Freedom Act vervangt Patriot Act
di 16 jun. 2015 13:15De Patriot Act, de omstreden wet die het veiligheidsdienst NSA mogelijk maakte ongelimiteerd telefoongesprekken af te luisteren en gegevens op te slaan, is verleden tijd. De wet, die werd ingevoerd als reactie op de aanslagen van 9/11, liep per 1 juni af en is vervangen door de USA Freedom Act.
Meer restricties op aftappen
Onder de nieuwe wet wordt het vergaren van gespreksgegevens aan banden gelegd, aftapverzoeken moeten voortaan door de rechter worden goedgekeurd. Dergelijke verzoeken en uitspraken zijn uiteraard geheim, dus we zullen niet snel weten of het in de praktijk veel gaat uitmaken. Verder verandert er ook niets voor telefoongesprekken van en naar het buitenland, die mogen als vanouds zonder toestemming worden afgetapt.
Te veel overheidsingrijpen?
Eerder leek het erop dat Patriot Act zou worden verlengd. De verlenging kwam er niet door toedoen van de Republikeinse senator Rand Paul. Dit tot ergernis van president Obama, die de senaat ‘onverantwoordelijk gedrag’ verweet. Zo’n actie toont maar weer eens aan dat het Amerikaanse politieke landschap ingewikkelder in elkaar zit dan we vaak denken. In de beeldvorming zijn de Republikeinen immers de partij van law and order die bereid is de privacy daarvoor in te perken. Maar bij de Republikeinen is er ook een grote afkeer van al te veel overheidsoptreden en -ingrijpen, een trend die de afgelopen jaren door de opkomst van de radicale Tea Party is versterkt. Senator Paul, tevens presidentskandidaat voor 2016, zal met zijn actie het oog op deze stroming binnen zijn partij hebben gehad.
Bijna verkiezingen
De boze reactie van Obama is minstens zo politiek gemotiveerd als wordt bedacht dat de Freedom Act op dat moment al door het Huis van Afgevaardigden was aangenomen. De president liet gewoon even merken dat de veiligheid van het land bij hem – en bij de Democratische partij – in goede handen is. Kortom, de verkiezingen naderen, al zijn ze pas over bijna anderhalf jaar.