Top 9 staatsparken in Oregon

Van de hoge bergtoppen in het schilderachtige Wallowa Lake State Park tot de ruige kustlijn van Ecola State Park. Zo divers is Oregon en zo divers zijn ook de heel verschillende staatsparken. We hebben de mooiste voor je op een rijtje gezet. Wat ons betreft is dit de top 9 staatsparken in Oregon.

1. Ecola State Park

Ecola State Park strekt zich uit langs de kust van Oregon, van Cannon Beach tot Seaside. Je kunt hier heerlijk wandelen. Loop bijvoorbeeld naar Ecola Point waar je uitkijkt op Cannon Beach met zijn zandstranden en kustrotsen. Een andere wandeling is die van Ecola Point naar Indian Beach (twee kilometer, one way), een populaire surfspot. Omdat je door gematigd regenwoud loopt en de paden glad en modderig kunnen zijn, zijn goede wandelschoenen geen overbodige luxe. Voor de kust ligt Tillamook Rock Lighthouse eenzaam op een rots.

Ecola State Park, Oregon

2. Smith Rock State Park

Hartje Oregon, een half uur ten noorden van Bend, ligt Smith Rock State Park. Het staatspark is van vulkanische oorsprong en wordt een van de zeven Wonderen van Oregon genoemd. De Crooked River slingert zich een weg door het landschap met aan weerszijden hoge rotskliffen. Klimmers vanuit de hele wereld komen hierheen om een van klimroutes die langs het spectaculaire lavagesteente zijn uitgezet, te beklimmen. Wandelen en mountainbiken kun je hier ook volop. Een eenvoudige wandelroute is de River Trail (3,5 kilometer). Uitdagender routes brengen je naar hoger gelegen uitkijkpunten waar je uitkijkt over het rotslandschap en de Crooked River.

Smith Rock State Park, Oregon

3. The Cove Palisades State Park

Drie rivieren, waaronder Deschutes River en Crooked River, komen hier samen en vormen één groot, kunstmatig meer. Niet zo gek dus dat dit een geliefde bestemming is voor watersporters. Je kunt er een bootje of kano huren, maar ook waterskiën. De omgeving leent zich ook perfect om te wandelen. De korte Wetland Nature Trail Loop (0,5 kilometer) voert dwars door een waterrijk gebied en de drie kilometer lange Crooked River Rim Trail (round trip) biedt uitzicht over Crooked River. De pittige Tam-a-láu Trail (kleine tien kilometer round trip) voert je naar de top van het bergplateau. Mét geweldig uitzicht natuurlijk.

Cove Palisades State Park, Oregon

4. Shore Acres State Park

Hoog op de zandstenen kliffen kijkt Shore Acres State Park uit over de oceaan. Het staatspark heeft als bijnaam ‘juweel van de zuidkust’ en is eigenlijk een botanische tuin. Ooit was Shore Acres het landgoed van houtbaron Louis Simpson die er planten en bomen van uit de hele wereld verzamelde. Nadat zijn huis in 1921 afbrandde, kwam hij in financiële problemen en werd het een staatspark. In de weelderige tuinen staat altijd wel iets in bloei. Je vindt er een twee rozentuinen en een tuin in Japanse stijl. Nadat je de tuin hebt gezien, kun je een pad aflopen naar Simpson Beach of langs de kliffen lopen. Torenhoge golven slaan hier tegen de kust van wel 36 meter (!) hoog. Met wat geluk kun je in het vroege voorjaar walvissen spotten. Op de plek van het voormalige landhuis staat nu een observatiegebouw.

Shore Acres State Park, Oregon

5. Guy W. Talbot State Park

Onder de rook van Portland en in de Columbia River Gorge ligt Guy W. Talbot State Park. Het afgelegen park wordt ook wel Latourell State Park genoemd en ligt pal aan de Historic Columbia River Highway, tegenover het pad dat je naar de 76 meter hoge Upper Latourell Falls brengt. De heuvels zijn bezaaid met douglassparren, Port Orford ceders en uitnodigend gras. Een korte wandeling brengt je naar de Lower Latourell Falls. Iets uitdagender is de populaire Latourell Falls Loop Hike (drie kilometer round trip). Deze wandeling start aan de andere kant van de snelweg en voert dwars door het bos, langs de Henderson Creek en over vier bruggen naar de Upper Latourell Falls.

Guy W. Talbot State Park, Oregon

6. Silver Falls State Park

Nóg meer klaterende watervallen wachten je in Silver Falls State Park, op zo’n veertig minuten rijden ten oosten van Salem. Ook dit staatspark heeft een bijnaam, namelijk ‘Kroonjuweel van Oregons State Parks’. Doe een rondje watervallen terwijl je de Trail of Ten Falls (11,6 kilometer round trip) wandelt. Je wandelt langs meerdere watervallen en komt ook achter de 54 meter hoge South Falls langs. Als je 11,6 kilometer te lang vindt, kun je de wandelroute op verschillende plekken inkorten.

Silver Falls State Park, Oregon

7. Cape Lookout State Park

Op ongeveer een uur rijden vanaf Newport vind je Cape Lookout State Park, in het midden tussen Newport en Cannon Beach. Het staatspark ligt op een zandbank, met aan de ene kant de oceaan, aan de andere kant Netarts Bay. Het park ligt langs de Three Cape Scenic Route: een toeristische route tussen Tillamook tot Cape Meares. Het is een populaire bestemming om te wandelen, voor strandjutters en paragliders. Een gezinsvriendelijke wandeling is de korte Nature Trail. De Cape Trail (3,7 kilometer one way) brengt je naar het uiterste puntje van de Cape Lookout. Deze route is wel vlak, maar wel wat rotsachtig en modderig.

Cape Lookout State Park, Oregon

8. Fort Stevens State Park

Fort Stevens State Park in Oregon, niet te verwarren met het gelijknamige staatspark in North Dakota, was ooit een militaire post om de monding van de Columbia River te bewaken. Het fort, kwartiertje rijden vanaf Astoria, heeft 84 jaar dienst gedaan, van de burgeroorlog tot de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het een park waar je heerlijk kunt kamperen, strandjutten en zwemmen in het meer. Je kunt er zelfs een historisch scheepswrak bewonderen. Militaire tentoonstellingen herinneren aan de tijd van de burgeroorlog. Ook kun je een rondleiding krijgen door de ondergrondse ruimte dat dienst deed als commandocentrum tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Fort Stevens State Park, Oregon

9. Wallowa Lake State Park

Ten zuiden van het schilderachtige gletsjermeer Wallowa Lake en de hoge bergtoppen van de Wallowa Mountains ligt Wallowa Lake State Park. Een bezoek aan dit park is goed te combineren met het bekendere Hells Canyon. Je hebt hier bijna het gevoel dat je in een Zwitsers bergdorpje bent beland met glinsterende meren, bloemenweiden en 3000 meter hoge bergtoppen. In de zomermaanden is het meer een heerlijke plek om te zwemmen, te vissen of om een bootje of kajak te huren. Avonturiers kunnen in de bergen een trektocht maken, maar je kunt er ook te paard op uit trekken. Een kabelbaan brengt je naar de top van de 2.500 meter hoge Mount Howard waar je uitzicht hebt over de Wallowa Lake en Eagle Cap Wilderness.

Wallowa Lake State Park, Oregon

Ook leuk om te lezen

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan