Sport in Memorial Day Weekend

Aanstaande maandag (30 mei) is het Memorial Day, de dag waarop de Amerikanen hun oorlogsslachtoffers herdenken. Qua viering laat Memorial Day zich het best vergelijken met een kruising tussen onze 4 en 5 mei; er vinden zowel plechtige herdenkingsdiensten als festiviteiten plaats. Om de dag, die wordt uitgerekt tot Memorial Day Weekend, extra luister bij te zetten, zijn alle Amerikanen vrij, waardoor er extra tijd is voor het populairste tijdverdrijf van het merendeel van de bevolking: sport (kijken).

Vier Amerikaanse topsporten

In Nederland wordt de televisiesport gedomineerd door Koning Voetbal, maar in de Verenigde Staten rekenen er maar liefst vier sporten op een grote supportersschare: American Football, honkbal, basketbal en ijshockey. Twee competities zitten tijdens het Memorial Day Weekend in hun beslissende fase: in de NBA zijn nog vier basketbalteams in de race voor de titel, in de NHL maken vier ijshockeyteams kans op de Stanley Cup.

sport NBA Amerika sport NBA Amerika

Oost tegen West

De opzet van de competities is anders dan in Nederland. De Verenigde Staten vormen een gigantisch land, veel te groot om voor een uitwedstrijdje met de bus op en neer te gaan en ’s avonds voor negen uur weer thuis op de bank te zitten. In een poging de reiskilometers enigszins te onderdrukken, zijn de profcompetities opgedeeld in twee conferenties: Oost en West. Ieder team speelt tijdens het reguliere seizoen voornamelijk wedstrijden tegen teams uit zijn eigen conferentie. Na de reguliere competitie wordt het pas spannend, want dan beginnen de play-offs; de beste acht teams van de Eastern Conference spelen tegen elkaar en de beste acht van de Western Conference . Uiteindelijk blijft er één kampioen van het oosten en één kampioen van het westen over, die onderling in een best of seven-finale uitmaken wie de landskampioen wordt. Met een beetje geluk zijn er dus zeven finalewedstrijden, met een beetje pech maar vier.

Kanshebbers in NBA en NHL

In het basketbal komen er nog vier teams in aanmerking voor de NBA-titel van 2016: de Cleveland Cavaliers van superster LeBron James spelen tegen de Canadese Toronto Raptors om de vertegenwoordiging van het Oosten. De Golden State Warriors van Speler van het Jaar Stephen Curry staan op dit moment achter tegen de Oklahoma City Thunder.

De vier overgebleven teams in het ijshockey zijn, namens het oosten, de Tampa Bay Lightning en de Pittsburgh Penguins en, namens het westen, de St. Louis Blues en de San Jose Sharks.

basketbal NBA Amerika basketbal NBA Amerika

Een unieke ervaring

Waarschijnlijk komen alle voornoemde teams tijdens het Memorial Day Weekend in actie. Als je in Amerika bent, is dit een perfect weekend om iets van de sportcultuur van het land mee te pakken. Heb je een zeer diepe portemonnee, dan is het wellicht nog mogelijk om kaartjes voor de wedstrijden te kopen. Het is wel de vraag of het de vele, vele dollars waard is om in het stadion te zitten: de finales zijn vaak allang uitverkocht en de overgebleven plaatsen gaan voor hoofdprijzen over de toonbank. Het is overigens wel een unieke ervaring, niet alleen om de atleten bezig te zien, maar ook voor de show er omheen: sport kijken in de VS is meer dan een avondje naar zwetende mannen koekeloeren. Men probeert je vanaf de eerste minuut dat je in de arena aankomt te vermaken met bijvoorbeeld optredens, bands en cheerleaders.

basketbal NBA Amerika

Sportgekken in de Sports bar

Budget-technisch is het verstandiger om de finales in een sports bar te kijken. Die zijn er in de VS genoeg en er komen veel fans op af. Zeker in de steden die betrokken zijn bij de finales kun je rekenen op een kroeg stampvol sportgekke Amerikanen. Bijkomend voordeel: drinken halen is er een stuk gemakkelijker dan in het stadion.

Wat je ook besluit, de sportfinales tijdens het Memorial Day Weekend geven een prachtige inkijk in de cultuur van dit sportmaffe land. Ga erheen, dompel je erin onder, en zie de Amerikaan in zijn meest favoriete houding: die van de passievolle sportfan.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan