Stonewall Inn wordt nationaal monument

President Obama heeft op 24 juni de Stonewall Inn in New York tot Nationaal Monument uitgeroepen. Het is het eerste monument dat aandacht schenkt aan homorechten. Het besluit van de president komt een jaar nadat het Supreme Court bepaalde dat het homohuwelijk in alle staten van de Verenigde Staten wettig was. Obama legde in zijn bekendmaking expliciet een verband met de recente schietpartij in Orlando, waar in een homobar 49 bezoekers werden doodgeschoten.

stonewall inn new york stonewall inn new york

Stonewall Inn

De Stonewall Inn is een (vooral) door homo’s bezochte bar in Greenwich Village in New York. Dat was het in de jaren vijftig en vroege jaren zestig geworden, toen het nog niet gebruikelijk was om openlijk uit te komen voor je seksuele geaardheid. De politie viel regelmatig de Stonewall Inn binnen en maakte van de gelegenheid gebruik het publiek te sarren en, als het zo uitkwam, geld af te persen. Interessant detail: de bar werd toen gerund door de maffia. Dat was uiteraard niet uit menslievendheid of vanwege bekommernis met de seksuele geaardheid van de clientèle, maar gewoon omdat het een drukke en goedlopende tent was.

Op 28 juni 1969 ging het mis. De aanwezigen verzetten zich tegen het politieoptreden, mensen uit de omgeving begonnen zich ermee te bemoeien, er ontstond een opstootje en de situatie liep uit op een serie rellen die dagenlang duurde. Het was het startpunt van veel ontwikkelingen. De homogemeenschap in Amerika kreeg meer zelfvertrouwen, enkele kranten kozen hun partij en in het hele land ontstonden in korte tijd organisaties die streden voor homorechten. De culminatie daarvan waren precies een jaar later, op 28 juni 1970, ’s werelds eerste Gay Pride Parades in New York, Los Angeles, San Francisco en Chicago ter herdenking van de rellen. And the rest is history, zou je kunnen zeggen.

Stonewall Inn Monument, New York.

Normen en waarden ter discussie

Het paste in de tijd: traditionele normen en waarden werden overal ter discussie gesteld. Steeds meer mensen plaatsten vraagtekens bij de oorlog in Vietnam, de zwarte bevolking eiste haar rechten op, en in reservaten weggestopte Indianen – pardon, native Americans – begonnen zich te roeren. Gay liberation paste in die ontwikkeling. Het gezag reageerde vaak panisch: de politie en de National Guard traden hard op met de wapenstok en schoten zelfs als het zo uitkwam, met als dieptepunt de dood van vier studenten van Kent State University (Ohio) in 1970 bij een protest tegen de Vietnamoorlog.

De oorspronkelijke Stonewall Inn overleefde de gebeurtenissen trouwens niet, een paar maanden na alle ophef ging de tent dicht. Pas in de jaren negentig kwam er in de westelijke helft van het oorspronkelijke pand in Christopher Street een nieuwe Stonewall Inn.

In juni 1999 werd de Inn al op de lijst van het National Register of Historic Places gezet vanwege het belang voor de LGBT-geschiedenis (wat staat voor lesbian, gay, bisexual, transgender, in het Nederlands ook wel als holebi aangeduid). Vorig jaar werd het een New York City landmark en nu dus ook een Nationaal Monument. Onderdeel daarvan is ook het tegenover de Stonewall Inn gelegen Christopher Park.

Bekijk de toespraak van Obama

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan