Labor Day: een druk weekend

De eerste maandag van september is het weer Labor Day, zeg maar de Amerikaanse en Canadese versie van Dag van de Arbeid. Het is sinds 1887 een feestdag die min of meer als het einde van de zomer wordt beschouwd. En omdat het een maandag is, wordt het een lang weekend en dus een prima gelegenheid voor een tripje. Labor Day is daardoor een belangrijke impuls voor de economie.

Labor Day Amerika

De American Automobile Association heeft becijferd dat zo’n 35,5 miljoen Amerikanen met de auto of het vliegtuig op pad zullen gaan, ruim tien procent van de hele bevolking. De US Travel Association, de nationale toeristenorganisatie, komt op grond daarvan tot de raming dat het Labor Day weekend tot 13,5 miljard dollar aan extra uitgaven zal leiden, 380 dollar per persoon. Dat is twee procent meer dan een jaar geleden, ondanks de aanzienlijk gedaalde benzineprijs.

De Travel Assiociation voegt daaraan toe dat slechte wegen en vertragingen in het luchtverkeer ruim vier miljoen mensen zo afschrikken dat ze thuis blijven, wat 1,4 miljard aan inkomsten voor vliegmaatschappijen, benzinestations, detailhandel en horeca scheelt. De belangenorganisatie haalt vervolgens eens lekker uit naar Washington, dat door het ontbreken van een langetermijnstrategie voor de ontwikkeling van de infrastructuur mensen ertoe zou brengen om dan maar thuis te blijven. Jammer voor die mensen, en nadelig voor de economie, is de boodschap.

Het is nauwelijks na te gaan of dat werkelijk zo is. Feit is wel dat – vooral in het noordoosten van het land – veel infrastructuur behoorlijk vervallen is. Ook Amerikaanse luchthavens scoren bij internationale vergelijkingen niet erg hoog. Volgens de rating van Skytrax verdient geen enkele Amerikaanse luchthaven vijf sterren en zijn er slechts twee vier sterren waardig (Cincinatti en San Francisco). Ter vergelijking: ook Schiphol, Frankfurt, London Heathrow en Parijs Charles de Gaulle scoren vier sterren. Praktisch alle Amerikaanse luchthavens moeten het dus doen met drie sterren of minder.

Maar ongeacht de kwaliteit – of het gebrek daaraan – van de wegen en luchthavens zullen hoe dan ook miljoenen Amerikanen en Canadezen er een fijn lang weekend van maken. En geef ze eens ongelijk: zoveel vakantiedagen hebben ze niet.

Verder lezen

Benieuwd hoe Amerikanen Labor Day vieren en wat je als toerist kunt verwachten?
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan