Top 5 bezienswaardigheden Yellowstone National Park

bijgewerkt op wo 19 jul 2023 9:45

Yellowstone National Park prijkt met zijn kleurrijke hot springs, stomende geisers en bizons bovenaan ons lijstje favoriete parken. Yellowstone pruttelt, dampt, stoomt en schittert. In deze blog lees je alles wat je moet weten over dit National Park, inclusief vijf populaire bezienswaardigheden.

Yellowstone National Park in het kort

  • Waar: Wyoming & Montana
  • Beste reistijd: juni - september
  • Aantal dagen: drie tot vijf
  • Good to know: dichtgesneeuwde wegen & reserveer campings op verschillende plekken

5 tips voor Yellowstone

1. Zie Old Faithful stomen

Old Faithful, Yellowstone National Park

Van de tientallen geisers in Yellowstone National Park is Old Faithful het beroemdst. Op deze geiser kun je namelijk de klok gelijk zetten: hij spuit elke anderhalf uur een boel water en stoom de lucht in. In het Upper Geyser Basin vind je nog veel meer geisers. Sommige barsten eens per dag uit, anderen stomen de klok rond.

2. Fotografeer de Hot Springs

Hot Springs in Yellowstone National Park

Van feloranje tot knalblauw en gifgroen: de hot springs in Yellowstone hebben alle kleuren van de regenboog. De populairste (want grootste) heetwaterbron is de Grand Prismatic Spring. Misschien nog wel indrukwekkender vonden wij de Morning Glory Pool, die je bereikt via een mooie wandeling langs meerdere hot springs en geisers.

3. Grand Canyon of the Yellowstone

Grand Canyon in Yellowstone National Park

De wanden van Grand Canyon of the Yellowstone zijn van vulkanisch gesteente, dat in de loop der eeuwen van zwart naar opvallend geel en oranje verkleurde. Door de 32 kilometer lange kloof suist de Yellowstone-rivier, die verschillende watervallen vormt. Neem zeker een kijkje bij de 94 meter hoge Lower Yellowstone Falls. Je kunt hem bewonderen vanaf een van de uitkijkpunten (zoals Artists Point), maar het is nog gaver om naar de waterval toe te wandelen via de steile Uncle Tom's Trail.

4. Wacht op Wildlife

Bison in Yellowstone National Park

Inwoners die je in Yellowstone vrijwel zeker tegenkomt, zijn wapitiherten en bizons. Ze kunnen in alle delen van het park zomaar de weg oversteken, maar de weelderige Lamar Valley biedt hierop de beste kans. Als je een eenzame grizzlybeer of een jagende wolvenroedel wil zien, kun je het best rond zonsopkomst of -ondergang zorgvuldig de bosrand afspeuren.

5. Mammoth Hot Springs

Mammoth Hot Springs in Yellowstone National Park

Mammoth Country is een haast buitenaards landschap omdat de heetwaterbronnen in dit gebied travertin naar boven pruttelen. Deze zachte, witte substantie vormt natuurlijke terrassen van wel zestig meter hoog. Deze Mammoth Terraces zijn soms bedekt met een laag heet water, waardoor er een bijzonder fenomeen ontstaat: algen en bacteriën laten het water verkleuren - van oranje naar blauw of geel. Neem zeker een kijkje bij Canary Spring.

Good to know!

Navigatie

Yellowstone National Park is enorm uitgestrekt en heeft maar liefst vijf ingangen: Noord, noordoost, oost, zuid en west. De hoofdweg door het park is de verharde en 8-vormige Grand Loop Road. Deze weg is ruim 200 kilometer lang en verbindt alle belangrijke bezienswaardigheden met elkaar. Omdat Yellowstone zo groot is, heb je minstens twee volle dagen nodig om een beeld te krijgen. Bedenk goed welke bezienswaardigheden je wil bezoeken en wanneer: kom je vanaf Denver of Salt Lake City, dan is het slim om eerst het zuidelijke parkdeel te verkennen (bijvoorbeeld Old Faithful, Grand Prismatic Spring) en daarna pas het midden en/of noorden (Grand Canyon, Lamar Valley, Mammoth Terraces). Lees meer over vervoer en navigatie in Yellowstone.

Road Closures

De winters in Yellowstone zijn lang en koud. Grote delen van het park sneeuwen dicht, waardoor de parkweg van november tot begin of eind mei afgesloten is. Alleen de bovenste lus van de 8-vormige Loop Road wordt sneeuwvrij gehouden. Buiten het seizoen kun je hierdoor wel van Mammoth Hot Springs naar Upper Terraces rijden. Wanneer de wegen exact openen en sluiten, is afhankelijk van de weersomstandigheden. De actuele wegcondities bekijk je op de website van Yellowstone.

Campings reserveren

Er zijn twaalf campings verspreid over Yellowstone National Park. Om te voorkomen dat je voortdurend het hele park door moet rijden, is het slim om op meerdere plekken een camping te reserveren. Je kunt dan bijvoorbeeld op de eerste dag het zuidelijke parkdeel verkennen, daar overnachten en op de tweede dag het middelste parkdeel verkennen - waar je vervolgens weer overnacht (zie ook het kopje 'Navigatie' hierboven). Op de derde dag kun je dan het noordelijke parkdeel verkennen en hier een laatste overnachting inplannen.

De campings in Yellowstone gaan doorgaans tussen begin mei en begin juni open en sluiten weer rond september. Kamperen tussen het geluid van burlende herten en de geur van sulfiet willen meer reizigers: de campings zijn snel volgeboekt. We raden je daarom aan om alle campings in Yellowstone te reserveren, het liefst al een half jaar voor je geplande bezoek! Lukt dat niet? Dan zijn er zeven campings met first-come, first-served plaatsen.

Verder lezen over Yellowstone

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan