Obamacare slaat aan

Een boodschap die de tegenstanders van het systeem niet graag zullen horen: Obamacare werkt. Uit een overzicht dat onderzoeksinstituut Gallup op 10 augustus publiceerde, blijkt dat het aandeel onverzekerden is gedaald van 17,3% in 2013 tot 11,7% in de eerste helft van dit jaar. Dat betekent dat zestien miljoen mensen extra nu op een of andere manier tegen ziektekosten zijn verzekerd.

Obamacare slaat aan in Amerika

Grote verschillen

Opvallend zijn de verschillen tussen de staten. Rhode Island, een voorstander van het systeem, heeft nog maar 2,7% onverzekerden, terwijl Texas, een anti-Obamacare staat, nog altijd bijna 21% onverzekerden heeft.

Affordabe Care Act

Het verschil is te verklaren doordat de Affordable Care Act, zoals Obamacare officieel heet, op verschillende manieren kan worden uitgevoerd. Staten kunnen alles aan de federale overheid overlaten, ze kunnen eigen systemen opzetten of ze kunnen het al langer bestaande systeem van Medicaid (simpel gezegd een overheidsverzekering voor mensen met een laag inkomen) uitbreiden zodat meer mensen daaronder komen te vallen. De zeven staten met de hoogste score – minder dan 5% onverzekerden – hebben allemaal een eigen systeem opgezet en bovendien Medicaid uitgebreid: Rhode Island, Massachusetts, Minnesota, Vermont, Connecticut, Iowa en Hawaii. Onder meer Texas heeft geen van beide gedaan.

Obamacare slaat aan in Amerika

Tegenstanders

Het zijn cijfers die de tegenstanders van het zorgsysteem van president Obama niet van gedachten zullen doen veranderen. Ze verfoeien de ‘staatsverzekering’ op ideologische gronden en zullen dat waarschijnlijk tot hun laatste snik blijven doen. Maar de miljoenen mensen die zich tegen een acceptabel tarief hebben kunnen verzekeren denken daar vast anders over. Zoals iemand in een debat op internet over de verzekering opmerkt: ‘I had spent 40 years of paying taxes in this country and I was unable to buy health insurance.’

Dat wordt voor de Republikeinse kandidaten die roepen dat ze het systeem zo snel mogelijk de nek om willen draaien toch echt een probleem bij de komende presidentsverkiezingen. De Affordable Care Act is net tandpasta, je krijgt het niet meer terug in de tube.

Overigens heeft het begrip ‘Obamacare’ ondanks alles nog steeds een slechte klank. Mooi voorbeeld, ook gezien op internet: iemand die tekeer gaat tegen Obamacare en vervolgens de Affordable Care Act roemt als een veel beter systeem.

Lees verder

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan