De O van donut

Oooo, dat wist ik nog niet van donuts! Hopelijk denk je dat minimaal een keer bij het lezen van deze blog met leuke weetjes over donuts. Wat in ieder geval leuk is, is dat wij tijdens onze infodag op 15 oktober iets heel speciaals gaan doen met donuts. Ben jij benieuwd wat? Meld je aan of houd onze social media in de gaten.

Schrijf je eigenlijk donut of doughnut?

Wat de uitkomst ook is; laten we voorop stellen dat donuts en doughnuts hetzelfde zijn en allebei heerlijk smaken. Dan blijft de vraag natuurlijk wat is de juiste schrijfwijze. Het antwoord: allebei, al is de officiële spelling doughnut. Doughnut stamt uit de vroege 1800s en betekent letterlijk deegklompje. Veel later is dit verbastert naar het simpeler woord donut. Deze spelling werd pas echt omarmd toen Dunkin’s Donuts het in 1950 in hun logo opnam. Toch wordt over het algemeen de voorkeur nog steeds aan doughnut gegeven.

Is dit een donut of doughnut?

Let’s go (do)nuts!

Het woord donut (of doughnut) wordt niet alleen gebruikt om deze lekkernij te beschrijven, maar prijkt ook op menig (ansicht)kaart. Denk aan kreten als let’s go (do)nuts, do nut worry, be happy of I do nut know what I would do without you. Of wat dacht je van deze grappige (of niet?) tekst aan iemand die een baby verwacht: ever seen a watermelon fit through a donut hole? No, but you will!

Tekst over donuts Tekst over donuts

Gratis donuts tijdens National Donut Day

Het gerucht gaat dat National Donut Day een marketingstunt is, maar hé dat mag de pret niet drukken. Elk jaar is de eerste vrijdag in juni National Donut Day, een dag waarop diverse Amerikaanse bedrijven gratis donuts weggeven. Lees meer over de geschiedenis van deze dag in onze blog.

National Donut Day

Het licht van Krispy Kreme

Zie je het licht van Krispy Kreme rood opgloeien, trap dan op de rem en snel naar binnen. Dit betekent dat er kakelverse donuts van de band rollen en dat jij ze kunt proeven. Officieel moet je deze donuts kopen, maar aangezien Krispy Kreme een franchise is kan het zijn dat je geluk hebt. Bij sommige locaties betekent het rode lichtsignaal namelijk: een gratis donut! Studenten rijden soms een aantal keren per dag langs de Krispy Kreme met de hoop dat het licht brandt en dat ze kunnen genieten van een gratis donut.

Opgloeiend licht bij Krispy Kreme

Bijzondere donuts

Bakkers klaar… bakken maar! Heb jij genoeg ronde donuts gegeten en ben je opzoek naar een andere vorm? Dat komt goed uit, want sommigen bakkers maken van donutdeeg bijzondere of hele grappige kunstwerken. Bij Voodoo Doughnut in Portland hebben ze bijvoorbeeld donuts in allerlei thema’s en meer dan 50 smaken inclusief 25 vegan opties. Kegelvormige, ronde met gat, ronde zonder gat, of rechthoekige donuts, met een dikke laag chocolade, icing of iets anders, gevormd als voodoo poppetje, skelet, eenhoorn of ijsje. Deze shop is zo populair dat er regelmatig wachtrijen voor de deur staan!

Voodoo Doughnut Voodoo Doughnut

Tip!

Kom op zaterdag 15 oktober naar onze infodag in Zwolle en zet letterlijk je tanden in Amerika. Wij onthullen die dag de - al zeggen we het zelf - mooiste donut-creatie van het land. Jij mag gratis een voorproefje nemen en ondervinden dat Amerika naar méér smaakt. Op deze dag is er speciale aandacht voor de staat Utah in Zuidwest-Amerika, en vliegen we Special Guests over uit onder andere Zion, Bryce en Moab. Onze gasten geven een presentatie en ze staan klaar om je prangende reisvragen persoonlijk te beantwoorden. Daarnaast geven onze reisadviseurs presentaties over de highlights in Zuidwest-Amerika en West-Canada en kun je achter het stuur kruipen van een echte Amerikaanse camper. Kom je ook letterlijk én figuurlijk voorproeven voor een mooie reis?

Kom gratis langs op 15 oktober
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan