Onverwachte musea in Washington DC

bijgewerkt op di 7 mei 2019 10:00

Wat doet een mens zoal in Washington DC? De Mall bekijken, het Capitoolgebouw, het Witte Huis, de verschillende Memorials en een of meer vestigingen van het Smithsonian Institute. Allemaal hoogtepunten, maar er zijn ook minder voor de hand liggende bezienswaardigheden. Denk eens aan het spionagemuseum of een expositie over de FBI.

Spy Museum

Het International Spy Museum, niet zo gek ver van de Mall gelegen (800 F Street, op de hoek van 8th Street), claimt ’s werelds grootste collectie spionagevoorwerpen te hebben. Dat zal best, zoveel musea over spionage zijn er niet. Maar de collectie is ook zonder die kanttekening indrukwekkend: coderingsmachines, minicamera’s, verborgen wapens (pistool in ballpoint, dat werk), de meest vernuftige manieren om berichten over te brengen (de aloude postduif doet nog steeds mee), enzovoort. Dergelijke spullen lijken nu soms wat lachwekkend vanwege hun ogenschijnlijke knulligheid, maar toen ze werden gebruikt waren ze state of the art.

Veel van het getoonde heeft met beroemde spionagezaken of spionnen te maken, zoals het in 1960 boven de Sovjetunie neergeschoten U2-spionagevliegtuig. Verder is er veel beeld- en geluidmateriaal (instructiefilms, interviews met voormalige medewerkers van geheime diensten) te zien. Uiteraard staat de vrees voor en de strijd tegen het communisme centraal – we zijn tenslotte in de Verenigde Staten.

Voor wie het allemaal wat te serieus vindt is er ook aandacht voor tv-series en films als The Avengers (De Wrekers), Get Smart en Mission Impossible. Bovendien is er de expositie Exquisitely Evil: 50 Years of Bond Villains over alle schurken die Bond, James Bond de afgelopen halve eeuw te grazen heeft genomen. Na afloop is er in de buurt vast wel een bar te vinden voor een martinicocktail, die uiteraard shaken but not stirred dient te zijn. En onderdruk vooral de neiging om de rest van de dag achterom te kijken of je gevolgd wordt door iemand in regenjas met gleufhoed.

Tentoonstelling Exquisitely Evil Bond Car

Newseum

Tot voor kort was er ook een Crime Museum met speciale aandacht voor de FBI, maar dat is ‘wegens omstandigheden’ gesloten. Wie toch meer over de FBI wil zien, kan naar het in 2008 geopende Newseum, dat gewijd is aan de vrijheid van meningsuiting, nieuws en de media. Binnenkort komt hier een permanente expositie over de FBI en een aantal beroemde zaken. De nadruk ligt daarbij op terrorismebestrijding, er zullen onder meer spullen van de 9/11 plegers, de bomschoenen van Richard Reid en zaken over de bomaanslag tijdens de Boston Marathon in 2013 worden getoond. De expositie is vanaf 13 november te zien in ABC News Changing Exhibits Gallery, 555 Pennsylvania Avenue (vlak bij de National Gallery of Art en de Mall). Overigens is er in het Newseum natuurlijk veel meer interessants te zien dan alleen dit.

9/11 Gallery Newseum Washington DC

Moordwandeling

Wie er niet genoeg van kan krijgen, kan onder begeleiding ook nog een ‘moordwandeling’ maken van ongeveer anderhalf uur. Onderweg wordt verteld over geruchtmakende moorden en (mislukte) aanslagen. De beroemdste daarvan is natuurlijk de aanslag op president Lincoln in Ford’s Theatre op 14 april 1865; de president overleed een dag later. Tickets hiervoor zijn alleen via internet verkrijgbaar.

Verder lezen

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan