Scenic Drives: Utah Highway 12

door Lisa Huis in 't Veld di 27 jun. 2017 8:37 bijgewerkt op za 24 sep. 2022 8:45

In Utah ligt een van de mooiste wegen van de VS: Scenic Byway 12 – in de volksmond gewoon Highway 12. Deze tweehonderd kilometer lange weg slingert dwars door bossen, rode rotsen en kale maanlandschappen met diepe kloven. In deze blog laten we je de mooiste bezienswaardigheden zien aan Highway 12, op volgorde van west (Red Canyon/Bryce Canyon) naar oost (Capitol Reef). Gaat jouw route van Bryce naar Moab (Arches) en heb je geen haast? Volg dan niet je navigatie maar neem gewoon de iets langere route via Highway 12.

1. De tunnel bij Red Canyon

De tunnel bij Red Canyon schittert in bijna elk fotoboek. De torenhoge rode rotsen steken mooi af tegen de bomen van het Dixie National Forest. De Red Canyon is de eerste mooie bezienswaardigheid aan Highway 12 als je in het westen begint.

Utah Scenic Byway 12 de tunnel bij Red Canyon

2. Bryce Canyon

Vlak na Red Canyon kun je de afslag nemen naar Bryce Canyon National Park. Bryce Canyon is populair bij jong en oud. Cowboy Bryce, naar wie het park is vernoemd, noemde het 'a hell of a place to lose a cow'. Gelukkig zijn er tegenwoordig wandelpaden die je door het doolhof van rotspilaren leiden. Ook leuk: een paardrijdtocht. Het Wilde Westen herleeft, yihaa!

Tip: Een leuke wandeling aan Highway 12 is de Mossy Cave Trail naar een kleine waterval. Reken ongeveer een uur voor dit uitstapje. De wandeling start een paar kilometer na de afslag naar Bryce.

Bryce Canyon National Park in Utah Mossy Cave Trail aan Highway 12

3. Kodachrome Basin State Park

Niet aan Highway 12 zelf, maar aan een zijweg bij Cannonville ligt het staatspark Kodachrome Basin. Dwaal rond tussen de tientallen meters hoge rotspilaren die her en der in het landschap staan. Tijdens zonsondergang zijn de kleuren het spectaculairst. Een bezoek aan dit park is extra leuk omdat je het niet hoeft te delen met drommen toeristen. Je bent hier 'off the beaten path', zoals alle Lonely Planet-schrijvers dat zo mooi verwoorden. Eenmaal terug op Highway 12 voel je het aan je water: nu gaat het gebeuren. De weg stijgt en de uitzichten worden indrukwekkender. Voel de wind in je haren als je wegdroomt bij de eindeloze rode en grijze rotsen van zuidelijk Utah, bijvoorbeeld bij het uitzichtpunt The Blues/Powell Point Overlook.

Kodachrome Basin State Park in Utah aan zijweg van Highway 12

4. Escalante Petrified Forest State Park

De volgende bezienswaardigheid aan Highway 12 is een staatspark vlak bij de plaats Escalante: het Escalante-Petrified Forest State Park. Hier zie je versteend hout, fossielen en gefossiliseerde dinosaurusbotten. Tip: wandel ook de extra lus. Deze uitbreiding is pittig, maar hier zie je heel veel versteend hout.

Escalante Petrified Forest SP

5. Head of the Rocks Overlook

Het stuk na Escalante is door velen bekroond tot het mooiste deel van Scenic Byway 12. Kale rotsen omringen je aan alle kanten. Het lijkt wel een maanlandschap. Stap zeker even uit bij Head of the Rocks Overlook om van het oneindige uitzicht te genieten. Wat voel je je hier nietig!

Scenic Byway 12 Utah Scenic Byway 12 Utah

6. Calf Creek Falls

Next is de Calf Creek Recreation Area. Een prachtige, intensieve wandelroute (11 km retour) door de woestijnoase brengt je naar de 38 meter hoge Lower Calf Creek Falls. Je hebt hier zeker 4 tot 5 uur voor nodig. Kom vroeg, want de parkeerplaats raakt snel vol.

Utah Scenic Byway 12 Calf Creek Falls Utah Scenic Byway 12 Calf Creek Falls

7. The Hogback

Dit is het spannendste stuk van de route. The Hogback is een uiterst smalle landstrook met duizelingwekkende afgronden aan weerszijden. Houd je klamme handjes en bibberende benen in bedwang en je wordt beloond met fenomenale uitzichten over beekjes, kloven en groene stroken populieren die de heuvels flankeren. Is het al tijd voor koffie? Verwen jezelf met verfrissende drankjes en een versgebakken stuk taart bij het Kiva Coffee House (bij Mile 73). Terug op Highway 12 verandert het landschap weer. Rode rotsen doemen op aan de horizon en de kloven in het landschap naast je worden dieper en dieper. Richting Capitol Reef verschijnen er zelfs dichte bossen!

8. Capitol Reef National Park

Bij Torrey, een plaats vlak voor Capitol Reef National Park, komt je roadtrip over Highway 12 tot een eind. Capitol Reef National Park was lange tijd de Underdog van alle nationale parken. Het tij is de laatste jaren snel gekeerd. Capitol Reef is nu prominent lid van Utahs 'Mighty Five'. De schilderachtige first-come, first-servedcamping bij Fruita is al vroeg in de ochtend vol en het is in de weekenden soms lastig een parkeerplekje te vinden. Ook hier luidt het devies: ga vroeg op pad. Onze favorieten in Capitol Reef zijn de Sulphur Creek en de Scenic Drive. En in de boomgaarden mag je gratis fruit plukken, jummie!

Capitol Reef National Park in Utah Capitol Reef National Park in Utah

Misschien vind je dit ook interessant

Ga je binnenkort op reis? Doe je voordeel met tips van reizigers!

Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Volgend jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan