Casa Grande Ruins National Monument, Arizona

Casa Grande National Monument Arizona De eeuwenoude ruïnes van Casa Grande liggen in de zinderende Sonora-woestijn, omringd door cactussen. De bewoners van deze nederzetting, de prehistorische Hohokam, wisten echter hoe ze in de hete droogte konden overleven. Met het massieve ‘Grote Huis’ dat het complex zijn naam gaf, is Casa Grande Ruins National Monument een belangrijk archeologisch monument.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Op de toegangsweg naar de Casa Grande Ruins is het eerste wat je opvalt waarschijnlijk de moderne overkapping, die in 1932 als een stalen baldakijn over het monument heen is gedrapeerd. Het is van de hand van de landschapsarchitect Frederick Law Olmsted (bekend van onder meer Central Park in New York) en moet het gebouw beschermen tegen de elementen.

De ruïnes zijn toegankelijk gemaakt met paden die er doorheen lopen. Natuurlijk staan er informatieborden, maar er worden ook rondleidingen gegeven door park rangers. Het grote gebouw zelf is niet toegankelijk, maar je kunt tot aan de verweerde muren lopen en zien hoe de constructie in elkaar steekt. Iets ten noorden van de parkeerplaats is een andere archeologische vondst te zien; een balspeelveld van de Hohokam van eerdere datum dan de ruïnes. Het complex is verder uitgerust met een bezoekerscentrum met boekwinkel, een museum, een filmzaal, en een picknickplaats.

Vervoer

Casa Grande Ruins National Monument ligt net buiten het plaatsje Coolidge, tussen Phoenix en Tucson. Verwar het monument (bruine borden) overigens niet met de stad Casa Grande (groene borden), 25 kilometer van de ruïnes vandaan. Neem als je vanuit Phoenix komt de Interstate 10 naar Tucson, neem afrit 185 en rijd via de 387 en de 87 naar Coolidge (zo’n 25 kilometer). Als je vanuit Tucson komt rijd je op de I-10 richting Phoenix, verlaat je de snelweg bij afrit 211B en volg je de 87 naar het noorden. Na ongeveer 30 kilometer bereik je Casa Grande Ruins.

Geschiedenis

De Hohokam waren een prehistorisch volk waarvan de voorouders waarschijnlijk al duizenden jaren voor Christus landbouw bedreven in het huidige Arizona en Mexico. In de vierde eeuw na Christus begonnen ze met de aanleg van kanalen om hun akkers te irrigeren, de grootste meer dan tien meter breed. In totaal was het kanalenstelsel meer dan 1600 kilometer lang! Dankzij deze irrigatie verspreidden de Hohokam zich over de verschillende riviervalleien van Arizona en het is lastig voor te stellen, maar in het droge woestijnklimaat wisten deze landbouwers genoeg te produceren om te verhandelen met andere volken.

Casa Grande is gebouwd in de veertiende eeuw en was onderdeel van een ommuurde nederzetting. Het ‘grote huis’ is het grootste gebouw dat de Hohokam gebouwd hebben, met drie verdiepingen en muren van meer dan een meter dik. Waarvoor het diende is onbekend, maar mogelijk was het bedoeld om astronomische observaties te doen: de buitenmuren zijn op de vier windrichtingen uitgelijnd. Omstreeks 1450 is het complex verlaten, in een periode dat de Hohokam zich overal terugtrokken en uiteindelijk verdwenen. Niemand weet precies wat hier de reden voor was, maar toenemende droogte of uitputting van de waterbronnen lijken waarschijnlijk. Casa Grande bleef achter in de woestijn en verweerde langzaam door weer, wind en vandalisme door latere bezoekers. Als eerste archeologische vindplaats in de VS werd het in 1892 beschermd gebied.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan