Top 10 bezienswaardigheden in Noordwest-Amerika

bijgewerkt op vr 3 nov 2023 13:00

Welkom in het noordwesten van Amerika! Hier vind je zowel vulkanische landschappen als helderblauwe meren en dorre prairies. Alsof dat nog niet genoeg is, wachten er ook spetterende (muziek)steden als Seattle en Portland op je. De hoogste tijd voor onze top 10 bezienswaardigheden in Noordwest-Amerika!

Noordwest-Amerika in het kort

  • Waar: Noordwesten van de V.S.
  • Beste reistijd: mei tot oktober
  • Aantal dagen: 15 tot 21 dagen
  • Good to know: citytrips naar Seattle en Portland zijn vrijwel het hele jaar mogelijk. Ruige natuurgebieden als Glacier National Park zijn doorgaans alleen in de zomermaanden goed te bereiken.

10 tips voor Noordwest-Amerika

1. Olympic National Park, Washington

Olympic National Park, Hurricane Ridge

Olympic National Park, Hall of Mosses Olympic National Park, Crescent Lake

Olympic National Park is een waar paradijs voor natuurliefhebbers met ongetemde wildernis, ruige kuststroken en een groen regenwoud vol varens en mossen: Hoh Rain Forest. Met een neerslag van zo’n 4 meter(!) per jaar is het een van de natste plekken in de VS. Voor wie het graag hogerop zoeken, is een bezoek aan de Hurricane Ridge een aanrader. Daarvoor volg je vanuit Port Angeles de 30 km lange Hurricane Ridge Road die je naar 1600 meter hoogte brengt. Van hieruit zie je de met sneeuw bedekte Mount Olympus liggen.

2. Mount Rainier, Washington

Mount Rainier National Park, Skyline Trail

Mount Rainier National Park, Carbon River Mount Rainier

Met zijn 4.392 meter is vulkaan Mount Rainier het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het nationale park. Hoewel de vulkaan de afgelopen 150 jaar niet is uitgebarsten, verraden de rookpluimen dat hij nog niet uitgedoofd is. Binnen de uitgestrekte grenzen van het park vind je dichte wouden, toendra’s, gletsjers en groene weiden. Het telt vijf gebieden waarvan Longmire (met museum en het Wilderness Center) in het zuidwesten het meest toegankelijk is. Hier kun je ook een aantal leuke wandelingen maken, zoals de eenvoudige Trail of Shadows (1,1 km round trip).

3. North Cascades, Washington

North Cascades National Park

North Cascades National Park Gorge North Cascades National Park, Diablo Lake

Oerbossen, watervallen, gletsjers, toendra’s en blauwe meren vormen de belangrijkste bezienswaardigheden in het ruige North Cascades National Park. De afgelegen wildernis is het leefgebied van grizzlyberen, zeearenden en wolven. De North Cascades Scenic Highway (Highway 20) doorkruist het park van oost naar west en is de beste manier om de wildernis te verkennen. Onderweg rijd je langs uitzichtpunten en startpunten van wandelroutes. Je komt ook meerdere azuurblauwe meren tegen waaronder Diablo Lake, Ross Lake en Lake Chelan. De North Cascades Highway is toegankelijk van eind april t/m november.

4. Crater Lake, Oregon

Crater Lake Crater Lake in de winter

Het mysterieuze Phantom Ship Plaikni Falls. Credit: Christian Heeb

Niet voor niets wordt Crater Lake het blauwste meer ter wereld genoemd. Het is eigenlijk een enorme krater die onstond na uitbarsting van Mount Mazama, zo’n 7.700 jaar geleden. De 53 kilometer lange Rim Drive neemt je mee over de kraterrand en biedt toegang tot uitzichtpunten en startpunten van wandelroutes. Via de Cleetwood Trail bereik je de oever van Crater Lake. In de zomermaanden vertrekken hier rondvaartboten. Vanaf het water heb je een mooi uitzicht over de omgeving en vaar je langs vulkanische formaties zoals Wizard Island en Phantom Ship.

5. Seattle, Washington

Seattle Downtown Seattle

Discovery Park Pike Place Market

Wie Seattle zegt, zegt grunge. In de jaren tachtig zetten bands als Nirvana en Pearl Jam Seattle voorgoed op de kaart. De stad is ook de thuishaven van Boeing, Starbucks en Microsoft, maar ook tv-series als Grey’s Anatomy en klassieker Sleepless in Seattle werden hier opgenomen. Ben je geïnteresseerd in de bruisende muziek- en cultuurscene van de stad dan mag een bezoek aan het interactieve Experience Music Project niet ontbreken. Of wandel door de gezellige wijk Waterfront, bezoek de Boeing-fabriek en geniet van het uitzicht vanaf Space Needle.

6. Portland, Oregon

Portland

Washington Park Hawthorne Bridge

Sinds jaar en dag luidt het motto van de stad ‘Keep Portland Weird’. Niet zo heel gek dus dat het een levendige cultuur-, muziek- en kunstscene heeft. Bovendien barst Portland van de boerenmarkten en heeft het een neus voor street food en lekker eten. Tel daarbij op de 65 bierbrouwerijen, de vele wijnhuizen en wijnbars en je hebt alle ingrediënten voor een overheerlijke citytrip. Rustzoekers en natuurliefhebbers? Die kunnen terecht in de Rose Garden, bij Mount Tabor of genieten van het uitzicht bij Pittock Mansion. Of stap op de fiets. Portland is namelijk een van de weinige Amerikaanse steden waar dat goed kan!

7. Columbia River Gorge, Oregon

Columbia River Gorge Vista House Oneonta Gorge

Latourell Falls Bridal Veil Falls

Misschien is het wel een van de mooiste bezienswaardigheden op de grens van Washington en Oregon: de Columbia River Gorge. De Columbia-rivier heeft hier een spectaculaire kloof uitgesleten met als resultaat een prachtig landschap vol watervallen, basalten rotspartijen en fruitboomgaarden. Hier mogen een bezoek aan de Multnomah Falls, de Oneonta Gorge en Vista House absoluut niet op je lijstje ontbreken!

8. Oregon Coast, Oregon

Cape Perpetua

Oregon Coast Cannon Beach Haystack Rock

We kunnen er maar geen genoeg van krijgen: de ruige kusten, zandduinen, vuurtorens en de sea stacks (bijzondere rotsformaties in zee). De Oregon Coast telt maar liefst 70 staatsparken en natuurgebieden. Voor prachtige kusten moet je onder andere bij Cannon Beach, Ecola Beach State Park en Cape Arago State Park zijn. Hier rijzen bijzondere rotsformaties uit het water omhoog, zoals de Haystack Rock bij Cannon Beach. Met een beetje geluk zie je walvissen, zeeleeuwen of zeehonden.

9. John Day Fossil Beds National Monument, Oregon

Sheep Rock

Clarno Painted Hills

Foto’s zeggen meer dan duizend woorden. Dat geldt zeker voor het kleurrijke John Day Fossil Beds National Monument waar veertig miljoen jaren aan evolutie samenkomen op het gebied van planten, dieren en ecosystemen. Het National Monument bestaat uit drie gebieden: Clarno, Painted Hills en Sheep Rock. In de eerste twee gebieden vind je wandelroutes, terwijl zich in Sheep Rock het Thomas Condon Paleontology Center bevindt. Hier leer je alles over fossielen en bijzondere dieren die hier miljoenen jaren geleden leefden. Painted Hills is ongetwijfeld het mooiste en meest fotogenieke deel van het park!

10. Glacier National Park, Montana

Glacier National Park

Glacier National Park Lake McDonald

Het imposante Glacier National Park omhelst bergweiden, meren, bossen en ruige bergpieken. Maar het meest kenmerkend zijn de door gletsjers uitgesleten valleien. De Going-to-the-Sun Road is ongetwijfeld een van de mooiste routes die je kunt rijden. Wegens sneeuw en lawinegevaar is deze weg alleen toegankelijk van begin juli tot half september. Bovendien is de Sun Road niet geschikt voor campers langer dan 21 feet. Populaire trekpleisters zijn Lake McDonald in het westen en St. Mary Lake in het oosten.

Ook leuk om te lezen

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan