Verboden: olifanten aan parkeermeters vastbinden

Menig reiziger die het Californische San Francisco bezoekt, maakt daar een ritje met de beroemde cable car. Zo ook ik, een paar jaar geleden. Terwijl we nietsvermoedend een heuvel op reden, viel het oog van één van mijn reisgenoten op een nogal vreemd bordje bij het raam. Het verbood tramreizigers om een ’felt tip marker with a tip exceeding three-eighths of one inch in width’ bij zich te dragen. Een stift met een punt van meer dan 9,5 millimeter breed, dus. We moesten er een beetje om lachen. Stel dat iemand nou in het openbaar rondliep met een stift, zou de politie er dan echt achteraan gaan met een liniaal? ’Maar goed dat onze stift maar 9 millimeter is!’, grapten we nog.

Opmerkelijke wetten in de VS: Verboden om olifanten aan parkeermeters vast te binden

Vals zingen in Alaska? Illegaal!

Maar die stift viel eigenlijk nog wel mee, ontdekte ik later. Wat licht zoekwerk op het wereldwijde web levert met gemak hele lijsten op met nog veel meer Amerikaanse regels en verboden, variërend per staat, waarbij je vaak nog maar met moeite je lach in kunt houden. Van plan een olifant vast te binden aan een parkeermeter, bijvoorbeeld? Dan kun je in Florida een parkeerboete riskeren. In het oor fluisteren van iemand die bezig is op elanden te jagen? Illegaal in Alaska. Vals zingen? Tegen de wet van North Carolina. Autorijden terwijl je slaapt? Niet toegestaan in Tennessee. Soms lijken de verboden uit een vorig tijdperk te stammen, soms gaan ze over dingen waarvan je je afvraagt hoe iemand ooit zou kunnen bedenken om het überhaupt te doen.

Toch met een gerust hart naar de VS

Moeten we nu allemaal maar thuisblijven, omdat je het zo gek niet kunt bedenken of je overtreedt er, al dan niet per ongeluk, de wet mee? Gelukkig valt dat wel mee. Op TripAdvisor vraagt iemand zich af of ze haar hakken wel aan kan naar een bruiloft in Carmel, een plaatsje in Californië waar daar officieel een vergunning voor aangevraagd moet worden bij het gemeentehuis. Door de ongelijke bestrating bleven er maar vrouwen vallen en de gemeente had er op een gegeven moment schoon genoeg van. Anderen stellen haar gerust. Sommige bizarre regels die op internet circuleren blijken uit hun context gehaald of heel erg aangedikt. Er staan ook tal van wetten in de boeken die helemaal niet toegepast worden. Ofwel omdat ze zwaar verouderd zijn maar het simpelweg te omslachtig is om de wet te veranderen, ofwel omdat het geen doen is om te controleren of iedereen zich eraan houdt. Toch kun je bij het stadhuis van Carmel serieus een vergunning voor het dragen van hakken aanvragen, en nog gratis ook. Best een leuk souvenirtje, toch?

Dit artikel verscheen eerder in ons magazine in 2013:

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan