Wat moet ik weten van de NBA-finales?

door Coen van Rossum di 7 jun. 2016 15:00

Op dit moment zijn in de Verenigde Staten de finales bezig van de NBA: de grootste basketbalcompetitie ter wereld. De sport is in Nederland betrekkelijk moeilijk te volgen vanwege het tijdstip waarop de wedstrijden gespeeld worden; wat in de VS primetime is, valt in Nederland ergens tussen één en vier uur ’s nachts. Omdat half Amerika het basketbal volgt en dat een perfect voorbeeld is van hun sportcultuur, is het leuk om iets over deze belangrijke sportfinales te weten. In deze blog: key points over de NBA om de komende twee weken te onthouden. Zondag 19 juni wordt de laatste en beslissende finalewedstrijd gespeeld

Oost tegen West

De National Basketball Association (NBA) is, net als veel Amerikaanse sportcompetities, opgedeeld in twee conferenties: een oostelijke en een westelijke. In iedere conferentie zitten vijftien basketbalteams. De beste acht plaatsen zich voor de play-offs van hun conferentie. De play-offs beginnen met kwartfinales. Als een team zijn kwartfinale wint, gaat het door naar de halve finales, en daarna naar de conference final. Pas als je die finale wint, mag je je het beste team uit je conferentie noemen. Dat team mag het vervolgens in de NBA-finale opnemen tegen het beste team uit de andere conferentie. De NBA-finale is, naast een strijd om het landskampioenschap, dus ook een strijd tussen het Oosten en het Westen. Namens het Oosten spelen de Cleveland Cavaliers uit Ohio dit jaar de finale, de eer van het Westen wordt verdedigd door de Golden State Warriors uit Oakland, Californië.

basketbal NBA Amerika

Best of seven

Alle wedstrijden in de play-offs en de NBA-finale worden gespeeld als een ­best of seven­-serie: het basketbalteam dat als eerste vier wedstrijden wint, wordt kampioen. Als een van de teams veel beter is dan het andere, heeft de finale al na vier wedstrijden een winnaar. Wanneer de teams zeer gewaagd zijn aan elkaar, kan het zomaar 4-3 worden. Wanneer de tussenstand 3-3 is, wordt het pas echt spannend, want dan wordt alles beslist in het laatste, zevende, duel.

Op dit moment (7 juni 2016), staan de Golden State Warriors met 2-0 voor op de Cleveland Cavaliers. Bekijk de video met hoogtepunten van Game 1:

Curry tegen LeBron

Amerikanen houden van heldenverering. Gelukkig hebben beide basketbalteams een absolute superster in huis, die beide kunnen rekenen op vele miljoenen fans. Namens de Warriors is dat Stephen Curry, de Most Valueable Player (een prijs voor de beste speler) van dit seizoen. De Cavaliers hebben wereldster LeBron James in de gelederen, ook bekend als The King.

basketbal NBA Amerika basketbal NBA Amerika

Shirtjes kopen

Ook in de VS is het gebruikelijk om in een shirtje van je sportheld rond te lopen. Wil je een basketbalshirt als souvenir? Let dan goed op, want er is veel merchandise in omloop die er weliswaar echt uitziet, maar die toch niet top of the bill zijn (behalve qua prijs). Je kunt shirts kopen in de stad van de basketbalclub waar je fan van bent (of wordt). Bijvoorbeeld bij het stadion, in fanwinkels, sportwinkels of grotere Malls. Of online, via de website van de club.

Basketballers spelen hun wedstrijden in singlets, oftewel shirtjes zonder mouwen. Fans dragen onder zo'n wedstrijd shirt doorgaans een wit T-shirt, dus je hebt geen brede schouders of bulkende biceps nodig om erin rond te kunnen lopen. Ben je op zoek naar een echt wedstrijdshirt, zoek dan naar swingman jerseys. Deze shirts dragen de spelers zelf ook tijdens wedstrijden en ze kosten ongeveer €80. Vind je dat te duur, ga dan voor een replica jersey. Die zijn (en ogen) iets goedkoper (omgerekend zo'n €60). Uiteraard worden er ook voldoende fan-artikelen verkocht voor lagere prijzen, zoals katoenen T-shirts met een opdruk.

Schema NBA-finales

Game Team 1 Team 2 Uitslag
Game 1:
2 juni 2016
Cavaliers Golden State Warriors 89 - 104
Game 2:
5 juni 2016
Cavaliers Golden State Warriors 77 - 110
Game 3:
8 juni 2016
Golden State Warriors Cavaliers 90 - 120
Game 4:
10 juni 2016
Golden State Warriors Cavaliers 108 - 97
Game 5:
13 juni 2016
Cavaliers Golden State Warriors 112 - 97
Game 6:
16 juni 2016
Golden State Warriors Cavaliers 101 - 115
Game 7:
19 juni 2016
Cavaliers Golden State Warriors ...

Verder lezen

Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Volgend jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan