Vervoer airport-downtown

bijgewerkt op di 22 mrt 2022 11:35

Na een lange vlucht land je in Los Angeles, San Francisco, Las Vegas of Denver. Je reis door West-Amerika kan beginnen! Eerst een klein obstakel: hoe kom je nou met je jetlag én je koffers vanaf de luchthaven bij je hotel in het stadscentrum? In deze blog: tips voor je vervoer van airport naar downtown.

Vervoermiddelen

Taxi

Een taxi nemen is in Amerika gebruikelijker en (vaak) goedkoper dan in Nederland. Je reist comfortabel van deur tot deur zonder dat je met koffers hoeft te slepen. Een nadeel is dat taxichauffeurs er regelmatig een, nou ja, sportieve rijstijl op nahouden. Tijdens de spits kun je bovendien in de file belanden, waar uitsluitend de dollars vrolijk doorrollen. Tot slot verwacht de chauffeur een fooi. Hoeveel dat moet zijn, is dan weer voer voor discussie.

taxi airport - downtown

Uber

Bij Uber kan bijna iedereen met een geldig rijbewijs jouw chauffeur worden. Sommigen vinden dat spannend, anderen juist leuk: elke chauffeur heeft een verhaal en je mag hem/haar achteraf anoniem beoordelen. Een rit met Uber is relatief voordelig, maar ook hier tikt de meter door als je in de file staat. Je moet eerst de app downloaden en over wifi/internet beschikken om een rit aan te vragen. Hoe dat werkt, lees je onderaan deze blog.

Openbaar Vervoer (OV)

Wie kent niet de tegeltjeswijsheid: 'Wie met koffers zeult, betaalt het minst'. Reizen met het openbaar vervoer (OV) is vaak de goedkoopste optie. Filedreiging is nihil, al moet je soms lang wachten als de metro/trein net vertrokken is. Bovendien prijkt niet voor elk hotel een station, waardoor je soms vrij ver moet lopen of moet overstappen op de bus. Google Maps is een handig hulpmiddel om op te sporen welke OV-maatschappijen je van dienst kunnen zijn: tik je bestemming in en klik op het tram-/trein-icoontje.

Vervoer airport - downtown San Francisco

San Francisco

Traject

We plannen twee routes van San Francisco International Airport (SFO) naar downtown. Onze bestemmingen zijn Market Street (1231, Whitcomb Hotel en Mason Street (25, Metropolis Hotel). Beide liggen ongeveer twintig kilometer van de luchthaven.

1. Uber

Een rit per Uber van SFO naar Market Street kost je circa $33 (uberX) à $50 (uberXL, beide Economy). De reistijd is ongeveer 18 minuten, maar kan in de ochtend- en avondspits zomaar verdubbelen. Een Uber naar Mason Street kost je $30 à $57. Als je met zijn tweeën reist, kun je er soms ook voor kiezen om de rit (en kosten) met andere reizigers te delen. Houd er rekening mee dat er altijd nog (luchthaven)toeslagen kunnen gelden.

2. BART

BART (Bay Area Rapid Transit) is de populairste openbaar vervoerder rond San Francisco. Je stapt voor de luchthaven in de trein richting Pittsburg/Bay Point en kunt in downtown bij verschillende haltes uitstappen. Voor hotels aan Market Street kun je terecht op station Civic Center/UN Plaza. De rit duurt 27 minuten. Vanaf het station loop je in drie minuten naar bijvoorbeeld Whitcomb Hotel. Dat is maar goed ook, want de straten van San Francisco lopen steil omhoog en omlaag. Voor hotels aan Mason Street stap je na een treinrit van 28 minuten uit bij Powell Street. Dan is het nog circa 2 minuten lopen.

 • Reistijd: circa 30 minuten
 • Kosten: $9,65 per persoon, kinderen krijgen korting.
 • Plannen: https://www.bart.gov/
 • Tip: Klik op 'address' om het station bij je hotel te vinden

3. Taxi

Volgens Taxi Fare Finder kost een rit van SFO naar Market Street gemiddeld $60. De reistijd is 18 minuten, maar kan in de spits gemakkelijk verdubbelen. Het enige wat in de file vrolijk blijft rollen, zijn de dollars. Een taxirit naar Mason Street duurt 22 minuten en kost gemiddeld $50.

 • Reistijd: 18 - 35 minuten
 • Prijs: $44 - $73
 • Plannen: https://www.taxifarefinder.com
 • Tip: Een shared cab
 • kan hoge kosten schelen. Vraag er eens naar bij de informatiebalie bij de stations op de luchthaven
Vervoer airport - downtown Los Angeles

Los Angeles

Traject

We plannen twee ritten vanaf Los Angeles International Airport (LAX) naar het centrum. Onze bestemmingen zijn West Sunset Boulevard (5625, Dunes Inn Sunset) en Wilshire Boulevard (4300, Dunes Inn).

1. Uber

Een UberXL van LAX naar West Sunset Boulevard kost je circa $40. Een rit naar Wilshire Boulevard is een stukje korter en kost je circa $30. reis je maar met zijn tweeën of heb je weinig bagage, dan ben je goedkoper uit: een UberX kost gemiddeld $25 voor ritten naar Wilshire Boulevard en $30 voor ritten naar West Sunset Boulevard. Houd er rekening mee dat er altijd nog (luchthaven)toeslagen kunnen gelden.

2. Taxi

Een taxi van LAX naar downtown kost je volgens Taxi Fare Finder circa $47. Voor hotels aan Wilshire Boulevard lijkt dat bedrag aardig te kloppen. Een ritje naar West Sunset Boulevard loopt meer in de papieren: circa $61. Een ritje naar Hollywood is daarentegen voordeliger: circa $40. Het verkeer rond Los Angeles is vrijwel altijd druk. De kans op files is groot en je reistijd kan dan (met wat pech) oplopen tot wel anderhalf uur. En dat over een afstand van zo'n twintig kilometer. Houd er rekening mee dat je vaak ook een luchthaventoeslag moet betalen.

3. OV

Het openbaar vervoer valt tegen voor een grote stad als LA. Anders dan in New York zijn hier nauwelijks snelle metrolijnen. De beste optie om bij een hotel aan West Sunset Boulevard te komen, is LAX FlyAway. Deze busservice rijdt tot halte Hollywood. Vanaf daar is het nog een minuut of twee lopen. Voor een hotel aan Wilshire Boulevard pak je FlyAway naar Union Station en reis je het laatste stuk met de paarse metrolijn. Voor beide hotels ben je met het OV circa anderhalf uur onderweg. Wil je geen gebruik maken van LAX FlyAway, dan ben je aangewezen op de stadsbussen. Bijvoorbeeld lijn 111 en 206 of 117 en 210, je bent dan minstens 90 minuten onderweg. Je kunt je rit het beste plannen via Google Maps en via de website van de vervoerder checken of het klopt.

Vervoer airport - downtown Las Vegas

Las Vegas

Traject

We plannen de route van McCarran International Airport (LAS) naar Las Vegas Boulevard, beter bekend als de 'Strip'. Onze bestemmingen zijn de hotels Excalibur en Circus Circus. De afstand, reistijd en kosten zijn voor deze hotels nagenoeg gelijk. De route voor het OV verschilt een beetje.

1. Uber

Aan de korte rit vanaf LAS naar de Strip hangt een zacht prijskaartje. Voor een UberX ben je met twee personen circa $16 kwijt. Een gezin met koffers moet een grotere auto bestellen (UberX) en rekenen op zo'n $24 à $30. Ook in Las Vegas is er spits, dan kan je rit bijna dubbel zo lang worden. Houd er rekening mee dat er een (luchthaven)toeslag kan gelden.

2. Taxi

Reguliere taxiritjes van McCarran Airport naar hotels aan de Strip zijn dankzij de weinige kilometers redelijk voordelig. De gemiddelde kosten voor een taxirit naar beide hotels zijn $26. Afhankelijk van de verkeersdrukte ben je zo'n 18 minuten onderweg.

3. OV

Naar Hotel Excalibur kun je elk half uur de bus Westcliff Airport Express (WAX) nemen. Je stapt na een kwartiertje uit bij halte Tropicana en loopt in zes minuten naar je hotel. De busrit naar Circus Circus duurt iets langer. Je kunt hiervoor Lijn 108 Northbound nemen richting Swenson Paradise. De rit duurt 25 minuten, daarna moet je nog 15 minuten lopen. Bang voor zere voeten? Dan kun je de WAX nemen naar halte Bonneville en vanaf daar verder reizen met de Deuce, sowieso het perfecte middel om de kilometerslange Strip te verkennen! Goed om te weten: een buskaartje is geldig voor alle bussen van RTC. Je koopt een ticket dat twee of vierentwintig uur geldig is. Er zijn ook tickets voor drie dagen beschikbaar.

Vervoer airport - downtown Denver

Denver

Traject

We plannen twee ritten van Denver International Airport (DEN) naar downtown. Onze bestemmingen zijn Speer Boulevard (685, Towneplace Suites) en West 48th Avenue (200, Quality Inn Central). De hotels liggen in verschillende delen van Denver, waardoor de reistijd en kosten verschillen.

1. Uber

De rit van Denver Airport naar Speer Boulevard duurt 35 minuten en kost circa $38 voor een kleine Uber. Gezinnen met koffers moeten rekenen op ongeveer $70. Tijdens de spits kan je reistijd oplopen tot ongeveer 50 minuten. De rit maar West 48th Ave is iets korter: 25 minuten zonder vertraging. De kosten zijn dan ook iets lager. In de spits kan je reistijd oplopen tot 45 minuten. Een UberX naar West 48th Ave kost circa $35, een UberXL kost gemiddeld $65.

2. Taxi

Een rit naar West 48th Ave duurt circa 30 minuten. De gemiddelde kosten voor een taxi zijn $62. De rit naar Speer Boulevard is wat langer (circa 37 minuten) en het prijskaartje iets hoger: gemiddeld $71. Deze tarieven zijn exclusief luchthavenbelasting. Ook hier weer: in de spits kan je reistijd aardig oplopen.

3. OV

Zowel West 48th Ave als Speer Boulevard bereik je vanaf Denver Airport Station met treinlijn A en een bus. Speer Boulevard is het makkelijkst te bereiken: neem Trein A en stap na circa 37 minuten uit op Union Station. Vervolgens loop je naar de bushalte en neem je Buslijn 0 naar Broadway Stn. Na 18 minuten verlaat je de bus bij halte Broadway & Speer Blvd. Het is dan nog een minuut of vijf lopen naar het hotel. Je bent ongeveer 65 minuten onderweg.

De OV-rit naar hotels aan West 48th Avenue is een stuk ingewikkelder en zou ik je persoonlijk niet aanraden. Voor de minste looptijd neem je Trein A naar Union Station. Vervolgens loop je naar de bushalte en kies je de MallRide Civic Center. Na circa 7 minuten in de bus stap je uit bij halte 16th Street Mall & Curtis Street. Loop dan naar de volgende halte: Curtis Street & 16th Street Mall. Daar stap je op Bus 8 richting Orchard Pkwy. Na circa 16 minuten stap je uit bij bushalte Lincoln St & 48th Ave. Je loopt vanaf hier in circa 7 minuten naar het hotel. Je bent zo’n anderhalf uur onderweg. Er is een snellere optie, waarbij je Trein A neemt naar 38th/Blake Station. Je loopt vervolgens naar de bushalte 38th Street & Wynkoop Street en wacht op Bus 12 (Wagon RD PnR). Na drie minuten rijden stap je al uit op Washington Street & 47th Ave. Vanaf daar is het nog (sorry) 17 minuten lopen naar het hotel. Je reis duurt al met al ongeveer één uur. Wil je met het OV reizen in Denver? Check dan altijd eerst de website van de vervoerder voor actueel advies en vertrektijden!

 • Kosten: een dagpas voor bus én trein kost $10.50 p.p.
 • Reistijd: 65 - 90 minuten
 • Plannen: http://rtd-denver.com/
Uber app

Hoe werkt Uber?

 • Download thuis alvast de (gratis) app en creëer eenmalig een account.
 • Eenmaal in Amerika maak je verbinding met de wifi van de luchthaven en open je de app. Geef aan waar je bent en waar je naartoe wilt.
 • Kies vervolgens het type auto* waarmee je wil reizen en Uber zoekt de dichtstbijzijnde chauffeur(s) voor je. Je ziet direct de ritprijs.
 • Zodra je de rit hebt besteld, kun je precies zien waar de auto zich bevindt en hoe je hem herkent. Ook kun je zien hoe je chauffeur eruit ziet én beoordeeld wordt.

*Autotypes: Het voordeligst zijn de Economy-ritten: UberX is een sedan, geschikt voor één tot vier personen. De laadruimte is vergelijkbaar met een reguliere gezinsauto. Met vier tot zes personen en/of veel bagage kun je beter gaan voor de ruimere UberXL, die ook extra laadruimte heeft. Reis je alleen of ben je bereid de rit(prijs) te delen? Kies dan de optie 'Pool'.

Disclaimer

De genoemde vervoermethoden in deze blog zijn een advies. Informatie en tarieven kunnen altijd wijzigen. Er kunnen aan dit advies dan ook geen rechten worden ontleend. Controleer altijd op de website van de gewenste vervoerder de juiste vertrektijden, lijnen, mogelijkheden en tarieven.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan