Haines, Alaska

Haines Alaska Haines is gelegen in de zeer indrukwekkende natuurlijke omgeving van Zuidoost-Alaska. De stad wordt onder andere omringd door de Chilkat-rivier, de Takshanuk Mountains en de Davidson-gletsjer. In de omgeving zijn diverse wilde dieren te vinden, zoals de Amerikaanse zeearend, orka’s, zeeleeuwen en walvissen. De stad zelf kent een rijke geschiedenis die begint bij de inheemse Tlingit-stammen die als eersten de geneugten van de rijke omgeving ontdekten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Alaska Chilkat Bald Eagle Preserve

Dit reservaat werd in 1982 opgericht om de Amerikaanse zeearend te beschermen. De beste plek om de vogels te zien, zijn de oevers van de Chilkat-rivier tussen mijl 18 en 24 van de Haines Hwy. Zeearenden zie je vooral tussen oktober en februari, als ze afkomen op paaiende zalmen. Bezoek voor meer informatie het American Bald Eagle Foundation Museum. Naast tentoonstellingen zijn daar regelmatig shows met roofvogels. In november is er jaarlijks een vijfdaags Eagle Festival. Je kunt dan wel 3.000 adelaren op één mijl zien. Aan het eind van het festival worden ceremonieel een aantal adelaars vrijgelaten die gewond waren, verpleegd zijn en nu klaar om terug de natuur in te gaan. 

Alaska Chilkat Bald Eagle Preserve, Haines, Alaska

Kroschel Films Wildlife Center

Ongeveer 45 kilometer ten noorden van Haines ligt dit dierencentrum, waar typisch Alaskaanse diersoorten leven. Volg een rondleiding en fotografeer grizzlyberen, wolven, rendieren en sneeuwuilen van dichtbij. Steve Kroschel is een natuurfilmer; hij traint ook wilde dieren om in films te spelen.

Wildlife Haines, Alaska

Buitensportactiviteiten

De omgeving van Haines biedt vooral voor natuurliefhebbers meer dan genoeg mogelijkheden. Een populaire activiteit is onder andere raften op de Chilkat Rivier. Ook indrukwekkend is een bezoek aan de Davidson Gletsjer in Glacier Bay National Park. Je kunt een boottour boeken en vertrekken vanuit Haines. Lutak Inlet en Chilkoot Lake zijn goed bereikbare en populaire plekken om te vissen. Lutak Inlet wordt regelmatig bezocht door een groep zeeleeuwen (tijdens de zalmtrek in de herfst soms wel oplopend tot duizenden exemplaren), zeehonden en orka’s.

Haines, Alaska

Wandelroutes

Mooie wandelroutes zijn Battery Point Trail (3 km one-way) over het strand voor een mooi uitzicht over Lynn Canal en de Seduction Point Trail (10 km one-way). Deze route slingert door bos en over het strand naar de Chilkoot en Chilkat Inlets, onderweg heb je een fabuleus uitzicht op de Davidson Gletsjer. Elf kilometer voorbij Haines begint de Takshanuk Mountain Trail, een prachtige route naar de bergtop. Je kunt de tocht met een bus of kleine jeep maken, ervaren wandelaars gaan zelf de uitdaging aan.

Haines, Alaska

Fort William H. Seward

In het Fort William H. Seward National Historical Site bezichtig je officiershuizen en paradeterreinen. Het merendeel van de gebouwen zijn tegenwoordig privébezit. Het resterende deel functioneert nu als galerij, winkel of restaurant.

Wildlife Haines, Alaska

Musea

In het Sheldon Museum kun je meer leren over de geschiedenis van Haines en de inheemse bewoners. Bezoek je het Hammer Museum, dan kom je alles te weten over – je raadt het al – hamers.

Haines, Alaska

Southeast Alaskan State Fair

Elke juli is de Southeast Alaskan State Fair in Haines te vinden. Naast diverse attracties is hier dan een deel van de filmset van de Disney film White Fang te zien, die in 1990 in Haines is opgenomen.

Ferry Haines, Alaska

Omgeving & vervoer

Ferry naar Skagway

Je kunt met de ferry van Haines naar Skagway. De overtocht duurt ongeveer één uur. De ferries zijn van Alaska Marine Highway System en hebben aan boord plaats voor auto's en campers. We raden je aan om vooraf te reserveren. Dit kunnen wij helaas NIET voor je doen, je moet dus zelf reserveren via de website van de Alaska Marine Highway System: https://www.dot.state.ak.us/amhs/. Doorgaans vaart er tussen april en september 4 tot 6 per week een ferry. Houd hier rekening mee in je reisschema! Controleer de exacte data via 'Sailing Search' op de website van Alaska Marine Highway System.

Ferry Haines, Alaska

Over land

Haines kun je per auto of camper over land bereiken via de Haines Highway vanuit Haines Junction. Dit is een doodlopende weg die eindigt in Haines, je moet dus heen en terug rijden over dezelfde weg.

Geschiedenis

De eerste mensen die de Chilkat Valley hun huis noemen zijn de Tlingit-indianen. De eerste ontmoeting tussen de Tlingit en de blanken vindt plaats in 1741, wanneer er een Russisch schip voor anker gaat en de bonthandel opgezet wordt. De Klondike Gold Rush van 1898-1899 verandert het gebied enorm. De populatie stijgt ineens tot  30.000. Haines groeit uit tot een belangrijk bevoorradingscentrum, omdat de Dalton Trail een route naar de Yukon biedt.

In de Hay-Herbert Treaty van 1903 worden de huidige grenzen tussen Canada en Alaska vastgesteld. Blijvende geschillen over de grens tussen de Verenigde Staten en Canada zorgen in 1904 voor de bouw van de eerste permanente legerpost in Alaska: Fort Seward. Het is tot aan de Tweede Wereldoorlog het enige fort van het Amerikaanse leger in Alaska. Tijdens de oorlog dient het vooral als een voorradenpunt en in 1946 raakt het in onbruik.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan