Decoraties, decoraties, decoraties

Koninklijke onderscheidingen hebben ze in de Verenigde Staten uiteraard niet, maar ze zijn dol op eretekens en onderscheidingen. Elke overheidsinstelling heeft een eigen decoratiestelsel met op z’n minst een Achievement Medal of Honor Award met bijbehorend draaginsigne in de variëteiten Distinguished, Outstanding, Meritorious en Superior. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Decoraties

Iedereen een medaille

Het gaat letterlijk om duizenden, misschien wel tienduizenden verschillende eretekens. Opvallend eigenlijk dat er in een nominaal egalitaire maatschappij met gelijke kansen voor iedereen (het sprookje van The American Dream) zo’n enorme behoefte blijkt te bestaan aan iets waarmee je je van een ander kunt onderscheiden. Nu gaat het in veel gevallen om herinneringsmedailles waarvoor je geen andere prestatie geleverd hoeft te hebben dan op het juiste moment ergens aanwezig te zijn, maar toch.

De medaille verbonden met het militaire bedrijf

Medailles en andere eretekenen zijn overal een vast onderdeel van het militaire bedrijf en dat is in de Verenigde Staten natuurlijk niet anders. De hoogste militaire onderscheiding is de Medal of Honor voor betoonde moed in de strijd. De onderscheiding bestaat al sinds 1861 (dus net voor het begin van de Burgeroorlog) en is sindsdien ongeveer 3500 keer uitgereikt, waarvan ruim 600 keer postuum. Daaruit blijkt wel dat je er echt iets bijzonders voor moet hebben gedaan. Een treetje lager staat het Distinguished Service Cross (landmacht), Navy Cross (marine) of Air Force Cross (luchtmacht). Ook die krijg je niet zomaar, sinds de invoering in 1918 is het ruim 13.000 keer uitgereikt..

Purple Heart

Als we voor het gemak alle ‘tussenliggende’ ereblijken overslaan, komen we aan de andere kant van het spectrum bij een van de meest verleende onderscheidingen, de bekende Purple Heart. Dat is een medaille die de meeste ontvangers waarschijnlijk liever niet hadden gekregen, want het is het onderscheidingsteken voor iedereen die in gevecht gewond is geraakt of is gesneuveld. In de Tweede Wereldoorlog is de Purple Heart ruim een miljoen keer uitgereikt, in de Vietnamoorlog 350.000 keer, in de Irakoorlog 35.000 keer.

Presidential Medal of Freedom

De hoogste civiele onderscheiding is de Presidential Medal of Freedom, die wordt uitgereikt aan mensen die – we parafraseren het een beetje – een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid of de nationale belangen van de Verenigde Staten, de wereldvrede, culturele of andere belangwekkende publieke of private activiteiten. De medaille is in 1963 ingevoerd door president Kennedy en wordt jaarlijks zo’n tien keer uitgereikt. Door of namens de president worden veel meer onderscheidingen verleend voor prestaties op allerlei gebieden, soms onderverdeeld in de al genoemde categorieën Distinguished, Outstanding, Meritorious.

Awards bij pensioen of vertrek

Ook het Congres doet dat en verder heeft elke overheidsinstelling onderscheidingen in tientallen soorten en maten. Sommige zijn echt zeldzaam, zoals de Space Flight Medal van de NASA: die krijg je alleen als je astronaut bent geweest. Voor sommige andere hoef je niet veel bijzonders te doen, zoals de Retirement Medaillons bij pensionering in goud, zilver en brons, afhankelijk van het aantal dienstjaren. Vergelijkbaar zijn de Departure Awards van sommige ministeries die je krijgt bij pensionering of vertrek. Je zou dergelijke onderscheidingen als een soort getuigschrift kunnen beschouwen.

Maar dat is natuurlijk niet alles...

En dan hebben we het hier alleen nog maar kort over de federale onderscheidingen gehad. Een instelling als de National Guard heeft in elke staat tientallen verschillende onderscheidingen. Bovendien heeft elke staat ook een heel pakket aan civiele eerbewijzen, vergelijkbaar met het bovengenoemde. Als je de lijsten met decoraties overziet, dan lijkt het erop dat je erg je best moet doen om een overheidsinstelling te verlaten zónder ooit een of andere Badge, Citation, Award, Medal, Medaillon of op z’n minst een Service Ribbon te hebben gekregen.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan