Music Monday: Canadian Music

Of we het nu pop of klassiek is, als we het over muziek hebben, denken we niet meteen aan Canada. Begrijpelijk, het land bevindt zich in dit opzicht in de schaduw van de Verenigde Staten. Toch moet je het aantal Canadese muzikanten en musici niet uitvlakken. In deze blog: Canadian Music oftewel musique Canadienne.

The Guess Who

Van Canadese komaf

Vaak realiseren we ons niet dat het om Canadese artiesten gaat omdat ze bewust carrière hebben gemaakt in Amerika of elders in de wereld. Niet zo gek natuurlijk, zo groot is de markt in Canada niet. Denk aan beroemdheden als Bryan Adams, Paul Anka, Leonard Cohen, Drake, Joni Mitchell, Alanis Morissette, Shania Twain, Neil Young en de jonge singer-songwriter Shawn Mendes. Ze zijn allemaal van origine Canadees. Het is een willekeurige selectie, het lijstje is naar believen uit te breiden. Van The Band, een oer-Amerikaanse groep, waren drie van de vijf vaste leden Canadees: Rick Danko, Richard Manuel en Robbie Robertson.

Guess Who

Maar muzikanten die ook – of vooral – in Canada zélf carrière hebben gemaakt, dat wordt inderdaad lastiger. Lange tijd gold het niet als aanbeveling als je uit Canada kwam – wat je van ver(der) haalde, was lekkerder. De naam van de rockband The Guess Who (oorspronkelijk met vraagteken), bekend in de jaren zestig en zeventig, was een bedenksel van de platenmaatschappij, die hoopte zo de indruk te wekken dat het om een band uit Engeland ging in plaats van uit Winnipeg. Rare jongens, die platenmaatschappijen. Later ontstond uit The Guess Who trouwens de band Bachman-Turner Overdrive, niet echt onbekend op het wereldtoneel. Datzelfde kan je zeggen van de progrock-band Rush, die vaak in Nederland heeft opgetreden.

Countrymuziek op z’n Canadees

Ook in het nogal Amerikaanse genre van de countrymuziek zijn Canadezen actief, er is sinds 2012 zelfs een Canadian Country Music Hall of Fame in Merritt (British Columbia). De lijst met geëerde muzikanten is lang. Voor ons zijn de bekendste namen Gordon Lightfoot, Buffy Sainte-Marie en Lucille Starr met elk zéér uiteenlopende opvattingen van countrymuziek.

Folkmuziek

Gordon Lightfoot kun je ook wel onder de folkmuzikanten scharen. Bekend in dat genre zijn vooral de zussen Kate & Anna McGarrigle uit Quebec. Ze zongen deels in het Frans (Lucille Starr deed dat trouwens ook), vooral in de periode waarin het autonomiestreven van Quebec nogal enthousiast werd omarmd. Engelstalige muzikanten kwamen, zoals al verteld, vaak in de Verenigde Staten aan de bak, maar Frankrijk stond veel minder open voor hun taalgenoten aan de andere zijde van de oceaan. De McGarrigles hebben bijvoorbeeld regelmatig in Nederland opgetreden, maar nooit in Frankrijk.

Celine Dion

En laten we tenslotte de eveneens Franstalige Celine Dion niet vergeten. Ze heeft meer dan 220 miljoen platen verkocht – met dank aan de film Titanic – en is daarmee met ruime marge de succesvolste artiest die Canada heeft voortgebracht. Aan haar konden ze dus ook in Frankrijk niet ontkomen.

Ook leuk om te lezen

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan