Het jaar van de waarheid

Het is 2016, het jaar van de waarheid: in november zullen we weten wie zich de komende vier jaar de machtigste man of vrouw op aarde kan noemen. Dan vinden namelijk de presidentsverkiezingen plaats in de Verenigde Staten. In de periode die daaraan voorafgaat, vallen nogal wat zaken op. Ten eerste de lijst met 1.453 gegadigden die zich hebben aangemeld om een gooi te doen naar het presidentschap. Historicus en journalist Maurits van den Toorn maakt voor Tioga Tours een serie blogs over de Amerikaanse presidentsverkiezingen en alles wat daarbij komt kijken. Hij geeft zijn mening en licht belangrijke gebeurtenissen toe.

Rariteitenkabinet

Wist je dat Bill Clinton meedoet aan de komende presidentsverkiezingen? Ja, Hillary doet natuurlijk mee, maar ook Bill Clinton, woonachtig op 712 Victory Drive in Texarkana, heeft zich officieel ingeschreven bij de Federal Election Commission. Zijn campagnecomité, 'Committee to Elect Bill Clinton' genaamd, is gevestigd op hetzelfde huisadres (in een stadje van zo’n 40.000 inwoners in Texas) en bestaat waarschijnlijk uit de kandidaat zelf en/of zijn echtgenote.

Deze Bill Clinton – uiteraard hebben we het niet over William Jefferson Clinton, zoals ‘de echte’ eigenlijk heet – is een van de 1.453 gegadigden die zich eind december 2015 officieel hadden aangemeld om een gooi te doen naar het presidentschap. Dat zijn er veel, ook naar Amerikaanse begrippen. In 2012 bleef de teller steken bij 417 liefhebbers.

De lijst met kandidaten noem ik een rariteitenkabinet. Uiteraard staan de bekende en (min of meer) serieus te nemen kandidaten er ook op (nr. 154 Jeb Bush, nr. 225 Hillary Rodham Clinton, nr. 995 Rand Paul, enzovoort). Maar wat te denken van kandidaat nr. 209, ene Jesus Christ uit Lakeville (Massachusetts), die als ondersteuning het waarschijnlijk uit zichzelf bestaande Matthew Martowska for President comité heeft? Of anders nr. 622, Security Xat Bigboy Ishere uit Chicago? Of nr. 1043, Crantiffinus Adraguizes Poxtificate Duke uit Marietta (Georgia)? Geloof me: ik heb niet eens de gekste namen uit de lijst geselecteerd.

Not Party Affiliated

Het aantal politieke partijen is ook veel groter dan we aan deze zijde van de oceaan waarnemen. Veel kandidaten noemen zich ‘independent’ of ‘not party affiliated’, maar er zijn ook deelnemers namens de Socialist Party USA, de Conservative Party, de Green Party, de Libertarian Party en de Communist Party. Allemaal partijen die, volgens mij, geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. De bovengenoemde Crantiffinus claimt trouwens uit te komen namens de Communist Party. Daarop lijkt de uitdrukking ‘With friends like that, who needs enemies?’ goed van toepassing.

Dat deze dwazen zich kunnen aanmelden, komt doordat de voorwaarden erg simpel zijn: je dient als kandidaat in spe voor enig verkiesbaar federaal ambt slechts een formulier in te vullen, aan te geven voor welk ambt je dat doet en minimaal $5000 voor je campagne ontvangen hebben of uitgegeven. Wie opgaat voor het presidentschap moet bovendien geboren zijn in de Verenigde Staten. Als je echt campagne gaat voeren, wordt het uiteraard allemaal veel ingewikkelder. De wet- en regelgeving en de jurisprudentie over de financiering van de verkiezingen is namelijk honderden pagina’s dik, maar zover zullen de meeste kandidaten toch niet komen.

Een leuk verhaal

Voor degenen die serieus denken enige kans te maken is dat natuurlijk sneu. Voor alle grappenmakers is het later een leuk verhaal in familiekring: ‘Wisten jullie dat opa ooit nog eens presidentskandidaat is geweest?’ Waarop de kleinkinderen hopelijk beleefd genoeg zijn om alleen te denken: Ja opa, dat heb je al honderd keer verteld.

Maar mocht je komende zomer ergens in smalltown America ineens affiches met de naam van een volkomen onbekende presidentskandidaat tegenkomen, dan weet je nu hoe dat komt.

De complete lijst met alle presidentskandidaten vind je hier: http://fec.gov/press/press2013/presidential_form2nm.shtml

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan