Shutdown in de VS

Geen paniek! Er is niets aan de hand als je pas van het voorjaar naar de VS gaat. Wat merk je op dit moment als toerist van de shutdown in de VS? Voor de reiziger ter plaatse vallen de gevolgen mee. De nationale parken zijn meestal gewoon open, waaronder de nationale parken in Utah, de Grand Canyon en de Valley van Yosemite. In deze parken zijn ook de meeste campings open en rijden de shuttlebussen. Raadpleeg voor het laatste nieuws de officiële website (www.nps.gov) of Facebookpagina van het park. Lees hieronder verder over de gevolgen van de shutdown voor jou als reiziger.

Shuttlebus, Zion National Park

Wat is een shutdown?

Een shutdown is een tijdelijke sluiting van alle niet-essentiële overheidsdiensten van de federale overheid. Republikeinen en Democraten zijn het niet eens geworden over de financiering van de overheid en daarom gaat een deel van de overheid 'dicht' tot er een akkoord is. De vorige shutdown was een gehele shutdown. Alle nationale parken waren dicht. Het gaat nu om een gedeeltelijke shutdown, waardoor de gevolgen voor de toerist meevallen.

Yosemite Falls, Californië

Wat merk je ervan als toerist?

ESTA aanvragen

Op de website van ESTA wordt vermeld dat je uiterlijk 72 uur van tevoren je ESTA aan moet vragen. Er wordt niet langer direct toestemming verleend. Ga je binnenkort naar de VS? Vraag dan alvast je ESTA aan..

Vliegveld en douane

Tot op heden zijn er geen grote problemen. De TSA-agenten (veiligheidsagenten op vliegvelden) werken gewoon, maar een stijgend aantal meldt zich ziek, omdat zij niet langer betaald krijgen. Dit leidt hier en daar wat vertraging op de vliegvelden bij de security en douane. Houd dus rekening met langere wachttijden. De TSA meldt dat de shutdown geen invloed heeft op veiligheid van de reizigers.

Nationale parken

De shutdown heeft invloed op door de overheid beheerde nationale parken en bezienswaardigheden, waaronder National Monuments, National Recreation Area's en gebieden van het Bureau of Land Management. Veel medewerkers zijn met verlof gestuurd. Bijna alle natuurgebieden, waaronder de nationale parken zijn nog open. Door het gebrek aan personeel zijn diverse bezoekerscentra dicht, worden de toiletten niet schoongehouden, wordt er geen afval opgehaald. Dit leidt - vooralsnog vooral in Yosemite - tot overlast. Hierdoor zijn de Wawona Campground, Hodgdon Meadow Campground en Mariposa Grove of Giant Sequoias gesloten. Ook zijn er in de parken niet altijd rangers aanwezig die je kunnen helpen in geval van nood. De nationale parken in Utah en de Grand Canyon ontvangen giften waardoor de campings open kunnen blijven en de shuttlebussen volgens schema rijden. Staatsparken vallen niet onder de federale overheid en hebben dus geen last van de shutdown.

Camping en hotels

Tot op heden hebben wij geen bericht ontvangen dat er bepaalde hotels gesloten zijn. Vaak zijn de campings ook geopend. Dit is het geval in de parken in Utah en in de Grand Canyon. Het reserveringssysteem werkt alleen niet en er is niet altijd iemand aanwezig om je in te checken. Kom dus op tijd om je geserveerde campingplek te claimen. In Everglades National Park zijn de meeste campings dicht. Heb jij gehoord dat andere campings of belangrijke voorziening dicht zijn? Laat het ons weten!

Campings reserveren

Op de reserveringssite voor campings in nationale parken (www.recreation.gov) staat een spannende melding. Daarin zeggen ze eigenlijk: je kunt nog steeds gewoon campings reserveren. Maar als je tijdens de shutdown op een camping aankomt en hebt gereserveerd, ben je niet zeker van een plek. Dit komt door gebrek aan personeel, plotselinge sluitingen van campgrounds, gebrek aan ordehandhaving et cetera. Met andere woorden: als er iemand anders jouw campingplek inneemt ten tijde van de shutdown kan niemand iets voor je betekenen.

Musea, Alcatraz, Vrijheidsbeeld

Museumbezoekers in Washington DC zijn misschien wel het zwaarst getroffen door de shutdown. Zo zijn negentien musea van het Smithsonian gesloten, waaronder het National Air and Space Museum, National Museum of American History, National Museum of Natural History, the Zoo en National Gallery of Art. Bekijk de lijst met bezienswaardigheden die open zijn. Alle monumenten op de National Mall zijn gewoon open. Ook het Vrijheidsbeeld in New York blijft open. Alcatraz in San Francisco heeft de Behind the Scenes Tours en Night Tours gecancelled. Je krijgt je geld teruggestort. De Day Tours gaan gewoon door.

En nu?

We hopen dat de shutdown snel voorbij is. Kijk altijd op de website www.nps.gov of Facebookpagina van het nationale park voor de laatste informatie.

Campings lijken niet gesloten, mocht je meer weten: tip ons!

Genoeg te zien in de VS!

De meeste nationale parken zijn gewoon open. Mocht dit veranderen, dan lees je hier vast enkele alternatieven voor de populairste nationale parken. Gelukkig is er zoveel ander moois te zien en te doen buiten de parken. Op onze pagina met bezienswaardigheden in Amerika vind je uitgebreide info over staatsparken, andere natuurgebieden en bezienswaardigheden onderweg. Klik op een blauwe 'punaise' om informatie over een plek te lezen. Tip: klik indien aanwezig ook op het kopje 'Omgeving'. Staat jouw bestemming er niet tussen? Vraag in het lokale toeristenbureau naar goede alternatieven of neem contact op met onze reisadviseurs.

Alternatieven in Zuidwest-Amerika

Arizona

Voor de Grand Canyon
Alternatief 1: Little Colorado (Gorge Overlook) – een voorproefje van de Grand Canyon.
Ligging: Aan Highway 64, ten oosten van de Grand Canyon.
Alternatief 2: Meteor Crater – een van de beroemdste inslagkraters ter wereld.
Ligging: Aan Interstate 40, ten oosten van de Grand Canyon, 15 minuten van de plaats Cameron
Alternatief 3: Staatsparken rond Sedona – Red Rock State Park, Slide Rock State Park, Oak Creek Canyon.
Ligging: Rond Sedona, 45 miniuten van Flagstaff

Californië

Yosemite National Park
Alternatief 1: Mammoth Lakes. Ga met de gondel omhoog op Mammoth Mountain en geniet van de bergen en het uitzicht.
Ten oosten van Yosemite, op 40 minuten van Mono Lake (dat met al zijn kalksteentorens ook een bezoek waard is!)
Yosemite/Sequoia/Death Valley
Alternatief: Red Rock Canyon State Park is een park met bizarre rotsformaties in the middle of nowhere.
Ligging: Op weg tussen Sequoia National Park en Death Valley zou je erlangs komen, maar ook als je vanuit Yosemite langs de zuidwestkant (Fresno, Visalia, Bakersfield) naar Death Valley reist

Utah

Arches/Canyonlands National Park (Moab)
Alternatief 1: Dead Horse Point State Park Prachtige uitzichten over de kloven van Utah
Ligging: Aan Highway 213, ten noorden van Canyonlands, op 40 minuten van Moab
Alternatief 2: Highway 128 bij Moab (zie kopje Omgeving), Scenic Route langs de Colorao-River en onder andere Castle Valley.
Ligging: Highway 128 ligt en noordoosten van Moab.
Extra: Goosenecks State Park
Alternatief 1: Goosenecks Point State Park, met uitzicht op de diepe, ganzennek-vormige canyon van de San Juan-rivier.
Ligging: Op 15 minuten van Mexican Hat, 30 minuten van Monument Valley Tribal Park (dat gewoon geopend is).
Capitol Reef National Park
Alternatief: Goblin Valley State Park en Little Wild Horse Canyon. Klimmen en klauteren over rotskabouters, wandelen door een slot canyon. Ligging: Aan Highway 24 tussen Capitol Reef en Green River (1:20 uur van Capitol Reef).
Bryce Canyon National Park
Alternatief 1: Kodachrome Basin State Park. Een vallei vol eenzame rotspilaren.
Ligging: Aan een zijweg van Highway 12, op 30 minuten van Bryce en 15 minuten van Cannonville.
Alternatief 2: Highway 12 en Escalante State Park. De allermooiste weg van Zuidwest-Amerika en een staatspark vol versteend hout.
Ligging: Tussen Bryce Canyon en Capitol Reef.
Zion National Park
Alternatief 1: Valley of Fire State Park is met zijn vuurrode rotsen een van de allermooiste staatsparken van het land.
Ligging: Tussen Las Vegas en Zion, op ongeveer een uur van Vegas.
Alternatief 2: Snow Canyon State Park bij St. George, prachtige roze zandduinen (vooral bij zonsondergang)
Ligging: Ten westen van Zion, aan Highway 18. 40 minuten van Hurricane en 20 minuten van St. George.
Alternatief 3: Coral Pink Sand Dunes State Park: Koraalroze zandduinen tegen een achtergrond van hoge rode rotswanden.
Ligging: Ten oosten van Zion, aan State Route 43. 30 kilometer van Mt Carmel Junction.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan