Opmerkelijke uitvinders

Heeft iemand ooit gehoord van Seth Wheeler? Of van Walter Hunt? Richard Hartman, iemand? Toch jammer, want ze hebben de mensheid verrijkt met diverse uitvindingen, de ene weliswaar nuttiger dan de andere, maar toch. In deze blog: opmerkelijke uitvinders.

toiletpapier

De uitvinder van het... toiletpapier

De uitvinding van Seth Wheeler is zelfs een product van alledag geworden. Na vermoedelijk uitgebreid denk- en knutselwerk slaagde hij er namelijk in om vanaf 1871 verschillende patenten te krijgen op perforated wrapping or toilet paper. En dat was nog niet alles, in de jaren daarna volgden patenten voor een toiletrolhouder, inclusief aanwijzingen hoe die houder aan de muur bevestigd moet worden (met schroeven!), een meervoudige toiletrolhouder en – toppunt van vernuft – gedecoreerd toiletpapier. En toch heeft Seth Wheeler geen wereldroem weten te vergaren met zijn uitvinding, net als al die andere sneue uitvinders waar het van wemelt in de Amerikaanse geschiedenis.

Optilmechanisme voor je hoed

Wheeler verdiende als eigenaar van de Albany Perforated Wrapping Paper Company tenminste nog wat met zijn uitvinding, wat niet gezegd kan worden J. C. Boyle, in 1896 de uitvinder van het Saluting device, een optilmechaniek voor heren die te lui waren om ter begroeting hun hoed af te nemen. We hebben er nooit meer wat van gehoord, en vast niet alleen omdat heren geen hoed meer dragen. Niet iedereen had het zakelijk vernuft van Thomas Edison of van Herman Hollerith, die voor het verkopen van de door hem uitgevonden rekenmachines een bedrijf oprichtte dat we hebben leren kennen als IBM.

veiligheidsspelden

Veiligheidsspeld

Gebrek aan zakelijk vernuft geldt zeker voor Walter Hunt (1796-1859), die een behoorlijk aantal slimme uitvindingen heeft gedaan waar goed geld mee is verdiend – door anderen, wel te verstaan. Soms ging het om heel simpele zaken: de veiligheidsspeld bijvoorbeeld. Hij had er rijk van kunnen worden, maar verkocht het patent voor een paar honderd dollar om een schuld af te kunnen lossen. De nog steeds bestaande firma W.R. Grace and Company verdiende er vervolgens miljoenen mee.

Repeteergeweer

Hunt vond veel meer uit, zoals een bruikbaar mechaniek voor een naaimachine, een machine om efficiënt spijkers te maken en het repeteergeweer. Die laatste vinding maakt sneller laden en schieten mogelijk en had hem miljonair kunnen maken. Maar nee: hij verkocht ook dit patent voor een grijpstuiver. Na enige verbeteringen ontstond hieruit het Henry Rifle, het succesvolste wapen uit de Burgeroorlog, en als verdere ontwikkeling de Winchester Repeater, een van de beroemdste en meest gebruikte geweren aller tijden. Het verhaal loopt gelukkig nog een beetje goed af: de firma Singer betaalde uiteindelijk Hunt’s nazaten 50.000 dollar vanwege zijn uitvinding van de naaimachine.

Gemotoriseerd ijsje

Dat was dan nog nuttig, maar heel veel patenten hebben betrekking op volstrekt nutteloze zaken. Ook tegenwoordig nog, neem bijvoorbeeld de uitvinding waar Richard B. Hartman in 1999 patent op kreeg: het gemotoriseerde ijsje. Het wordt omschreven als a hand-held housing, a cup rotatably supported by the hand-held housing and adapted to receive and contain a portion of ice cream or food product of similar consistency, and a drive mechanism in the hand-held housing for imparting rotation upon the cup and rotationally feeding its contents against a person’s outstretched tongue. Krijg je al trek?

Mouth Cage oftwel muilkorf

En als je door dat gemotoriseerde ijs eten teveel calorieën binnen krijgt, kun je altijd nog gebruik maken van The Mouth Cage van Lucy L. Barmby uit 1982, omschreven als een anti-eating face mask, ontworpen to allow you to breath and speak but not eat due to the food barrier that's mounted on your face. Zou dit de inspiratiebron zijn geweest voor Hannibal Lector’s uitdossing in de film Silence of the Lambs?

Vrijheidsbeeld New York

Vrijheidsbeeld

Het aantal rare en zinloze uitvindingen dat desondanks patent heeft gekregen is letterlijk eindeloos. Toch is misschien wel het meest merkwaardige patent nummer 11.023 van 18 februari 1879. Het is toegekend aan een zekere A. Bartholdi en simpelweg getiteld Statue, met als ondertitel liberty enlightening the world. Het blijkt te gaan om een standbeeld met een opgeheven rechterarm met daarin verlichting. Waar kennen we dat ook alweer van…?

Ook leuk om te lezen

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan