Goedkoop kamperen in Amerika of Canada

bijgewerkt op di 19 dec 2023 11:00

Slapen onder een sterrenhemel en magische zonsondergangen: je leeft de droom tijdens een rondreis door Amerika en Canada. Nu is het natuurlijk heel avontuurlijk om op iedere mooie plek onderweg je tentje of camper neer te zetten. Maar helaas verschillen de regels voor wildkamperen, ook wel Drycamping genoemd, per staat. Hieronder zetten we een aantal gratis en goedkope opties voor kamperen in Amerika & Canada voor je op een rij.

Kamperen in Amerika

1. Campings in Amerika & Canada: onze campingdatabase

Niet alleen onze reisadviseurs, maar vele andere avonturiers gingen je voor. Iedereen die met Tioga Tours heeft gereisd wordt gevraagd om zijn campings te reviewen. Hierdoor hebben we een fantastische, alsmaar groeiende database gevuld met campings voor reizen met een tentje of met een camper. Campings in Amerika en Canada kunnen ontzettend verschillen in prijs, gelukkig kun je de prijs zien in onze database. Tip: campings in (nationale) parken zijn veel goedkoper dan commerciële campings in/om grote steden. Maar het kan nóg goedkoper - en zelfs gratis. Lees snel verder voor nog meer goedkope (en gratis!) opties voor overnachten met een camper in Amerika en Canada.

2. Gratis of goedkoop kamperen met je camper: Bureau of Land Management

Op de site van RV-camping.org kun je per staat zoeken naar (goedkope en gratis) campings voor jouw camperreis in Amerika of Canada. De regels voor wildkamperen verschillen per staat en deze site helpt je om te bekijken wat waar nou precies wel en niet mag. De website noemt vaak opties van het Bureau of Land Management. Deze organisatie beheert grote delen van het landschap in de VS, voornamelijk in het westen. Er zijn campings met hook-ups, maar de meeste campgrounds hebben geen voorzieningen en bestaan uit picknicktafel en vuurplaats. Voor deze campings moet je betalen ($4-$10 per nacht) en je kunt ze heel soms vooraf reserveren. Meestal zijn deze kampeerplaatsen op basis van first-come, first-served. Dan is er nog dispersed camping. Dit is met recht kamperen in the middle of nowhere. De grootste delen van de public lands van Amerika zijn hiervoor opengesteld, zo lang er geen bordjes staan die kamperen verbieden. Er zijn dan ook geen ingerichte of gemarkeerde plekken. Populaire plaatsen herken je wel; je ziet dat er campers hebben gestaan. Het BLM raadt aan deze plekken te 'hergebruiken', zodat de rest van de natuur onaangetast blijft. Het spreekt voor zich dat je ook je rommel achter je opruimt.

3. Boondocking: vind jouw gratis camperplek

Redelijk bekend is ondertussen Boondocking. In feite is dit gratis verblijven met je camper op plekken waarvan bekend is dat het mag. Er zijn een aantal websites die je kunnen helpen met het zoeken naar deze plekken, zoals bijvoorbeeld Free Campsites. Ook fantastisch is de site Boondockers Welcome. Hier stellen huiseigenaren een plek voor je camper beschikbaar, soms zelfs met hook-up.

4. Harvest Host & Hipcamp: kamperen bij de boer of in de natuur

Helemaal hip & happening onder camperreizigers in de VS is op dit moment harvesthosts.com. Bij Harvest Hosts sluit je een abonnement af, waarna je toegang krijgt tot meer dan 4.000 overnachtingsplekken op de leukste locaties, zoals op boerderijen, bij wijngaarden en bierbrouwerijen. Je moet wel vooraf je plekje reserveren. Het is primitief kamperen: een hook-up is eerder uitzondering dan regel. Men verwacht ook dat je ter plaatse iets uit het winkeltje koopt. Als je enkele overnachtingen via Harvest Hosts regelt, dan heb je je geld al ruimschoots terugverdiend. Tip! We mogen reizigers die een Cruise-camper hebben geboekt, 20% korting geven op hun Harvest Hosts-abonnement. Vraag hiernaar bij je reisadviseur. Naast Harvest Hosts, wint ook hipcamp.com aan populariteit. Hipcamp richt zich op unieke camperplekken midden in de natuur, bij landeigenaren. Kamperen onder de sterren, dus. Voor Hipcamp mogen we 10% korting weggeven op overnachtingen, aan reizigers die met een camper van Cruise America reizen.

5. Parkeerplaatsen van de Walmart: gratis overnachten

Soms heb je puur een plekje voor de nacht nodig, omdat je laat aankomt en de volgende dag doorreist. Dan vind je het misschien zonde om 30 of 40 dollar voor een camping te betalen. In dat geval bieden de parkeerplaatsen van een lokale Walmart een uitkomst. Hier mag je (meestal!) gratis verblijven. Let op: doe dit nooit zomaar. Vraag altijd toestemming in de winkel, parkeer in de verste uithoek van het terrein bij andere campers en ruim je troep achter je op. Bijkomend voordeel is dat de Walmart vaak beveiliging heeft rondlopen die de boel in de gaten houdt terwijl jij op één oor ligt. Dit koppel legt het helder uit en geeft goede tips:

6. Truckstops & Reststops

Oké, dit is misschien de minst fijne optie, maar wel mogelijk als het niet anders kan. Er zijn onderweg bordjes met rest area erop. In sommige staten is het toegestaan om hier te overnachten, in sommige staten mag je er echt alleen even stoppen en rust pakken. In Californië mag je bijvoorbeeld acht uur stoppen in een rest area, maar in Florida mag je er niet slapen en is de maximale verblijfsduur slechts drie uur. Bovendien verschilt het per plek of het veilig is. Er zijn nou eenmaal gebieden (dit geldt overigens ook voor de Walmart stops) waar je op je instinct moet vertrouwen. Liggen er veel lege flessen op de grond, is het slecht verlicht? Rij dan door.

Lees ook

Kamperen in Amerika
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan