Rare regels in Amerika

bijgewerkt op wo 5 feb 2020 12:00

Met enige regelmaat kom je allerlei rare regels tegen die in de Verenigde Staten van kracht zijn of zouden zijn. ‘Zouden zijn’, want in veel gevallen is de feitelijke wettekst nergens te vinden en gaat het om een urban myth (broodje-aapverhaal), die op internet blijft rondzingen. Als er wel een wettekst is, dan blijkt die bij nadere bestudering vaak een stuk minder vreemd te zijn dan op het eerste gezicht lijkt.

Rare regels Amerika

Grazende lama’s

Zoals de regel in het stadje Boulder in Colorado bijvoorbeeld, die bepaalt dat je geen lama’s op openbare grasvelden mag laten grazen. Die regel bestaat inderdaad, maar het is verboden om (zonder uitdrukkelijke toestemming van de gemeente) welk dier dan ook op openbaar terrein te laten grazen: koe, schaap, geit, paard, muilezel, varken en zelfs een lama. Het is misschien wat overdreven om specifiek lama’s te noemen, maar die regel is eigenlijk helemaal niet zo gek. Sterker nog: ik denk dat ook in een willekeurige Nederlandse gemeente de plantsoenendienst dat niet zomaar goed vindt.

Gorilla’s op de achterbank

Nog zo een: in Massachusetts zou het verboden zijn om een (echte) gorilla op de achterbank van de auto te vervoeren. Los van de vraag hoe je zoiets denkt te doen, blijkt ook in dit geval de regel ietsje anders en helemaal niet zo gek te zijn. Het gaat erom dat je wilde dieren alleen mag vervoeren in een afgesloten container of kooi in de auto waardoor het dier en de bestuurder tegen elkaar worden beschermd. De wet rept niet over gorilla’s, maar noemt als voorbeeld van een wild dier alleen de beer, wat in de tijd waarin deze wet werd vastgesteld (1902) niet zo’n vreemde keuze was. Bovendien moet je bedenken dat er toen vooral sprake was van vervoer per paard-en-wagen, zodat een beetje bescherming in de vorm van een kooi helemaal van groot belang was.

Geblinddoekt autorijden

Of deze, uit Alabama, waar het naar verluidt verboden zou zijn om een auto te besturen terwijl je een blinddoek om hebt (net alsof dat elders wel mag). Maar wat zegt de wet? Je mag niet rijden in een voertuig waarin het zicht naar voren en opzij wordt belemmerd door belading of teveel passagiers. Dat klinkt eigenlijk wel verstandig, terwijl het woord blinddoek in het geheel niet in de tekst te vinden is.

Op de stoep liggen

Veel regels hebben een hoog ‘nogal wiedes’ gehalte, zoals de bepaling in Reno (Nevada) dat je niet op de stoep mag liggen. Maar ja, als je dat niet formeel vastlegt, kun je mensen die het doen niet sommeren om op te krassen. Dat geldt ook voor het verbod in het plaatsje Destin (Florida) om te fietsen op begraafplaatsen of er je fiets neer te zetten. Dat wordt nog aangevuld met: No bicyclist shall leave a bicycle lying on the ground or paving, or set against trees, or in any place or position where other persons may trip over or be injured by it. Het is misschien wat overdreven zorgvuldig, maar op zichzelf niet zo gek.

Seks met een bizon (in een bar)

Gelukkig zijn er ook echt rare regels die wél bestaan. Een mooie is te vinden in Oklahoma, waar het verboden is om in een bar seks te hebben met een buffalo (bizon) of zelfs maar te doen alsof. De wettekst luidt: No owner, operator, partner, manager, or person having supervisory control of any establishment licensed to sell or serve intoxicating beverages shall permit any of the following […] The performance by any person of acts, or simulated acts, of sexual intercourse, masturbation, sodomy, bestiality, oral copulation, flagellation, or any sexual acts which are otherwise prohibited by law […], gevolgd door enige details die we de lezer zullen besparen. Tsja, kennelijk is iemand ooit op het idee gekomen om … enfin.

Afzakkende skatebroeken

In Collinsville (Illinois) is het niet toegestaan om afzakkende broeken te dragen. Een broek moet volgens de plaatselijke regels secured at the waist to prevent the pants from falling more than 3 inches below the hips ... causing exposure to the person or the person’s undergarments. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van honderd dollar. En de politie maar naar afzakkende broeken speuren… Het hooggerechtshof van Illinois heeft deze bepaling overigens onconstitutioneel verklaard, maar daar trekt men zich in Collinsville niets van aan, de regel bestaat nog steeds.

Verboden: kogelvrij vest voor inbrekers

Ook iets om even aan te denken: het is in New Jersey verboden om bij een inbraak, ontvoering of moord een kogelvrij vest te dragen – gezien het wapenbezit in de Verenigde Staten is het best voorstelbaar dat een beetje voorzichtige crimineel dat doet. Maar als hij dat doet, dan wordt het hoofdmisdrijf hem vervolgens zwaarder aangerekend.

Geen openbare functie voor vechtersbazen

Heel iets anders: als je in Tennessee met iemand duelleert of voorbereidingen daarvoor treft, verspeel je je recht op het vervullen van enig openbaar ambt in deze staat. Uit dit laatste voorbeeld blijkt wel dat veel rare regels eigenlijk overblijfselen zijn uit vroeger tijden en dat niemand ooit de moeite heeft genomen ze uit de wetboeken te schrappen. Zo langzamerhand zijn ze daardoor onderdeel geworden van de Amerikaanse folklore. De ‘buffalo-regel’ uit Oklahoma is daar ook een voorbeeld van.

Vreemdste regels

De ‘mooiste’ ge- en verboden zijn helaas niet verifieerbaar, zoals de bepaling in het plaatsje Ogden (Utah): Daylight must be visible between partners on a dance floor. Of It is illegal for one to shoot a buffalo from the second story of a hotel (dat zou voor heel Texas gelden). Of Whistling underwater is prohibited (West-Virginia – ik zou trouwens zeggen ‘probeer het eens’, maar misschien toch maar niet in West-Virginia). Of de verplichting All residents shall bathe every Saturday night in het plaatsje Barre (Vermont). En natuurlijk de klassieker If an elephant, goat or alligator is left tied to a parking meter, the parking fee has to be paid just as it would for a vehicle (Florida).

Ook lezen

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan