Canyon de Chelly, Arizona

Canyon de Chelly Kleurrijke kliffen, kloven, oude ruïnes en indianen, dat is Canyon de Chelly National Monument in een notendop. Navajo-indianen beheren dit Navajo Tribal Trust Land in samenwerking met de National Park Service, een situatie die uniek is in Amerika. Er wonen nog steeds Navajo-families in de kloof; hun traditionele woningen (hogans) zijn te zien vanaf de kloofranden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

North Rim Drive

De North Rim Drive voert langs de Canyon Del Muerto en is vanaf het bezoekerscentrum tot het laatste uitzichtpunt bijna dertig kilometer lang. De eerste stop langs de route is Ledge Ruin Overlook. Vanuit hier kun je Legde Ruin zien, een plaats die ongeveer duizend jaar geleden door de Voorouderlijke Pueblo bewoond werd. Vervolgens kom je langs Antelope House Overlook, een van de meest interessante punten in het gebied. Na ongeveer een halve kilometer lopen bereik je een punt met ruïnes en wandschilderingen. De plaats dankt zijn naam aan de schilderingen van antilopen. Verderop neem je een afslag naar de laatste twee punten. Een ervan is Mummy Cave Overlook, genoemd naar twee mummies die onder de ruïnes gevonden zijn. De plaats was van 300 tot 1300 in gebruik en telt tachtig kamers en drie kiva's (ondergrondse ceremonieruimtes). De laatste stop aan de North Rim is Massacre Cave Overlook. De plaats kreeg deze lugubere naam nadat een Spaanse expeditie hier in 1805 115 Navajo's om het leven bracht.

Canyon de Chelly

South Rim Drive

De weg over de South Rim is ongeveer dertig kilometer lang en telt zeven uitzichtpunten. De eerste is Tunnel Overlook. Tseyi Overlook is de tweede, hier heb je een diepe kijk in de canyon en zie je de Chinle Wash stromen. Junction Overlook biedt een blik op de plaats waar Canyon de Chelly en Canyon Del Muerto zich splitsen. Ook zie je hier de Junction Ruin, een woning van tien kamers en een kiva. Het volgende uitzichtpunt is White House Overlook, waar een wandelroute begint (zie hieronder). De volgende stop is Sliding House Overlook, met een uitzicht op ruïnes die zo gebouwd zijn dat ze de canyon in lijken te schuiven. De constructie telt dertig tot vijftig kamers en werd bewoond tussen 900 en 1200. De laatste twee uitzichtpunten zijn Face Rock Overlook en Spider Rock Overlook. Spider Rock Overlook is wellicht het meest spectaculaire uitzichtpunt van het rijtje. De 'spinnenrots' is een smalle gespleten toren die vanaf de bodem van de canyon 240 meter de lucht in reikt. Hij staat op de kruising van twee grote kloven: Canyon De Chelly en Monument Canyon. Volgens de Navajo-mythologie woont Spider Woman op de hoogste van de twee pieken. Spider Woman zou het net van sterren in het heelal 'geweven' hebben.

White House, Canyon de Chelly

White House

Bij White House Overlook, het vierde uitkijkpunt aan South Rim Drive, begint de White House Ruin Trail. Dit is de enige wandeling in Canyon de Chelly die je zonder begeleiding van een gids kunt maken. White House is een dorpje tegen de canyonwand, waar zo'n duizend jaar geleden mensen woonden. Via een wandelpad van twee kilometer daal je zo'n 180 meter af. Het kost je in totaal ongeveer twee uur om naar beneden en weer terug te lopen

White House, Canyon de Chelly

Tours

De bodem van de kloof en het achterland zijn alleen met een geautoriseerde gids te bezoeken. Diverse particuliere organisaties en gidsen bieden wandeltochten, paardrijdtochten en jeeptours aan. Voor deze tours heb je een vergunning (backcountry permit) nodig, die gratis te verkrijgen is in het Visitor Center.

Canyon de Chelly

Vervoer

In de Navajo Nation zorgt Navajo Transit System voor openbaar vervoer. Er is echter geen uitgebreid vervoerssysteem in het park. De North en South Rim Drives zijn prima het het eigen vervoer te rijden. De toegang tot het park is gratis, maar men verwacht echter wel een vrijwillige bijdrage in de daarvoor bestemde bussen in het Visitor Center.

Feiten

Staat Arizona
Oppervlakte 340 km²
Hoogte van 1.675 tot 2.135 meter
Opgericht 1 april 1931
Bezoekers per jaar 880.000
Tijdzone Mountain Time Zone. De Navajo Nation neemt deel aan de zogenaamde 'daylight saving time', de rest van Arizona niet. Dit houdt in dat het tussen maart en november een uur later is in Canyon de Chelly dan in de rest van de staat.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De lentes in het park zijn koel, met veel wind en kans op zandstormen. De temperatuur varieert van enkele graden boven het vriespunt 's nachts tot meer dan 20 graden Celsius overdag. In de zomer is het heet en droog, met maxima tussen de 30 en 40 graden. De herfst is warm en vochtig, met op warme dagen temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. 's Nachts is het een paar graden boven het vriespunt. De winters zijn koud en winderig en er ligt vaak een pak sneeuw.

Natuur, flora & fauna

Fauna

In het park leven slangen, hagedissen en veel knaagdieren zoals spitsmuizen, eekhoorns en marmotten. Ook kun je muildierherten, pronghornantilopen, lynxen en wolven spotten. De twee gevaarlijkste diersoorten zijn zwarte beren en poema's, die zich echter zelden laten zien.

Geschiedenis

De kleurrijke en steile wanden van het Canyon De Chelly National Monument zijn ontstaan door miljoenen jaren lang omhoogrijzend land en erosie door water en wind. De naam Canyon De Chelly is afgeleid van het indiaanse woord 'Tséyi', dat letterlijk 'binnenin de rots' betekent (spreek uit: 'shay').

Door de aanwezigheid van natuurlijke waterbronnen is de bodem vruchtbaar en wonen er al vierduizend jaar mensen in het gebied. De Voorouderlijke Pueblo-indianen bouwden hier de zogenaamde pit houses (puthuizen) in gaten in de grond. Later bouwden ze woningen in verschillende nissen en hoeken van de canyons. In de veertiende eeuw trokken de oorspronkelijke bewoners weg om elders landbouwgrond te zoeken.

Eeuwen later keerden de Hopi-indianen, de afstammelingen van de Voorouderlijke Pueblo, terug naar het gebied om maïs en perziken - die door de Spanjaarden mee waren gebracht - te verbouwen. De Hopi bewoonden de toppen van de mesa's (tafelbergen) en niet de canyons zelf. Ook de Navajo, die zichzelf Diné noemen, trokken naar het gebied om er voedsel te verbouwen en schapen te hoeden. Er wonen nu ongeveer veertig families op het terrein van het National Monument, voornamelijk beneden in de kloof. Hun boerderijen, vee en traditionele onderkomens (hogans) zijn te zien vanaf de kloofranden.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan