Top 5 staatsparken in Zuidwest-Amerika

bijgewerkt op di 7 mrt 2023 9:05

De nationale parken Yosemite, Bryce en Grand Canyon zijn beroemdheden die in vrijwel elke rondreis door Zuidwest-Amerika aan bod komen. Dat is niet voor niks, want je ziet er schitterende natuur. Maar wist je ook dat er veel staatsparken zijn? Qua schoonheid doen ze niet onder voor de nationale parken. Staatsparken zijn echter minder bekend, waardoor het er vaak heerlijk rustig is. Dit zijn onze vijf favoriete State Parks in Zuidwest-Amerika!

1. Valley of Fire State Park, Nevada

Ons favoriete staatspark is Valley of Fire State Park, een pareltje onder de rook van Las Vegas. Valley of Fire State Park heeft de allure van een nationaal park dankzij vuurrode rotslandschappen, prachtige wandelpaden en kans om wildlife te zien! Het is een feest om in Valley of Fire rond te rijden. Om van je wandeling ook een feestje te maken, ga je vroeg op pad en neem je veel water mee. In de rode rotswoestijn is namelijk weinig beschutting.

Fire Wave in Valley of Fire State Park bij Las Vegas, Nevada
De weg door Valley of Fire State Park bij Las Vegas, Nevada

2. Goblin Valley State Park, Utah

Kies tussen Capitol Reef National Park en Moab niet voor de Interstate, maar rijd via Highway 24 langs Goblin Valley State Park. De charme van dit park is dat je geen wandelpad hoeft te volgen, maar vrij mag ronddwalen. Klim en klauter langs en over de honderden stenen goblins (kabouters) en laat je verbeelding de vrije loop.

Dat Goblin Valley State Park op nummer twee prijkt in onze top vijf, is mede dankzij de nabijheid van een prachtige slot canyon: de Little Wild Horse Canyon. Dit is een nauwe kloof waar je zo ver in kunt lopen als je zelf wilt. Informeer van tevoren naar de weersverwachting bij de ingang van Goblin Valley. Als het heeft geregend of gaat regenen, is het erg gevaarlijk een slot canyon in te wandelen. De kans op flash floods (onverwachte overstromingen) is dan groot.

Goblin Valley State Park, Utah USA
Wandelen door de Little Wild Horse Canyon in Utah

3. Dead Horse Point State Park, Utah

Moab spant de kroon als het gaat om natuur en avontuur. Met Arches National Park en Canyonlands National Park binnen handbereik, hoef je je niet snel te vervelen. Doe je dat toch, maak dan een ommetje naar Dead Horse Point State Park en bezoek het gelijknamige uitzichtpunt. Vooral tijdens zonsoopkomst- en zonsondergang is het uitzicht er indrukwekkend.

Utah, Dead Horse Point State Park
Utah, Dead Horse Point State Park

4. Anza-Borrego Desert State Park, Californië

Een hele mooie stop tussen Joshua Tree en San Diego is Anza-Borrego Desert State Park. Ook voor een dagtrip vanuit Palm Springs of San Diego is dit park geschikt. Je ziet er een uitgestrekt woestijnlandschap vol cactussen en – in het voorjaar – wilde bloemen, tegen een achtergrond van donkere bergen. Met wat geluk spot je renkoekoeken (roadrunner), steenarenden of dikhoornschapen.

Californië, Anza Borrego State Park
Californië, Anza Borrego State Park

5. Kodachrome Basin State Park, Utah

Als je de schilderachtige Highway 12 tussen Bryce Canyon National Park en Capitol Reef National Park rijdt, kun je ervoor kiezen om Kodachrome Basin State Park te bezoeken. Dit is een relatief klein en onontdekt staatspark vol eenzame rotsformaties van soms wel vijftig meter hoog. De witte, beige, gele, roze en rode rotsen zorgen tijdens zonsondergang voor spectaculaire foto's. Vandaar de naam Kodachrome (de 'fotofilm' van Kodak). Doordat er nauwelijks sprake is van lichtvervuiling, is het park een perfecte locatie om sterren te kijken.

Kodachrome Basin State Park in Utah
Kodachrome Basin State Park in Utah

Bonus! Colorado National Monument, Colorado

Het is geen staatspark, maar Colorado National Monument willen we toch even noemen. Laat je niet in de war brengen door de naam 'Monument'. Het is namelijk geen tastbaar herdenkingsmonument of iets in die trant, maar een prachtig beschermd natuurgebied. De Rim Drive slingert omhoog naar de rand van het tientallen meters hoge rotsplateau. Kijk goed uit, want voor je het weet staat er een dikhoornschaap voor je neus of steekt er een eekhoorn de weg over! De zonsondergangen zijn er fenomenaal. Colorado National Monument ligt tussen Moab en Rocky Mountain National Park/Denver.

Het Colorado National Monument in Colorado
Het Colorado National Monument in Colorado

Misschien vind je dit ook interessant

Ben je je reis aan het voorbereiden? Doe je voordeel met tips van reizigers!

  • Haal je inspiratie uit reisverslagen over Zuidwest-Amerika
  • In bijna elk staatspark zijn prachtige campings. Je overnacht voor een prikkie midden in de natuur. Reserveren is aanbevolen, maar niet zo zenuwslopend als bij de National Parks.
  • Bekijk leuke tips van reizigers over uitzichtpunten, restaurants en wandelingen
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan