Ontario: stad en natuur

bijgewerkt op do 25 jan 2018 19:45

Voor reizigers die in Canada niet alleen natuur willen zien, is de provincie Ontario de uitgelezen bestemming. Hier, in Oost-Canada, geniet je van wereldsteden én indrukwekkende natuur. De afstanden zijn bovendien te overzien. Zo rijd je vanuit Toronto al in anderhalf uur naar de Niagara Falls en ligt Algonquin Provincial Park zo'n 280 kilometer van Ottawa. Dit zijn mijn zes favoriete bestemmingen in Ontario:

Toronto

In de sympathieke stad Toronto staan glanzende wolkenkrabbers en oude kerkjes in dezelfde straat. Anders dan in New York hoef je hier geen lijst met hoogtepunten af te vinken: Toronto draait vooral om de sfeer. In één dag krijg je al een aardig beeld van de stad. Scoor betaalbare souvenirs in Chinatown, fotografeer de lieflijke huisjes in Little Italy en struin, eet en drink in de hippe wijk Kensington Market. Mijn persoonlijke favoriet is de waterkant met haar vele parkjes, waar je ziet hoe boten voorbij dobberen en watervliegtuigjes als zwanen neerstrijken op Lake Ontario. Als je de tijd hebt, neem dan zeker de ferry naar de Toronto Islands voor een fabelachtig uitzicht op de skyline. Bij mooi weer kun je een duik nemen vanaf een van de (zand)strandjes.

Toronto vanuit de lucht

Bruce Peninsula National Park

Dit langwerpige schiereiland scheidt de koele wateren van de Georgian Bay van het warmere Lake Huron. Bruce Peninsula National Park behelst ruige kusten, steile kliffen en turkooizen wateren. Tussen de groene bossen zwerven zwarte beren en in de steenrijke gebieden en moeraslanden leven zeldzame reptielen. Van de verschillende plaatsjes op Bruce Peninsula is Tobermory het populairst, vanwege de majestueuze rotsen die het kalme water omringen. Een zestig meter hoge klif biedt je een fraai uitzicht over de baai. Wandelliefhebbers volgen de Georgian Bay Trail (3 km) voor een kijkje op Flowerpot Island, waar “bloempotvormige” rotsformaties staan.

Tobermory op Bruce Peninsula, Ontario

Niagara Falls

Met een overdonderende kracht stort de Niagara-rivier naar beneden via drie watervallen. De wereldberoemde Niagara Falls vormen dagelijks het decor voor duizenden toeristen die het watergeweld en de hypnotiserende mist vastleggen met hun camera's, GoPro’s en selfiesticks. De Amerikaanse zijde sprak mij het meest aan: in het groene park volg je wandelpaden en bruggen tot je bijna óp de waterval staat. Vanaf de Canadese zijde zie je de grootste waterval (Horseshoe Falls) en maak je de mooiste afstandsfoto's. Je moet wel een stuk lopen om de grootste meute vakantiegangers, spookhuizen, casino’s, souvenirwinkels en Elvis-imitators af te schudden.

Niagara Falls Canada

Algonquin Provincial Park

Met dichte naaldbossen, machtige kliffen, bemoste bogen en duizenden glinsterende meren en waterwegen is Algonquin Provincial Park de ideale bestemming voor wie moe is van de drukke steden. Algonquin is geliefd onder wandelaars en kanovaarders. De zuidelijke hoek van dit park verken je via de verharde Highway 60, waar campings en (met wat geluk) elanden op je wachten. Het binnenland verken je via 2000(!) kilometer aan uitgestippelde kanoroutes en uitdagende trails.

Algonquin Ontario

Thousand Islands

Fort Henry, Just Room Enough, Boldt Castle: een greep uit de bijzondere eilanden die behoren tot de Thousand Islands. Met een rondvaart vanuit Kingston of Gananoque zie je de leukste exemplaren, bebouwd met luxueuze (vakantie)huizen, privéhavens of zelfs een kasteel. Zo staat op Heart Island het pronte Boldt Castle met haar kantelen, torens en 120 kamers. Als je liever niet vaart, kun je ervoor kiezen om met je auto of camper de Thousand Islands Parkway langs de oever te berijden.

Thousand Islands Ontario

Ottawa

De bekendste bezienswaardigheid in de tweetalige stad Ottawa is Parliament Hill. Je kunt dagelijks een rondleiding volgen langs de neogotische parlementsgebouwen: een knap staaltje architectuur met een bewogen (en verrassend recente) geschiedenis. Op zomeravonden spreid je een picknickkleed uit voor een muziek- en lichtshow. Vanuit de Peace Tower zie je het Rideau-kanaal stromen langs een wirwar van levendige wijken, die worden afgewisseld door parken en (stads)tuinen. Vanuit Rideau Falls Park heb je een mooi uitzicht op de dubbele waterval waarmee het 202 kilometer lange kanaal de Ottawa-rivier in stort.

Ottawa, Ontario, Oost-Canada

Ook naar Ontario?

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan