Verkeersregels

On the highway, through the valley... De wegen in Amerika smeken om een roadtrip. Je ziet het al helemaal voor je: cruisen over de brede wegen terwijl het asfalt onder je door suist. Wapperende haren, voeten uit het raam bungelend, een fijne playlist die door de speakers schalt. Dat. Toch gaat het er in het Amerikaanse verkeer een tikkie anders aan toe dan in Nederland. We loodsen je even door de wondere wereld van het Amerikaanse verkeer.

Roadtrip Amerika

Langzaam, langzaam

Allereerst: als je Europa gewend bent, moet je oppassen dat je in Amerika niet teveel op het gaspedaal trapt. Zelfs als je slechts twee kilometer per uur te hard rijdt, krijg je al een boete. Niet dat er flitspalen staan, maar wel ligt de highway patrol overal op de loer.

Interstate

Deze zogenaamde 'supersnelwegen' doorkruisen het land van noord naar zuid en van oost naar west. Ze hebben gescheiden rijbanen, geen gelijkvloerse kruisingen en ze hebben een beperkt aantal op- en afritten. Interstates kunnen met gemak vier tot zes banen hebben in beide richtingen. De Interstate wordt aangeduid met I- en dan een nummer. Interstates in de noord-zuidrichting hebben oneven nummers, de Interstates in oost-west richting even nummers.

Highway of Freeway

Deze snelwegen doorkruisen meerdere staten en zijn korter dan Interstates. Een Freeway kun je vergelijken met onze autosnelwegen, terwijl je een Highway kunt vergelijken met een snelweg. Maar... een Highway kan ook een rijksweg óf provinciale weg zijn. Een State Highway is een snelweg die door afzonderlijke staten wordt beheerd.

Snelheden

Op de snelwegen is de toegestane snelheid tussen de 65 en 80 mph (105-130 km/u). In de stad is het maximaal 35 mph (56 km/u) en rijd je in de buurt van een school dan mag je maximaal 20 mph (35 km/u). Maar... soms mag je op snelwegen slechts 55 mph (90 km/u). De snelheid wordt overal duidelijk aangegeven, dus houd het goed in de gaten!

Verkeersborden Amerika
Verkeersborden Amerika Speed Limit, Monument Valley

Keep your lane

Je mag op Interstates en Highways met drie of meer rijstroken in dezelfde richting zowel links als rechts inhalen. Daarom geldt meestal de standaardregel 'keep your lane': blijf zoveel mogelijk op dezelfde rijbaan rijden. Het is slim om zoveel mogelijk in de tweede baan van rechts te rijden. De meest rechter rijbaan wordt namelijk soms zomaar een afslag. In de tweede baan heb je nog voldoende tijd om van rijbaan te switchen mocht je toch de afslag willen nemen.

Keep right except to pass

Op wegen waar dit aangegeven wordt op een bord blijf je zoveel mogelijk rechts rijden, je haalt hier alleen links in.

Exit

Afritten of 'exits' worden vaak maar twee keer aangegeven. De op- en afritten zijn heel kort, houd daar rekening mee! Het kan maar zo zijn dat de volgende afrit pas tientallen mijlen verderop is.

Diamond Lane / HOV Lane

De flitsende carpoolbaan gaat in Amerika door het leven als Diamond Lane of High Occupancy Vehicle Lane (HOV Lane). Op sommige plekken mag je daarop rijden als je met twee of meer in de auto zit. Maar soms is het minimum aantal passagiers drie. Even een extra check dus, het staat op borden aangegeven.

Tankstation Amerika

Gallon

Tanken doe je per gallon (= 3,8 liter). En check ook meteen wanneer de eerstvolgende benzinepomp is. Soms duurt het een slordige 150 kilometer voordat je er weer eentje tegenkomt.

Traffic lights

Raar maar waar, de stoplichten staan in Amerika ná de kruising. Dat je niet in een verdwaasd moment midden op het kruispunt stopt. Just saying.

Straten van San Francisco

Neusje neusje

Nu ik het toch over auto's heb: parkeren doe je alleen met de verkeersstroom mee (dus niet links langs de weg). Parkeer je tegen het verkeer in, dan kan je dat een flinke boete opleveren.

Handig om te weten

Tot slot een woordenlijstje:

  • Right of way = voorrang
  • Through traffic = doorgaand verkeer
  • Yield = voorrang verlenen
  • Detour = omleiding
  • Dead end = doodlopend
  • Pedestrian walkway = zebrapad
  • No through traffic = doorgaand verkeer gestremd
  • RV: recreational vehicle = een camper, in Amerika kunnen deze huge zijn

Dit vind je misschien ook interessant

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan