Gastblog: 10 reistips voor jonge gezinnen

bijgewerkt op do 28 apr 2022 8:00

Afgelopen jaar trokken wij 4,5 weken langs de westkust van de USA met ons gezin Rik (34), Simone (35), Noralie (3,5 jaar) en Joppe (1 jaar 3 maanden). Een geweldige ervaring met prachtige natuur en veel momenten die we ons waarschijnlijk altijd blijven herinneren. Natuurlijk moet je met zulke jonge kinderen aanpassingen doen op je reis, voorbereiding en dagschema, maar het is echt mogelijk om een heerlijke trip te maken. Uit eigen ervaring schrijf ik hier wat tips die jou bij wellicht kunnen helpen bij de voorbereiding.

1. Begin VROEG met plannen

Dit hoor je van iedereen die een camperreis maakt door de USA, maar met kinderen geldt dit des te meer. Plan ver van tevoren. Niet alleen omdat je kans maakt op nog wat korting bij het boeken van je camper, maar vooral omdat je dan de gaafste campings kan boeken in of bij de National Parks. Deze campings zijn vaak snel volgeboekt, dus je moet er vroeg bij zijn. Dit scheelt bijvoorbeeld reistijd bij je dagtrips, en dat betaalt zich uit! Fruita Campground bij Capitol Reef en Kodachrome Basin State Park Campground (30 min rijden van Bryce) waren van die vroegboekpareltjes voor ons.

Schrijver Rik ten Wolde en zijn familie

2. Neem je eigen autostoeltje mee in het vliegtuig

Heb je een kind ouder dan twee, dan betaal je voor een eigen stoel. Neem in dat geval jouw eigen autostoeltje van huis mee en zet die op de vliegtuigstoel (informeer wel even bij de luchtvaartmaatschappij of dit zal passen). Het stoeltje kan vaak gratis mee in het vliegtuig. Ja, het is een flink gesleep op het vliegveld, maar er zijn ook flinke voordelen: Je kindje zit veilig en vertrouwd in zijn eigen stoel. Kan daardoor ook minder bewegen en heeft hoofdsteun als hij/zij wil slapen. Je hoeft deze stoel niet te kopen in Amerika. Bij sommige camperverhuurders kun je namelijk geen stoeltje huren en zul je deze dus ergens moeten kopen. In ons geval konden we het zelfs nog mooier combineren: beide kindjes pasten nog in één stoeltje, dus konden we onderweg wat afwisselen. Oftewel: met het meenemen van je eigen stoel sla je twee vliegen in een klap.

De slapende kindjes in hun eigen stoeltjes

3. Koop een tijdelijk internetkaartje voor je mobiel

Een reis als deze is inderdaad bedoeld om nou eens NIET online te zijn. Maar toch is het met kinderen heel handig om wat uit- en op te zoeken om het comfort te verhogen. Zoals kindvriendelijke lunchplekjes (goed te filteren op Yelp of TripAdvisor) of om een speeltuintje te zoeken (zie de volgende tip). Wij kochten voor 55 dollar een maand onbeperkt telefoneren en internetten op een simkaartje (binnen een paar dagen thuisbezorgd), maar je kunt ook prima een AT&T winkel binnenstappen als ik de fora mag geloven. En als je lekker de natuur opzoekt ben je sowieso wel offline, want lang niet overal is bereik! Download daarom sommige kaarten al van te voren op je telefoon, zodat je onderweg toch kunt navigeren.

4. Zoek onderweg speeltuinen op

Kinderen willen en kunnen niet de hele tijd stilzitten in de camper. Nogal logisch. Wat wij deden was onderweg na een kleine 2 uur rijden steeds een speeltuin opzoeken in de dorpjes/steden waar we doorreden. Het liefst natuurlijk met een koffietentje ernaast waar paps en mams een coffee to-go kunnen halen. De meeste dorpjes (zelfs de hele kleine) hebben minstens een kerk, gemeentehuis en een gemeentepark waar zeer goed onderhouden speeltuintjes zijn. Zoek onderweg in Google Maps op ‘playground’ en je vindt prima opties! Veruit de mooiste playground vonden we in het dorpje St. George (Thunder Junction All Abilities Park), tussen Las Vegas en Zion National Park. Gratis toegang, met kindertreintje, complete waterspeeltuin, dinothema en een zéér vriendelijke gepensioneerde ‘conducteur’ die nog in Nederland gestudeerd had.

Lekker spelen in een speeltuin onderweg

5. Koop nieuwe boekjes / speelgoed in Amerika

Voor de kinderen kochten wij in Amerika zelf wat nieuwe boekjes en speelgoed (in plaats van alles mee te nemen). Voordeel hiervan is dat ze er minder snel op uitgekeken zijn (want: nieuw) en voor jou is het een mooie oefening in het Engels om boekjes ‘live’ te vertalen. Een goede tip hiervoor zijn de ‘Ross – Dress for Less’-winkels die je veel vindt rond de grote steden. Daar vind je vaak goede uitverkoopspulletjes voor weinig geld.

6. Wissel natuurcampings af met ‘luxe’ campings

Campers in Amerika zijn echt prachtige dingen. Je bent makkelijk een paar dagen zelfvoorzienend als je een beetje zuinig bent met water. Daarom kun je ook prima natuurcampings bezoeken waar je geen ‘hookup’ hebt. Je hebt hier vaak mooie ruime plekken, midden in de natuur voor een lage prijs (10-20 dollar per nacht). Juist het ‘niets’ maakt dat je lekker kunt improviseren met je kinderen, zoals dennenappels zoeken en dierensporen vinden in het bos. Maar na een paar nachten is het ook weer leuk om een ‘luxe’ RV Park op te zoeken met wat meer voorzieningen zoals een zwembad en een speeltuin. Voor zo’n camping betaal je meestal wel 40+ dollar per nacht. Na een paar dagen van back-to-basic kun je het gegarandeerd meer waarderen.

Parkeer je camper op wisselende plekken

7. Zoek een IKEA op

Meestal land je vliegtuig in een grote stad, waar je de volgende dag de camper ophaalt. Mijn tip: ga daarna gelijk naar een IKEA. Niet om je camper extra aan te kleden met allerlei sfeerverhogende materialen (mag hoor!), maar voor de Antilop, de kinderstoelklassieker. Onderin de camper is ruimte zat om de stoel tijdens het rijden op te bergen, en je hebt altijd en overal een plek waar je je kind veilig kunt laten eten. Voor die 15 dollar heb je echt geen betere optie. Wij aten op een gegeven moment een heerlijke taco bij een foodtruck onderweg, waar alleen grote picknicktafels waren. Ook daar kwam de stoel prima van pas!

Et voilà, de Antilop to the rescue

8. Neem je eigen zwembad mee

Ja, echt, dat kan best. Bij de Decathlon heb je hele kleine opvouwbare zwembadjes die opgeklapt niet groter zijn dan een boek ter grootte van een A3. Op campings zonder zwemgelegenheid een ideale mogelijkheid om toch waterpret te hebben, en meteen de kinderen even te wassen! Let er wel even op of het water op de camping niet op rantsoen is.

Een verhuisbare poolparty

9. Plan je hikes tíjdens de slaapjes

Oké, deze zal niet voor iedereen gelden: maar onze kinderen slapen prima in een draagrugzak (zoals een Deuter KidComfort) of draagzak (zoals een Ergobaby) tijdens het wandelen. Als je wil wandelen tijdens je vakantie, plan deze dan (gedeeltelijk) tijdens de slaapjes van de kinderen. Wij konden op deze manier op één dag in Arches National Park twee flinke wandelingen maken: één van 3+ uur en één van 2 uur. Tussendoor reden we even terug naar de camping waar we lekkere verkoelende duik in het zwembad namen tijdens de warmste uren. Bonus is trouwens dat je extra veel aanspraak krijgt van de andere hikers op je route. Zij vinden de kinderen ‘adorable’ en jou ‘courageous’ omdat je 15+ kilo meezeult.

Maak de flinke wandelingen tijdens de dutjes

10. Ga niet citytrippen

Natuurlijk wil je een beetje steden bezoeken; ikzelf houd erg van de drukte. Maar met heel jonge kinderen is dit gewoon niet een heel goed idee. Je camper parkeer je natuurlijk niet in de stad, een Uber kan je niet ophalen (want geen kinderzitjes) en na 2 uur jengelen de kinderen je de oren van het hoofd. Wij zelf hebben één dag Seattle bezocht (met een huurauto voor een dag, ook een optie. +/- 30 dollar alles inclusief), een beetje Portland (vooral het Children’s Museum buiten de stad), één dag San Francisco (met de BART vanaf een buitenwijk) en aan het eind van de reis hebben we iets van Las Vegas gezien. In San Francisco is een fietstocht (lekker Nederlands!) langs het water en over de Golden Gate Bridge met een gehuurde fiets en fietskar voor 2 kinderen trouwens prima aan te raden.

Plan niet al te veel tijd in de steden

Deze blog is geschreven door Rik ten Wolde uit Utrecht

Hopelijk heb je iets aan deze tips en weerhoudt de samenstelling van je gezin je er niet van om een hele gave trip te maken.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan