Voor welke nationale parken moet je reserveren in 2022?

door Onze redactie wo 29 dec. 2021 8:00 bijgewerkt op vr 27 mei 2022 16:00

In 2022 hebben verschillende nationale parken een reserveringssysteem ingevoerd: een manier om de bezoekersstroom te reguleren. Overigens is dit niet zo dat dit jouw bezoek minder plezierig maakt, het kost alleen wat voorbereiding. Let op dat onze lijst niet compleet is en aan verandering onderhevig is. Toegang reserveren kunnen wij helaas niet voor jou doen, dat is jouw eigen verantwoordelijkheid. We helpen je natuurlijk wel graag op weg met tips & tricks!

Spring snel naar...

Klik op de naam om direct naar het betreffende kopje in deze blog te gaan

Toegangsbewijs Rocky Mountain National Park

Om Rocky Mountain National Park (Colorado) in te mogen tussen 27 mei en 10 oktober 2022, moet je een tijdslot reserveren. Dit heet ook wel een Timed Entry Permit genoemd. De kosten van de Timed-Entry Permit bedragen $2 (non-refundable). Als je een campingreservering in het park hebt of per georganiseerde tour binnenkomt, heb je geen Timed Entry Permit nodig. Je mag het park binnen op vertoon van de camping- of tourreservering. Je betaalt wel het reguliere entreegeld of kunt je Annual Pass tonen.

Wat precies?

Er zijn twee reserveringsopties mogelijk van 27 mei t/m 10 oktober 2022:
1. De Bear Lake Corridor + rest van het park (incl. Trail Ridge Road): de omgeving van Bear Lake en toegang tot de rest van het park, geldig van 5AM tot 6PM. Na 6PM is er voor dit gebied geen ticket vereist.
2. Het hele park, minus de Bear Lake Corridor. Geldig van 9AM tot 3PM. Je hebt geen permit nodig als je voor 9AM of na 3PM het park binnen rijdt.

Een toegangsbewijs biedt geen garantie op een parkeerplaats. In de Bear Lake Area raden we je daarom aan om gebruik te maken van de shuttlebussen.

Camping geboekt in het park? Dan geldt je reserveringsbewijs als Timed Entry Permit vanaf de dag van aankomst t/m de dag van vertrek.

Reserveren in Rocky Mountain National Park, Colorado

Wanneer reserveren?

Toegang reserveren voor Rocky Mountain National Park kan via het volgende schema:

 • Bezoek vanaf 27 mei en de maand juni: Koop je tickets vanaf 2 mei 10AM Mountain Time (18:00 onze tijd)
 • Bezoek in de maand juli: Koop je tickets vanaf 1 juni 10AM Mountain Time (18:00 onze tijd)
 • Bezoek in de maand augustus: Koop je tickets vanaf 1 juli 10AM Mountain Time (18:00 onze tijd)
 • Bezoek in de maand september: Koop je tickets vanaf 1 augustus 10AM Mountain Time (18:00 onze tijd)
 • Bezoek t/m 10 oktober: Koop je tickets vanaf 1 september 10AM Mountain Time (18:00 onze tijd)

Hoe reserveren & meer info?

Je maakt een reservering per voertuig, voor een bepaalde dag en een bepaald tijdslot. De tijdsloten in de ochtend zijn het populairst en het snelst uitverkocht. Reserveren doe je via www.recreation.gov/timed-entry/10086910. Voor het reserveren heb je een account van Recreation.gov nodig. Betalen gaat via creditcard. Degene die de reservering maakt, moet ter plaatse een ID-bewijs met foto tonen.

Uitgebreide informatie over het reserveren lees je op de website van Rocky Mountain National Park. Op onze eigen website hebben we de bezienswaardigheden van Rocky Mountain voor je op een rij gezet.

Niet gelukt? Niet getreurd!

Heb je geen ticket gereserveerd? Geen paniek. Er zijn dan nog meerdere opties. 1) 25 tot 30% van het totale aantal beschikbare tickets is de dag voor aankomst te reserveren om 5 PM Mountain Time via recreation.gov. 2) Je kunt vóór of na genoemde tijden het park in gaan. Bear Lake: voor 5AM of na 6PM. Trai Ridge Road: voor 9AM of na 3PM. 3) Maak een campingreservering of boek een tour waarmee je het park in gaat. Je hebt dan geen Timed Entry Permit nodig.

Reserveren entree Glacier National Park (MT)

Voor toegang tot Glacier National Park in Montana, moet je tussen 27 mei en 11 september 2022 in het bezit zijn van een vooraf gereserveerd tijdslot (Ticketed Entry). Een Ticketed Entry kost $2 en geldt voor drie aaneengesloten dagen. Reserveren is niet vereist als je een reservering hebt voor een accommodatie, camping, excursie (bijvoorbeeld een boottour of paardrijtocht) of bustour in het park. Je moet dan je reserveringsbewijs tonen bij de parkingang. Heb je een overnachting in het park? Dan geldt je reserveringsbewijs vanaf de dag van aankomst t/m de dag van vertrek voor dat gedeelte van het park. Uiteraard betaal je ten allen tijde ook gewoon toegang (bijvoorbeeld via je Annual Pass).

Wat precies?

Er zijn twee reserveringsopties:
1. Going-to-the-Sun Road: van 6 AM tot 4 PM. Bij binnenkomst vóór 6 AM en na 4 PM is er voor de Sun Road geen ticket vereist. Reis je per camper? Houd er rekening mee dat je i.v.m. voertuigrestricties waarschijnlijk niet de hele Sun Road kunt rijden (zie de info over restricties op de Sun Road)
2. North Fork Area (noordwesten, via Polebridge Entrance Station): 6 AM tot 6 PM. Buiten deze tijden is geen reservering vereist. Let op! Dit gebied is alleen toegankelijk voor auto's met hoge bodemvrijheid.

Camping, hotel of excursie geboekt in het park? Dan geldt je reserveringsbewijs als Timed Entry Permit vanaf de dag van aankomst t/m de dag van vertrek. Zie het lijstje hieronder voor gedetailleerde informatie.

Geen toegangsbewijs nodig, indien je:

 • Je het park binnenkomt vóór 06:00 of na 16:00
 • Een reservering hebt voor een van de volgende campings: Apgar Campground, Fish Creek Campground, Sprague Creek Campground, St. Mary Campground. Voor Avalanche and Rising Sun Campgrounds (first-come, first-served campgrounds) krijg je na registratie op de camping, toegang gedurende je verblijf.
 • Een reservering hebt voor een van de volgende accommodaties binnen de parkgrenzen: Apgar Village Lodge, Glacier Bear Retreat, Granite Park Chalet, Lake McDonald Lodge, Motel Lake McDonald, Rising Sun Motor Inn, Sperry Chalet, Village Inn at Apgar.
 • Een reservering hebt voor een van de volgende commerciële tours: Glacier Park Boat Company (Lake McDonald of St. Mary Lake (Rising Sun Boat Dock)), Red Bus Tours (Apgar Visitor Center departure, Lake McDonald Lodge departure, St. Mary Visitor Center departure of Village Inn at Apgar departure), Glacier Sun Tours (Apgar Visitor Center departure of St. Mary Visitor Center departure). Vraag voordat je reserveert voor de zekerheid na of het entreeticket is inbegrepen.
 • Een paardrijdtocht hebt geboekt bij Swan Mountain Outfitters (Apgar Corral of Lake McDonald Corral)
 • Een boot of fiets hebt gehuurd met pick-up in het park, bij Go Glacier Outfitters of Glacier Park Boat Company
 • Tot slot is er nog de optie om naar St. Mary (oostzijde) te rijden, daar te parkeren en met de shuttlebussen de Sun Road te bezoeken. De bussen rijden vanaf 1 juli t/m de eerste week van september. Je hebt dan geen permit nodig. Let wel, het park kan besluiten dit deel van de weg alsnog af te sluiten als het te druk wordt. De overige bovenstaande opties geven je wél garantie het park te zien. Meer info over de shuttlebussen

In al deze gevallen moet je bij de controlepost in het park een bewijs van overnachting of het reserveringsbewijs van de excursie kunnen tonen, samen met een foto-ID. Enkel een National Park Pass, of een reservering van een overnachting/excursie buiten het park, geeft je geen recht op toegang tot het park.

Wanneer reserveren?

Tickets boek je tot 120 dagen van tevoren. Daarnaast gaat er een dag van tevoren nog een reeks tickets in de verkoop. De tickets gaan heel hard en zijn snel uitverkocht. We raden je aan om van tevoren vast te kijken hoe het reserveren in zijn werk gaat.

Hoe reserveren?

Tickets zijn verkrijgbaar via www.recreation.gov/timed-entry/10087086. Een ticket is drie aaneengesloten dagen geldig en de kosten bedragen $2 (non-refundable) per voertuig. Voor het reserveren heb je een account van Recreation.gov nodig. Betalen gaat via creditcard. Ter plaatse betaal je het standaard entreegeld (eenmalige toegang of door middel van de Annual Pass). Degene die de reservering heeft gemaakt, moet de reservering kunnen tonen, samen met een foto-ID.

Lees uitgebreide informatie over het Ticketed Entry-systeem lees je op de website van Glacier National Park (Montana).

Niet gelukt?

Dan zijn er nog steeds enkele mogelijkheden. 1) De makkelijkste: rijd het park binnen vóór 06:00 's morgens of na 16:00 's middags. Een reservering is dan niet nodig. 2) Boek tijdig een excursie, bustour of andere excursie. Een tijdsreservering is dan ook niet nodig. In het rijtje hierboven vind je de linkjes naar de aanbieders. 3) Probeer het een dag van tevoren alsnog. Via recreation.gov wordt om 8 AM (Mountain Time Zone) een laatste reeks tickets vrijgegeven. Wees er stipt op tijd bij en bereid je voor; maak alvast een account aan en kijk hoe het werkt. Voor een bezoek aan het Many Glacier-gebied in het noordoosten, is geen reservering vereist. Vanaf 1 juli kun je hier ook met de shuttlebus naartoe (geen reservering nodig). Lees meer over de bezienswaardigheden in Glacier National Park.

Toegangsbewijs Yosemite National Park

Voor een bezoek aan Yosemite tussen 20 mei t/m 30 september heb je een Day Use Permit (toegangsbewijs) nodig, indien je het park tussen 06:00 en 16:00 in wil. Oók als je alleen de Tioga Road gaat rijden. Tickets zijn drie dagen geldig.

Wat precies?

Het entreebewijs voor Yosemite is drie opeenvolgende dagen geldig en kost $2 (non-refundable). Je koopt één toegangsbewijs per voertuig. Je betaalt daarnaast ter plaatse nog de reguliere toegang (of je gebruikt een jaarpas). Lees hieronder in welke gevallen dit toegangsbewijs niet verplicht is. Verder is het voor een bezoek aan Yosemite in 2022 goed om te weten dat de Glacier Point Road het hele jaar gesloten is in verband met wegwerkzaamheden. In 2023 wordt een vertraging van een half uur verwacht.

Geen toegangsbewijs (Day Use Permit) nodig, indien je:

 • Je het park binnenkomt vóór 06:00 of na 16:00
 • Een reservering hebt voor een van de volgende campings: Upper Pines, Lower Pines, North Pines, Camp 4, Wawona, Bridalveil Creek, Tuolumne Meadows.
 • Een reservering hebt voor een van de volgende accommodaties: Curry Village, Housekeeping Camp, Yosemite Valley Lodge, The Ahwahnee, Wawona Hotel, White Wolf Lodge, Wawona Hotel en de Tuolumne Meadows Lodge.
 • Een reservering hebt voor een overnachting in Wawona, Yosemite West, or Foresta*.
 • Je een Yosemite Wilderness Permit hebt
 • Je een Half Dome Permit hebt
 • Je het park binnenkomt via YARTS (de lokale openbaar vervoerder), met de bus, fiets, te voet of te paard.

In al deze gevallen moet je een bewijs van overnachting of het specifieke permit kunnen tonen, samen met een foto-ID. Hier wordt om gevraagd bij de parkingang. Enkel een National Park Pass geeft je GEEN recht op toegang tot het park.

*Slaap je in een plaats buiten de parkgrenzen, dan heb je WEL een toegangsbewijs nodig. Dit geldt onder andere voor Tenaya Lodge (Fish Camp), Yosemite View Lodge & Cedar Lodge (El Portal), Evergreen Lodge, Rush Creek Lodge, Miners Inn, Yosemite Southgate en Pines Resort at Bass Lake.

Wanneer reserveren tickets Yosemite?

De tickets zijn sinds 23 maart in de verkoop. Bestel je tickets dus snel, als jouw bezoek aan het nationale park voor tussen 20 mei en 30 september gepland is.

Hoe reserveer ik tickets voor Yosemite?

Uitgebreide informatie over de Day Use Permits je op de website van Yosemite National Park. Hieronder beschrijven we hoe je een reservering maakt. Degene die de reservering maakt en betaalt, moet bij de parkingang een ID-bewijs met foto tonen.
 • Ga naar https://www.recreation.gov/ en log in op je account via Log In (rechtsboven). Of maak een account aan via Sign Up. Let op! Creditcard is vereist.
 • Ga naar https://www.recreation.gov/timed-entry/10086745. Je bent nu al direct op de juiste pagina.
 • Scroll iets naar beneden en klik bij 'Day Use Entry' op de blauwe butten 'Book Now'.
 • Kies je datum bij 'Date'. Een blauw vakje betekent dat er nog tickets zijn. Klik bij Quantity op het plusje achter Vehicle 3-Day Entry, zodat daar een 1 staat. Klik op 'Close'. Let niet op het bedrag dat onderaan de pagina staat: dit corrigeer je in de volgende stappen.
 • Klik op de blauwe button 'Add to cart'.
 • Nu verschijnen je ingevulde gegevens en de Ticket Holder Details. Klik daaronder op de groene knop 'Add a Pass'. Zie de afbeelding hieronder (links).
 • Je ziet nu 'Select Pass', met enkele opties. Klik op de eerste: 'I will purchase a pass that covers the entrance/standard amenity fee when I arrive onsite' of de tweede optie (indien je dan al een pas in je bezit hebt). Zie de afbeelding hieronder (rechts). Hiermee geef je aan dat je ter plaatse de jaarpas koopt of al gekocht hebt en je daarmee dus toegang tot het park hebt.
 • Klik aan de rechterkant op 'Proceed to cart'. Je kunt nu $2 afrekenen met je creditcard.
Tickets reserveren Yosemite Tickets reserveren Yosemite

Geen ticket? Niet getreurd.

Er zijn meerdere opties als het niet is gelukt om een ticket te reserveren. De gemakkelijste is 1) Ga voor 6 AM het park in. Of 2) probeer het in de tweede ronde: 7 dagen voor de aankomstdag wordt een klein aantal toegangsbewijzen beschikbaar gesteld via recreation.gov om 8AM Pacific Time (17:00 onze tijd). 3) Kijk of je nog een overnachting in het park kunt regelen. Waarschijnlijk wordt dat last-minute lastig. Een betere optie is dan om het park binnen te gaan met YARTS, te lokale openbaar vervoerder. In het park zelf stap je over op de shuttlebussen. Toegang reserveren is dan niet nodig. Lees meer onder het kopje 'Vervoer' op onze infopagina over Yosemite.

Yosemite Valley in Yosemite National Park

Reserveren entree Arches National Park

Bezoek de gouden bogen in Arches National Park. Vanaf 3 april t/m 3 oktober 2022 zal Arches National Park een pilot draaien voor toegang met reservering. Elk privévoertuig dat het park binnenkomt, heeft een Timed Entry Ticket nodig voor elke dag dat het voertuig tussen 06:00 uur en 17:00 uur in het park zal zijn. Je kunt uit verschillende tijdslots kiezen. Reserveren is niet nodig als je een Fiery Furnace Permit hebt, voor 06:00 het park in gaat of overnacht op Devils Garden Campground.

Wat precies?

Je reserveert een specifiek tijdslot. Wij raden aan om - indien mogelijk - te kiezen voor vroeg in de ochtend, in verband met de hitte en het maken van langere wandelingen, zoals die naar de Delicate Arch. Degene die de reservering heeft gemaakt, dient bij aankomst op het park in het voertuig te zitten met een identiteitsbewijs met foto. Het Timed Entry Ticket kost $2,00. Dit bedrag staat los staan ​​van de toegangsprijs voor het park. Reserveringen zijn per voertuig, niet per persoon.

ArchesNational Park

Wanneer reserveren?

Men werkt drie maanden vooruit in maandelijkse blokken. Vanaf 1 mei reserveer je voor de maand augustus, vanaf 1 juni voor de maand september, et cetera. Tickets worden vrijgegeven om 08:00 AM MDT, oftewel: 16:00 onze tijd.

Hoe reserveren?

Tickets zijn verkrijgbaar via https://www.recreation.gov/timed-entry/10088426. Voor meer informatie en updates verwijzen we je naar de website van Arches National Park.

Geen ticket? Niet getreurd.

Een ticket is niet nodig als je vóór 06:00 het park in gaat, je een Devils Garden-campingreservering hebt, een backcountry-kampeervergunning of een permit voor Fiery Furnace. In deze gevallen hoef je geen tijdslot te reserveren voor toegang tot Arches National Park. Je reserveringsbewijs geldt als Timed Entry Permit. Bij een overnachting geldt dit vanaf de dag van aankomst t/m de dag van vertrek. Ook komt er nog een aantal tickets beschikbaar op de dag van tevoren om 06:00 PM Mountain Time. Deze kun je via bovenstaande link van recreation.gov bestellen.

Reserveren Angels Landing Trail, Zion National Park

Reizigers van over de hele wereld komen naar Zion National Park voor de spectaculaire wandeling naar Angels Landing. Voor het laatste gedeelte van de hike, vanaf Scout Lookout, is tegenwoordig een permit vereist. Je bemachtigt een permit via een loterij-systeem. Dit kan op twee manieren. Optie 1: Doe mee aan de vroege loterij. Tussen 1-20 juli doe je mee voor permits van 1 september t/m 30 november. Optie 2: Doe mee aan de Day-before Lottery. De vroege loterij voor permits in de zomermaanden is al gesloten. Hiervoor ben je dus aangewezen op de Day-before Lottery. Je kunt zeven gerangschikte dagen en tijden of vensters van dagen en tijden kiezen waarop je wilt wandelen. Grijp je ernaast, dan is er dus nog een kans bij de Day-before Lottery. Voor meer informatie verwijzen we je naar de info-pagina over de loterij.

Zion National Park

Reserveren campgrounds Sequoia National Park in 2022

Na sluitingen als gevolg van onder andere bosbranden, werken ze in Sequoia aan het herstellen van parkcampings. Bekijk het overzicht van campings op nps.gov/seki. Hier zie je staan welke campings wanneer open zijn en of ze te reserveren zijn. De te reserveren campings kun je één maand voor aankomst reserveren via recreation.gov.

Acadia NP: Reserveren entree Cadillac Summit Road

Bezoek het populaire Acadia National Park. Voor veel delen van het park volstaat jouw parkpas maar voertuigreserveringen zijn vereist voor Cadillac Summit Road van 25 mei tot 22 oktober en kosten $ 6. Ze worden vooraf online verkocht op Recreation.gov. Ze zijn niet te koop op het park. Dertig procent van de voertuigreserveringen wordt 90 dagen voor elke datum beschikbaar gesteld. De overige 70 procent wordt twee dagen van tevoren vrijgegeven.

Acadia National Park

Columbia River Gorge: Reserveren Waterfall Corridor & Multnomah

Een reservering is vereist om de beschermde gebieden in de Columbia River Gorge (Oregon) te bezoeken. Het gaat specifiek om de Waterfall Corridor en Multnomah Falls, van 24 mei t/m 5 september 2022, tussen 09:00 uur en 18:00 uur. De doorgaande Interstate (I-84) is gewoon te rijden. Maar wil je van de weg af, dan heb je een permit nodig. Dit gaat om het gebied vanaf de afslag Bridal Veil (I-84 Exit 28) tot en met Ainsworth State Park (I-84 Exit 35). Een aparte reservering is vereist voor de Multnomah Falls via I-84 (Exit 31). Deze tickets heten Multnomah Falls Timed Use Permits. Tickets koop je 14 dagen voor je bezoek via: https://www.recreation.gov/timed-entry/10088426.

Geen bijzonderheden in...

Voor Yellowstone National Park en Bryce National Park zijn er op dit moment geen bijzonderheden met betrekking tot het reserveren van toegangsbewijzen. Dit kan elk moment wijzigen. Kijk dus voordat je je trip plant altijd op de website van de nationale parken die je gaat bezoeken. Kijk op https://www.nps.gov/index.htm voor nationale parken in de VS en op https://www.pc.gc.ca/en/index voor de nationale parken in Canada.

Wees er vroeg bij: excursies

Is jouw reis al geboekt? Dan is het misschien al tijd om de excursies er bij te zoeken. Neem contact op met jouw reisadviseur als je een excursie ziet die je graag wilt boeken. Voor de immens populaire excursie naar Alcatraz, verwijzen we je naar hun eigen website. Deze excursie zit ontzettend snel vol, dus als je weet dat je deze wilt boeken raden we je aan om dit direct te doen. Op dit moment staat de agenda open tot ongeveer zes maanden vooruit.

Campings reserveren in Amerikaanse parken

Meestal kun je campings in nationale parken al een half jaar van tevoren reserveren via recreation.gov (overheidswebsite). Op 1 januari kun je reserveren tot met aankomst op 1 juli. Op 2 januari kun je reserveren voor de nacht van 2 op 3 juli. Enzovoorts. Lees onze blogs over reserveren van campings in Amerikaanse nationale parken en over het reserveren van campings in Yosemite.

Shuttlebus Banff (Lake Louise & Moraine Lake)

In Banff National Park raden we aan om de shuttlebus te reserveren naar Moraine Lake/Lake Louise. Het is hier namelijk erg druk en de parkeerplekken zjin schaars. Lees meer in onze reisinfo over Banff. Reis je per camper? Raadpleeg dan onze blog over reserveren van campings in Canadese parken. Je kunt doorgaans alle campings in Canadese nationale parken al in januari reserveren voor de rest van dat jaar.

Algemene maatregelen

Mondkapjes zijn verplicht in alle nationale parken indien fysieke afstand niet mogelijk is. Ook in gebouwen zoals bezoekerscentra en musea draag je een mondkapje. Per park kunnen er aanvullende regels zijn. Bekijk de parkwebsite voor de actuele status. Bedenk dat grote musea waarschijnlijk ook werken met tijdsloten.

Voorbehoud

Wij doen ons best om je van de juiste en meest actuele informatie te voorzien. Toch kan het gebeuren dat bovenstaande informatie fouten bevat, incompleet is of alweer achterhaald is. Aan de informatie in deze blog kan daarom geen rechten worden ontleend. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen reisvoorbereiding en het al dan niet reserveren van toegangsbewijzen. Als het niet is gelukt om een toegangsbewijs te reserveren, zijn er vaak nog alternatieven. Bijvoorbeeld voor een bepaalde tijd arriveren of een excursie boeken waarmee toegang gegarandeerd is. Deze opties hebben wij hierboven vermeld.

Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!