Films in San Francisco

bijgewerkt op do 27 sep 2018 8:00

Een van de populairste steden om films op te nemen is San Francisco. De soms bizar steile hellingen met de Golden Gate Bridge en gevangeniseiland Alcatraz vormen spectaculaire achtergronden. Bovendien is het er meestal mooi weer. Dat is leuk voor de kijkers natuurlijk, maar ook prettig voor de producenten omdat het bijdraagt aan het in de hand houden van het opnamebudget. Ga je naar San Francisco of ben je daar al eens geweest? Kijk een film uit deze blog en je herkent vast en zeker een paar locaties.

Alcatraz in San Francisco komt terug in menige film Golden Gate Bridge in San Francisco schittert in vele films

Ken je klassiekers

San Francisco heeft een aantal klassiekers opgeleverd van uiteenlopende snit. We noemen er een paar, zonder aanspraak te maken op volledigheid. Om met een ouwetje te beginnen: Vertigo uit 1958 van Alfred Hitchcock, een van de betere films van de grootmeester van de spannende film. Een betere stad om iemand met hoogtevrees (James Stewart) de stuipen op het lijf te jagen is er niet. Ook Family Plot, zijn minder sterke laatste film uit 1976, is deels in San Francisco opgenomen.

Wilde achtervolgingen

De film Bullitt uit 1968, die acteur Steve McQueen beroemd maakte, bevat volgens kenners en liefhebbers een van de beste achtervolgingsscènes uit de filmgeschiedenis. Spectaculaire achtervolgingen zitten trouwens ook in The Rock uit 1996, een over the top actiefilm met Sean Connery, Nicolas Cage en Ed Harris waarin het gevangeniseiland Alcatraz wordt gekaapt.

Vast verbonden met de stad is filmfiguur Harry Callahan, beter bekend als Dirty Harry (1971), de ruige politieman die een van de bekendste creaties van Clint Eastwood is. Of het echt een goed idee was om er nog eens vier vervolgfilms over te maken, mag iedereen zelf uitmaken (de uitdrukking ‘meer van hetzelfde’ dringt zich op…), maar de stad is een belangrijk onderdeel van de hele reeks.

Spannende films

Spannend op een heel andere, een tikje onheilspellende manier is The Conversation uit 1974 van Francis Ford Coppola. Daarin is niets wat het lijkt, zowel voor de kijker als voor de hoofdpersoon (een elektronica-expert die gespecialiseerd is in het afluisteren van gesprekken). In dit verband vooral relevant: de film bevat veel straatopnamen op verschillende locaties in de stad. Ook spannend is Basic Instinct (1992) van ‘onze’ Paul Verhoeven.

In het lichtere genre – daar kunnen we James Bond toch wel onder scharen – hebben we A View to a Kill uit 1985, met als finale stuntwerk op en boven de Golden Gate Bridge; ook dat levert mooie plaatjes op. Naar verluidt was Roger Moore de favoriete acteur van de toenmalige burgemeester Dianne Feinstein, zodat de vergunningen om in de stad te filmen makkelijk loskwamen.

Dé San Francisco-film

Vanwege het onderwerp de San Francisco-film bij uitstek is Milk van Gus van Sant uit 2008. De film schetst het leven van Harvey Milk (magistraal gespeeld door Sean Penn, hij kreeg er terecht een Oscar voor), de eerste politicus in de stad die openlijk homo durfde te zijn en die zijn strijd voor gelijke rechten met de dood moest bekopen.

Komedies

Aan komedies in de stad is er onder andere Sister Act met Whoopi Goldberg (1992); die is weliswaar grotendeels in Los Angeles opgenomen, maar de kerkscènes komen uit St. Paul’s Church in Church Street. Mrs. Doubtfire uit 1993, met Robin Williams, is daarentegen vrijwel helemaal in San Francisco geschoten, met ook een aantal straatscènes.

Zelfs Woody Allen kwam voor de tragikomedie Blue Jasmine uit 2013 naar San Francisco, al zit er gewoontegetrouw ook veel New York in deze film. Overigens maakte Allen zijn allereerste film in 1969, Take the Money and Run, ook in San Francisco. Hij deed dat zelfs op een locatie waar je niet graag terecht komt: San Quentin Prison.

Nog meer films

  • Buitenaardse wezens in Invasion of the Body Snatchers. Deze film bestaat in meer versies, maar alleen de remake uit 1978 van regisseur Philip Kaufman speelt zich af in San Francisco.
  • The Presidio (1988), stoere film over conflicten en botsende ego’s tussen de militaire en de burgerpolitie.
  • The Joy Luck Club (1993), een biografische film over het leven van vier Aziatisch-Amerikaanse vrouwen van de uit Hongkong afkomstige regisseur Wayne Wang.
  • The Game (1997) van David Fincher, waarin Michael Douglas verzeild raakt in een spel dat onaangenaam levensecht is.
  • The Princess Diaries (2001), een suikerzoete moderne sprookjesfilm met Anne Hathaway als prinses.
  • En in de categorie cultfilms is er ten slotte het gezellige So I married an axe murderer, een komedie uit 1993 met onder meer grappenmaker Mike Myers.
De cable cars van San Francisco zijn te zien in menige film Painted Ladies in San Francisco

Bekijk alle filmlocaties

Leuk om te doen: een tour langs alle beroemde filmlocaties in San Francisco! Als je liever zelf op pad gaat, kun je deze kaart gebruiken om te zien op welke locaties films zijn opgenomen.

Meer over San Francisco

Voor reizigers die San Francisco bezoeken, hebben we een paar handige links:

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan