Volstrekt bizar: Hearst Castle

Halverwege San Francisco en Los Angeles ligt een van de meest bizarre bouwsels van de USA, een must see voor iedereen die hier in de buurt is. Het is een landhuis dat officieel La Cuesta Encantada (de betoverde heuvel) heet, maar dat bekender is als Hearst Castle. Op de website erover wordt gezegd ‘A museum like no other’ en dat is helemaal waar.

Hearst Castle bij San Simeon Zwembad bij Hearst Castle in Californie

William Randolph Hearst

Het kasteel – want zo kan je het enorme complex inderdaad wel noemen – is gebouwd in opdracht van mediamagnaat en politicus William Randolph Hearst. De krantenkoning (1863-1951) kwam uit een rijke familie. Hij geldt zo’n beetje als uitvinder van de sensatiejournalistiek en bezat op het toppunt van zijn macht tientallen kranten en andere bladen waarmee hij grote invloed op de politiek kon uitoefenen (en dat ook deed). Zijn bedrijf, de Hearst Corporation, bestaat nog steeds; het is onder meer eigenaar van de Cosmopolitan en van het ook in Nederland uitgezonden Pawn Stars en Storage Wars, programma’s in de categorie real life soap.

Het mocht wat kosten

Het vele geld dat met alle bladen binnenkwam besteedde Hearst vanaf 1919 aan de bouw van een enorm landhuis in San Simeon aan de kust van de Pacific. Er is tot zijn dood continu aan gebouwd en geknutseld en dat heeft een complex opgeleverd waar de uitdrukking ‘kosten noch moeite voor gespaard’ voor lijkt te zijn bedacht. Iets minder aardig gezegd: ook het woord ‘protserig’ is van toepassing.

Over the top

We geven wat cijfers: een hoofdgebouw in de stijl én de omvang van een Spaanse kathedraal, in totaal vier gebouwen met 56 slaapkamers, 61 badkamers, negentien zitkamers en meerdere eetzalen (mét flessen tomatenketchup op tafel, klaar voor gebruik). Er is verder een bibliotheek in Gothische stijl, een filmzaal, een indrukwekkende tuin, tennisbanen, twee zwembaden (het buitenbad is omringd met Griekse beelden en een stuk van een Romeinse tempel, net als veel andere decoratie allemaal gekocht in Europa) en tenslotte een eigen vliegveld.

Citizen Kane

Hearst gebruikte zijn kasteel om te netwerken, zoals dat tegenwoordig heet. Hij ontving er zijn gasten, onder wie talloze grootheden uit het nabijgelegen Hollywood. Zijn decennialange affaire met actrice Marion Davies leverde hem veel contacten in die kringen op. Uiteindelijk werd Hearst zelf ook onderwerp van een film, al kon hij dat niet erg waarderen. Citizen Kane over krantenmagnaat Charle Foster Kane, het meesterwerk van Orson Welles uit 1941, is geïnspireerd op het leven van Hearst. Diens macht bleek niet onbeperkt, want zijn pogingen om te productie van de film te belemmeren hebben geen resultaat gehad. Aardig detail: in maart 2015 is de film voor het eerst in de filmzaal van het kasteel vertoond. Ook het kasteel zelf heeft wel eens in een film gefigureerd: de scène met het paardenhoofd in The Godfather is er opgenomen – wie dat heeft gezien vergeet het nooit meer. Recenter is ook de video G.U.Y. van Lady Gaga in en rond het kasteel gemaakt.

Bezoek het kasteel

Het hele complex is in 1957 door de Hearst Corporation aan de staat Californië geschonken die er een toeristenattractie van heeft gemaakt. Het is zo omvangrijk dat het in één keer nauwelijks te overzien is, er is dan ook keuze uit zes verschillende rondleidingen. Tickets zijn vooraf online te bestellen. Het is slim om dat te doen, want het kasteel trekt ongeveer een miljoen bezoekers per jaar.

Lees verder:

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan