M&M's: waar komt die naam vandaan?

Waarschijnlijk kent iedereen dat wel: je leest iets op het web of in de krant, en dan blijft de vraag rondzingen: ‘hoe zit dat eigenlijk?’ Onlangs had ik dat met het bericht dat de verkoop van m&m’s in Zweden wordt verboden. Pech voor de Zweden (misschien, geen idee hoe populair die dingen daar zijn), maar waar komt de naam m&m’s eigenlijk vandaan?

Heel veel snoepjes

Zweden: Mars versus Kraft

Allereerst de Zweedse kwestie: een rechter daar oordeelde dat het logo van m&m’s teveel leek op dat van een ander chocolademerk. Dat is het in Nederland onbekende Marabou, dat ook een kleine m gebruikt op zijn verpakkingen met vergelijkbare snoepjes. Daarmee staan twee Amerikaanse snoepreuzen tegenover elkaar: Mars met m&m’s en Kraft met Marabou, Milka, Oreo en nog veel meer. Ze zoeken het maar uit – er volgt ongetwijfeld hoger beroep – maar de knagende vraag is: waar staat die dubbele m eigenlijk voor?

M&M's: Waar komt die naam vandaan?

De ene m ligt voor de hand, die komt van Mars. Niet van de planeet, maar van Franklin Clarence Mars (1883-1934), een ondernemer die er in de jaren twintig na veel vallen en opstaan in slaagde een chocoladefabriekje op te zetten. Het was net in de tijd dat chocoladerepen met allerlei soorten vulling populair werden: de candy bars. Mars bedacht de Mar-O-Bar, een combinatie van chocola, noten en caramel waar we de latere Snickers in kunnen herkennen. Die verkocht redelijk, maar het grote succesnummer dat hem en vooral zijn zoon Forrest Mars in korte tijd tot miljonair maakte was de Milky Way. In Europa kennen we die als Mars, want ‘onze’ Milky Way is net weer iets anders van samenstelling.

De andere m is gek genoeg afkomstig van de grootste concurrent van Mars: Bruce Murrie, de zoon van de directeur van chocoladefabriek Hershey. De twee concurrenten sloten in 1941 een pact, omdat ze voorzagen dat cacao en dus chocola door de oorlogsomstandigheden wel eens moeilijk verkrijgbaar zou kunnen worden (wat ook zo was).

Samen ontwikkelden Forrest en Bruce wat m&m’s zouden worden: kleine chocosnoepjes met een suikerlaagje eromheen. Daardoor smolten ze niet zo gauw, terwijl er relatief weinig cacao voor nodig was om ze te maken. Dat ontwikkelen viel trouwens wel mee, want dergelijke snoepjes bestonden al. Ze waren eigenlijk een Britse uitvinding, bekend als Smarties. Ze werden als m&m’s in de Verenigde Staten een gigasucces, vooral omdat ze werden opgenomen in het soldatenrantsoen. Ook als burger bleven de voormalige soldaten de snoepjes trouw. Kort na de oorlog kocht Mars medefirmant Murrie uit, maar de naam m&m’s was toen al zo ingeburgerd dat die bleef bestaan. We doen het er ook hier mee, want wie herinnert zich nog de namen Treets (met pinda) en Bonito’s?

De twee bedrijven zijn er in ieder geval niet slechter van geworden. Hershey is nog steeds de grootste chocoladefabrikant van de Verenigde Staten en Mars is een wereldconcern dat behalve in chocola ook in kauwgom (Wrigley) en in dierenvoeding (Whiskas) actief is. Ook zonder de omzet uit Zweden redden ze het wel.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan