zijn er gratis bussen tussen Grand Canyon Village en Tusayan.

Feiten

Staat Arizona
Oppervlakte 4.931 km²
Hoogste punt 2.683 meter (North Rim)
Opgericht 26 februari 1919
Bezoekers per jaar 4.400.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De enorme uitgestrektheid van het landschap en de grote hoogteverschillen maken het lastig om een algemeen klimaatbeeld van Grand Canyon te schetsen. De temperatuur stijgt namelijk (flink) naarmate je dieper de kloof in gaat, en op de North Rim is het altijd natter en koeler dan op de lager gelegen South Rim.

In het voorjaar is het in Grand Canyon 15 tot 25 graden. In juni lopen de temperaturen op naar 27 graden en in de zomermaanden kan het in de 'inner canyon' gemakkelijk 40 graden worden. Op de South Rim is het dan ongeveer 30 graden. In de zomermaanden is er wel kans op korte, hevige regen- en onweersbuien. Wie houdt van een stevige wandeling, kan Grand Canyon het best in de herfst bezoeken. In september wordt het overdag 24 graden, in oktober bijna 20. Pas in november gaat het op de South Rim echt vriezen. In de winter zijn sommige punten op de South Rim gesloten en zijn paden door sneeuw- en ijsvorming onbegaanbaar. De winter begint in Grand Canyon doorgaans in november. Januari is de koudste maand, met maximaal 5 graden. In de winter geldt ook: hoe lager je komt, hoe hoger de temperatuur. Op de canyonbodem kan het 's winters nog 15 graden worden. Sneeuw valt er op beide kloofranden vanaf oktober tot en met april.  

Natuur, flora & fauna

Flora

Door de hoogteverschillen in Grand Canyon National Park is de flora divers. Natuurlijk water dat uit de canyonwanden sijpelt is de bron voor veel (planten)leven. In het lager gelegen gedeelte van Grand Canyon, bij de rivier en op de kloofwanden vind je typische woestijnvegetatie zoals cactussen en struikvormige alsem (sagebrush en blackbrush). Op beide kloofranden vind je coniferenbossen. Op de North Rim vind je meer loofbomen vanwege de hogere ligging en het koudere klimaat.

Fauna

Grand  Canyon National Park is een thuis voor 350 vogel-, 90 zoogdier- en 55 reptiel- en amfibiesoorten. Op de South Rim leven onder meer vossen, dikhoornschapen en eekhoorns. Ook de California Condor wordt hier wel eens gespot. Met een spanwijdte van 2,7 meter is dit de grootste vogel van Amerika. Op de North Rim leven grotere dieren zoals poema's. Een andere bewoner van de North Rim is de Kaibab-eekhoorn. Deze eekhoorn heeft een zwarte buik en een witte staart.

Geschiedenis

Ongeveer 65 miljoen jaar geleden ontstonden de Rocky Mountains door het oprijzen van de aardkorst. De neerslag die in het jonge gebergte viel, baande zich een weg naar beneden en vormde langzaam maar zeker de Colorado-rivier. De zachte zand- en kalksteenlagen waren niet bestand tegen de eroderende werking van de rivier, die diepe kloven en holtes uitsleet. De kloven zouden uitgroeien tot wat we vandaag de dag 'Grand Canyon' noemen. De gekleurde blootgelegde gesteentelagen zijn tot twee miljard jaar oud en elke kleur staat voor een tijdperk, waarin bijvoorbeeld bewegingen van de aardplaten voor veranderingen in het landschap zorgden. Ook vertellen de lagen veel over de ontwikkeling van het leven op aarde: er zijn duizenden fossielen gevonden. Momenteel heeft de Colorado-rivier de oudste en hardere lagen graniet en leisteen bereikt. De erosie gaat nu minder snel, maar zal doorzetten totdat de bedding van de Colorado-rivier even hoog ligt als de zeespiegel.

Hoewel er in Grand Canyon National Park voorwerpen van 12.000 jaar oud gevonden zijn, ontstonden de eerste nederzettingen in de regio pas rond het jaar 500, toen de Cohonino-indianen in het oostelijke deel pit houses (deels ondergrondse woningen) maakten. Rond het jaar 900 bevolkten de Pueblo-indianen het gebied. Zij waren de eersten die rond Grand Canyon permanente nederzettingen stichtten. Ze hielden schapen en verbouwden maïs. Vanaf de veertiende eeuw ontdekten ook andere indianenstammen, waaronder de Paiute en de Navajo, het vruchtbare en voedselrijke gebied. Naar schatting zijn er in de Grand Canyon ongeveer tweeduizend kleine nederzettingen geweest.

Aan het eind van de negentiende eeuw begonnen de Europese kolonisten met de exploitatie van de grote kloof. De mijnen die ze bouwden, waren zeer kostbaar en gevaarlijk, waardoor de mijnindustrie in de Grand Canyon nooit erg groot is geworden. De gelukzoekers besloten hun heil in een andere branche te zoeken: het toerisme. Al snel volgde de aanleg van toeristische paden, treinsporen, hotels en restaurants. Het park rond Grand Canyon werd in 1908 een beschermd natuurgebied, omdat president Theodore Roosevelt van mening was dat elke Amerikaan de kans moest krijgen 'die ene schitterende aanblik' te zien. In 1919 werd de Grand Canyon een National Park.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan