Het nieuwe gezicht van het 20-dollarbiljet

Reis je binnenkort naar de VS? Kijk dan even goed naar het 20-dollarbiljet. Dit briefje is namelijk hét gesprek van de dag! Waar nu een portret van oud-president Andrew Jackson op beide zijden prijkt, zal Jackson in 2020 vergezeld worden door Harriet Tubman, een ex-slavin die in de negentiende eeuw beroemdheid vergaarde door haar strijd tegen de slavernij.

Harriet Tubman op 20 dollarbiljet

Wie was Harriet Tubman?

Tubman heeft een heldenstatus in de VS. Ze werd geboren in 1822 als slaaf in de staat Maryland. In 1849 vluchtte Tubman naar het vrije Philadelphia, om vervolgens vele malen in het geheim terug te keren naar het Zuiden. Ze hielp andere slaven ontsnappen via de Underground Railroad, een stelsel van smokkelroutes waarover slaven uit het Zuiden naar het vrije Noorden (en Canada) konden ontsnappen. Na de Amerikaanse Burgeroorlog, toen de slavernij werd afgeschaft, zette Tubman zich in voor het vrouwenstemrecht.

Het is niet geheel willekeurig dat de nieuwe biljetten in 2020 in omloop komen: het is dan precies 100 jaar geleden dat Amerikaanse vrouwen stemrecht kregen. Harriet Tubman wordt de eerste vrouw en de eerste Afro-Amerikaan die een plek krijgt op een dollarbiljet.

De Underground Railroad

Dat het verhaal van Tubman en de heldhaftige daden van de Underground Railroad tot de verbeelding spreken bij het Amerikaanse publiek, blijkt uit de vele musea en gedenkplaatsen die eraan zijn gewijd. In diverse Amerikaanse plaatsen neem je een duik in het verleden. Een selectie:

  • Cincinnati, Ohio: Cincinnati was ten tijde van de Burgeroorlog een belangrijke stop aan de Underground Railroad. Veel inwoners van Cincinnati waren abolitionisten; zij zetten zich met ziel en zaligheid in voor afschaffing van de slavernij. In het Freedom Center worden hun verhalen verteld en laten tentoonstellingen zien hoe slaven naar het Noorden konden vluchten.
  • Boston, Massachusetts: In het Museum of African American History kun je een brochure ophalen om de Black Heritage Trail door de wijk Beacon Hill te lopen. De route voert langs historische gebouwen, waarvan veel deel uitmaakten van de Underground Railroad.
  • Zuid-Ontario (nabij Detroit): In Essex vind je het John Freeman Walls Historic Site & Underground Railroad Museum. Hier stichtte de gevluchte slaaf John Freeman uit South Carolina een dorp. De gebouwen zijn nog te bezichtigen. Een historisch hoogtepunt is Uncle Tom's Cabin Historic Site in Dresden. De houten hut is wereldberoemd geworden door de roman Uncle Tom’s Cabin van Harriet Beecher-Stowe. De roman is gebaseerd op de gevluchte dominee Josiah Henson uit Maryland, die in het Canadese Dresden een nederzetting stichtte voor gevluchte slaven.
Andrew Jackson op 20 dollarbiljet USA

Wie was Andrew Jackson?

Aanvankelijk wilde men Tubman afbeelden op het 10-dollarbiljet. Dat stuitte op verzet, omdat daarop de populaire Alexander Hamilton staat. Hamilton was de eerste Minister van Financiën van de VS en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het land. Plan B werd deze week gepresenteerd: Andrew Jackson moet zijn plaats op de voorkant van het 20-dollarbiljet afstaan aan Harriet Tubman. Dit keer klonk vrijwel geen protest. Jackson, de zevende president van de VS, is namelijk omstreden vanwege zijn Indian Removal Act. Deze wet uit 1830 gebood ruim zeventigduizend Native Americans hun geboortegronden te verlaten om zich in aangewezen reservaten te vestigen. Duizenden indianen overleefden deze barre tocht - Trail of Tears genaamd - niet.

Hoe is het portret van Andrew Jackson dan op het 20-dollarbiljet terechtgekomen, vraag je je af. Wel, dat weten de Amerikanen zelf ook niet helemaal. De Washington Post onderzocht het, maar vond geen sluitende verklaring.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan