Frank Lloyd Wright

Chicago is min of meer de Amerikaanse hoofdstad van de architectuur, al zullen New Yorkers het daar vast niet mee eens zijn. Die positie heeft de stad grotendeels aan één persoon te danken, Frank Lloyd Wright. Het is de man die we – met maar een klein beetje overdrijving – kunnen beschouwen als de vader van de moderne architectuur.

Organische architectuur

Wright (1867-1959) leerde het vak in Chicago bij Louis Sullivan – ook een architect wiens werk de moeite waard is – maar werd ontslagen toen hij tegen de afspraken in voor eigen rekening bijkluste in Oak Park, een dorp ten westen van de stad dat zich ontwikkelde tot villawijk. Wright werd beroemd om zijn huizen in de zogenoemde prairie style, ruime huizen waarin sterk de nadruk wordt gelegd op horizontale lijnen. Zelf had hij het over ‘organische architectuur’, omdat hij wilde bouwen in harmonie met de mens en de omgeving. Het beroemdste voorbeeld van zo’n organisch huis is Fallingwater uit 1937 in Zuidwest-Pennsylvania, dat over een waterval is gebouwd (‘gedrapeerd’ is misschien een beter woord). Daarnaast ontwierp hij kantoorgebouwen en het wereldberoemde Guggenheim Museum in New York.

Fallingwater van Frank Lloyd Wright Guggenheim in New York werd ontworpen door Frank Lloyd Wright

Oak Park in Chicago

In en rond Chicago is plezierig veel van zijn oeuvre te bekijken, van buiten en soms ook van binnen. Een bezoek aan het al genoemde Oak Park, het Wassenaar of Bloemendaal van Chicago, is absoluut de moeite waard. Het is een plezierige voorstad annex buitenwijk met in het dorps aandoende centrum veel aardige cafés en restaurantjes. Het is goed te bereiken met de Green Line van de metro (hier El genaamd).

Aan de hand van ter plekke verkrijgbare plattegrondjes kan je langs de huizen van Wright en tijdgenoten wandelen of fietsen. Het is verbazend hoe modern veel villa’s er nog steeds uitzien, zeker als je bedenkt dat ze zijn gebouwd tussen 1886 en pakweg 1910 en aanvankelijk vaak nog geen elektrisch licht hadden. Hoogtepunt van zo’n tocht is Wrights eigen woonhuis uit 1889, dat met een rondleiding te bezichtigen is. Ook de plaatselijke kerk (Unity Temple) is van zijn hand. Voor literair geïnteresseerden interessant: in Oak Park staat bovendien het geboortehuis van Ernest Hemingway (niet gebouwd door Wright overigens).

Aan de andere kant van de stad is een ander hoogtepunt te bezichtigen, ook van binnen: het Robie House uit 1910, dat als het beste voorbeeld van de prairie style wordt beschouwd. Zeker als je geen tijd hebt om naar Oak Park te gaan is dit een must. In het Robie House is goed te zien hoezeer Wright was beïnvloed door de Japanse kunst en architectuur. Aardig om te weten, al heeft het niets met Wright te maken: een paar straten verderop staat het huis van Barack Obama (ter voorkoming van teleurstelling: de straat waarin het staat is niet toegankelijk).

Oak Park Chicago, huis en studio Frank Lloyd Wright Robie House in Oak Park, Chicago. Ontworpen door Frank Lloyd Wright

So Long, Frank Lloyd Wright

Over Wright zijn hele boekenkasten vol geschreven. Over zijn werk uiteraard, maar ook over zijn tumultueuze privéleven (zijn affaires en echtscheidingen – hij was drie keer getrouwd – kwamen uitgebreid in de publiciteit, evenals de moord op zijn vriendin en haar kinderen in 1914). De Amerikaanse auteur T.C. Boyle heeft er een roman over geschreven met de toepasselijke titel The Women. En Wright vormde in 1970 zelfs de inspiratie voor een song van Simon & Garfunkel, So Long, Frank Lloyd Wright.

Meer over Chicago

We blogden eerder over een andere beroemde bezienswaardigheid: The L in Chicago. In onze infotheek staat alle informatie over vervoer, activiteiten en bezienswaardigheden in Chicago voor je op een rijtje.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan